Reichsbürger: Ποιοι και πόσο επικίνδυνοι είναι οι «πολίτες του Ράιχ»

Δεκάδες συλλήψεις στη Γερμανία.

Για την «ημέρα Χ», που θα προσπαθούσαν να ανατρέψουν τη γερμανική κυβέρνηση, προετοιμάζονταν οι «πολίτες του Ράιχ» (Reichsbürger) στη Γερμανία: Σε επιδρομές το πρωί της Τετάρτης δεκάδες συλλήψεις έλαβαν χώρα, με πρώην στρατιωτικούς και πρώην μέλος της Μπούντεσταγκ (γερμανικό κοινοβούλιο) μεταξύ των συλληφθέντων.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Deutsche Welle, από τον Νοέμβριο του 2021 έκαναν μυστικές συναντήσεις και ασκήσεις με όπλα προετοιμαζόμενοι για πραξικόπημα, σύμφωνα με τις αρχές. Στο πλαίσιο των σχεδίων τους δεν δίσταζαν να συμπεριλάβουν χρήση στρατιωτικής ισχύος ή ανθρωποκτονίες.

«Ο αριθμός των συλλήψεων και ερευνών με σόκαρε» είπε στη DW ο κοινωνιολόγος Τίμο Ράινφρανκ, εκτελεστικός διευθυντής του Amadeu Antonio Foundation- ΜΚΟ που εργάζεται κατά του ακροδεξιού εξτρεμισμού, του ρατσισμού και του αντισημιτισμού. «Ένα πραγματικό πραξικόπημα είναι απίθανο να επιτύχει στη Γερμανία, καθώς η έννομη τάξη και το Σύνταγμα είναι πολύ εδραιωμένα, μα αυτοί πιστεύουν πως είναι δυνατόν. Αυτό δείχνει πόσο βυθισμένοι είναι στις ψευδαισθήσεις τους» προσθέτει – χωρίς ωστόσο να αποκλείει περιστατικά όπως την επίθεση στο Καπιτώλιο της Ουάσινγκτον στις 6 Ιανουαρίου 2021.

Τι πιστεύουν

Οι «πολίτες του Ράιχ» απορρίπτουν το γερμανικό νομικό σύστημα και τον κοινοβουλευτισμό της χώρας, και οι περισσότεροι επιθυμούν την επανίδρυση της Γερμανικής Αυτοκρατορίας που ιδρύθηκε το 1871. Επίσης πιστεύουν ότι οι Σύμμαχοι του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου, που νίκησαν τη Ναζιστική Γερμανία, κυβερνούν ακόμα τη χώρα.

Τα τελευταία χρόνια η αύξηση των αριθμών τους έχει προκαλέσει ανησυχία στις γερμανικές αρχές. Σε αναφορά του Ιουνίου του 2022 η υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας υπολόγιζε ότι υπάγονται σε αυτούς 21.000 άτομα και αυξάνονται. Ανησυχητικές παρουσιάζονται οι τάσεις τους για βία: «Περίπου 500 από αυτά τα άτομα έχουν ακόμα τουλάχιστον μια άδεια οπλοφορίας» αναφερόταν.

Δεν χαρακτηρίζονται από ομοιογένεια, σύμφωνα με έρευνα του 2018 από το Amadeu Antonio Foundation. Αντ’αυτού, πρόκειται για ένα «μεγάλο, πολύ ποικιλόμορφο περιβάλλον ιδεολόγων» που διαφέρουν ως προς την κλίση τους προς τη βία, μα όλοι θεωρούν ότι η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας δεν είναι κυρίαρχο κράτος. Απορρίπτουν το Σύνταγμα και όλους τους κρατικούς θεσμούς.

Περίπου 1.150 εξ αυτών – γύρω στο 5%- είχαν χαρακτηριστεί ως ακροδεξιοί εξτρεμιστές το 2021. Μα πολλοί άλλοι χρησιμοποιούν στοιχεία ακροδεξιάς εξτρεμιστικής ιδεολογίας ή πιστεύουν σε αντισημιτικές θεωρίες συνωμοσίας. Η ιδέα πως τα σύνορα της Γερμανίας θα έπρεπε να επεκταθούν ώστε να περιλαμβάνουν εδάφη της ανατολικής Ευρώπης, τα οποία είχαν καταληφθεί επί Ναζιστικής Γερμανίας, συναντάται επίσης.

Πόσο επικίνδυνοι είναι

Τα τελευταία χρόνια, ένας αριθμός σοβαρών εγκλημάτων έχουν αποδοθεί στους Reichsbürger. Αρκετοί έχουν δικαστεί για φόνους ή απόπειρες φόνων. Τα εγκλήματα που έχουν καταγραφεί από την υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας αυξήθηκαν απότομα μεταξύ του 2020 και του 2021. Ο Ράινφρανκ είπε πως ο εξτρεμισμός είναι βαθιά ριζωμένος στην ιδεολογία τους. «Δεν είναι άνθρωποι που πραγματοποιούν τυχαίες επιθέσεις. Θέλουν να επιτεθούν συγκεκριμένα στη βασική κρατική τάξη, όπως σε εκλεγμένους τοπικούς πολιτικούς». Επίσης, τα τελευταία τρία χρόνια διαδηλώσεων κατά των περιορισμών για την Covid-19 οδήγησαν επίσης σε ριζοσπαστικοποίηση και αύξηση των υποστηρικτών της ιδεολογίας τους.

Μεταξύ των υπόπτων που στοχεύθηκαν από το γραφείο του ομοσπονδιακού εισαγγελέα είναι ένας στρατιωτικός της διοίκησης ειδικών δυνάμεων των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων (KSK) και αρκετοί έφεδροι. Ένα πρώην μέλος της Μπούντεσταγκ, που ανήκε στην ακροδεξιά AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία) λέγεται επίσης πως είναι μεταξύ των υπόπτων, καθώς και πρώην αστυνομικός, υπεύθυνος για την ασφάλεια των εβραϊκών κοινοτήτων στην Κάτω Σαξονία μέχρι που τέθηκε σε διαθεσιμότητα (κάτι που συνέβη πριν τη σύλληψή του).

Πηγή: huffingtonpost.gr