Burning Man: Βούλιαξε στη λάσπη το φεστιβάλ, έπειτα από σφοδρές βροχές

Έρευνα για έναν θάνατο- Χιλιάδες άνθρωποι εγκλωβίστηκαν εκεί

Το ετήσιο φεστιβάλ Burning Man, ένα από τα πιο γνωστά πολιτιστικά γεγονότα των ΗΠΑ, επλήγη από τις σφοδρές καταιγίδες, με αποτέλεσμα οι επισκέπτες του να «βουλιάξουν» στη λάσπη. 

Τα καιρικά φαινόμενα στο φεστιβάλ Burning Man, που πραγματοποιείται στην έρημο Black Rock στη Νεβάδα, ήταν τόσο έντονα, που η πρόσβαση σε αυτό διακόπηκε, ενώ όσοι έμεναν στο κάμπινγκ κατέβαλαν τιτάνιες προσπάθειες να σώσουν τα πράγματα που είχαν μαζί τους. 

Την ίδια ώρα, έχει ξεκινήσει έρευνα για τον θάνατο ενός ατόμου κατά τη διάρκεια της καταρρακτώδους βροχής στο φεστιβάλ. Δεν έχουν δοθεί περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις συνθήκες του θανάτου του, σύμφωνα με το BBC.
 

Burning Man: Βούλιαξε στη λάσπη το φεστιβάλ, έπειτα από σφοδρές βροχές
 Περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στο φεστιβάλ το Σάββατο/ Φωτ.: Trevor Hughes / USA TODAY NETWORK

Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι είχαν εγκλωβιστεί εκεί το Σάββατο. Πλάνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τους παρευρισκόμενους να παλεύουν να περπατήσουν μέσα στις λάσπες. Οι διοργανωτές δήλωσαν ότι «δεν επιτρέπεται η οδήγηση μέχρι να στεγνώσει η λάσπη με εξαίρεση τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης», ενώ δόθηκε έκκληση στους συμμετέχοντες του φεστιβάλ να μαζέψουν τα πράγματά τους και να βρουν έναν ζεστό και ασφαλή χώρο. 

Πριν από την επίσημη έναρξη του φεστιβάλ στις 27 Αυγούστου χτυπήθηκε από τον τυφώνα Χίλαρι, αναγκάζοντας τους διοργανωτές να κλείσουν τις πύλες του για τις πρώτες αφίξεις.Τώρα, μετά από μια νύχτα συνεχούς βροχής, αυτό το τεράστιο φεστιβάλ είναι βυθισμένο στη λάσπη. 

Burning Man: Βούλιαξε στη λάσπη το φεστιβάλ, έπειτα από σφοδρές βροχές
 Με δεδομένη την πιθανότητα να βρέξει κι άλλο απόψε, μπορεί να περάσουν αρκετές ημέρες μέχρι να στεγνώσει το έδαφος/ Φωτ.: Twitter

Με δεδομένη την πιθανότητα να βρέξει κι άλλο απόψε, μπορεί να περάσουν αρκετές ημέρες μέχρι να στεγνώσει το έδαφος αρκετά, ώστε να μπορέσουν να φύγουν τα οχήματα.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει συνήθως γιγαντιαίες διαδραστικές καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις, ενώ ένα τεράστιο ξύλινο ομοίωμα ανθρώπου καίγεται στο τέλος του φεστιβάλ

Τι λένε οι επισκέπτες του φεστιβάλ Burning Man για τη λάσπη

Ένας από τους συμμετέχοντες δήλωσε στο BBC ότι οι περισσότερες εκδηλώσεις έχουν ακυρωθεί, καθώς λαμβάνουν χώρα σε μεγάλο βαθμό σε χώρο στον οποίο προς το παρόν δεν υπάρχει τρόπος να μπει κανείς.

Burning Man: Βούλιαξε στη λάσπη το φεστιβάλ, έπειτα από σφοδρές βροχές
 ‘Ενα τεράστιο ξύλινο ομοίωμα ανθρώπου καίγεται στο τέλος του φεστιβάλ/ Φωτ.: Twitter

«Όλοι είναι καλά, αλλά υπάρχει ανασφάλεια, καθώς οι σκηνές ορισμένων ανθρώπων πλημμύρισαν και υπάρχει πρόβλημα με το σήμα. Δεν μπορούμε πραγματικά να επικοινωνήσουμε με κανέναν» λέει στο BBC. 

Burning Man: Βούλιαξε στη λάσπη το φεστιβάλ, έπειτα από σφοδρές βροχές
 Πλάνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τους παρευρισκόμενους να παλεύουν να περπατήσουν μέσα στις λάσπες/ Φωτ.: TMZ

Παρ’ όλα αυτά, πολλοί προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο δυνατό και να «ξορκίσουν το κακό», χορεύοντας στη λάσπη με techno μουσική.

Ένας άλλος επισκέπτης του φεστιβάλ που μίλησε στο BBC, ο Shervin Natan, δήλωσε ότι παρά τη λάσπη, το πάρτι συνεχίζεται.

«Υπάρχουν χειρότερες συνθήκες από αυτή, όλοι βοηθούν ο ένας τον άλλον, αυτό είναι το νόημα του Burning Man», πρόσθεσε.

Burning Man: Βούλιαξε στη λάσπη το φεστιβάλ, έπειτα από σφοδρές βροχές
 Πριν από την επίσημη έναρξη του φεστιβάλ στις 27 Αυγούστου χτυπήθηκε από τον τυφώνα Hilary/ Φωτ.: TMZ

Η ιστορία του Burning Man

Το Burning Man ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1986, όταν ο Larry Harvey και ο φίλος του Jerry Goodell έκαψαν έναν ξύλινο άνθρωπο στην παραλία Baker στο Σαν Φρανσίσκο για να γιορτάσουν το θερινό ηλιοστάσιο. Πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην έρημο Black Rock της Νεβάδα το 1990.

Οι επισκέπτες του φεστιβάλ περνάνε μερικές φορές από συνέντευξη για να μπουν στις δημοφιλείς κατασκηνώσεις, αποδεικνύοντας τον σεβασμό τους στα ιδανικά του.

Burning Man: Βούλιαξε στη λάσπη το φεστιβάλ, έπειτα από σφοδρές βροχές
 Φωτ.: Instagram

Ορισμένες ομάδες περνούν ολόκληρο το χρόνο σχεδιάζοντας την κατασκήνωσή τους, τα έργα τέχνης και το θέμα τους. Αλλά φέτος υπήρχαν ανησυχίες για τον καιρό και τα εισιτήρια άλλαζαν χέρια στη μαύρη αγορά. 

Με πληροφορίες από BBC