Τιμωρητική πρόταση νόμου από βουλευτές – Κόβουν χορηγία σε φοιτητές που καταφεύγουν στα κατεχόμενα λόγω των πολύ φθηνότερων ενοικίων

Διευκρινίζεται ότι σήμερα, και με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, δεν απαιτείται από τους φοιτητές δήλωση χώρου διαμονής για σκοπούς παραχώρησης της κρατικής φοιτητικής

Την ώρα που η απογοήτευση των φοιτητών με τα υψηλά ενοίκια έχει αναγκάσει πολλούς να καταφύγουν στα κατεχόμενα όπου το κόστος ενοικίασης είναι φανερά χαμηλότερο, οι βουλευτές του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς και Χρύσανθος Σαββίδης, καταθέτουν πρόταση νόμου με σκοπό την τροποποίηση του περί Κρατικής Φοιτητικής Μέριμνας Νόμου, κατά τρόπο που να μην παραχωρείται κρατική φοιτητική μέριμνα σε φοιτητές που σπουδάζουν σε εκπαιδευτικά ιδρύματα ανώτερης εκπαίδευσης στη Δημοκρατία και διαμένουν στις κατεχόμενες από την Τουρκία περιοχές. Διευκρινίζεται ότι σήμερα, και με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, δεν απαιτείται από τους φοιτητές δήλωση χώρου διαμονής για σκοπούς παραχώρησης της κρατικής φοιτητικής.

Είναι ζήτημα πίεσης

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, μιλώντας στον «Π» για την πρόταση, τόνισε πως το σκεπτικό δεν είναι να αφήσουν χωρίς χρήματα τους φοιτητές, αλλά να πιέσουν τους ιθύνοντες να δράσουν υπέρ αυτών. Χαρακτηριστικά ο ίδιος ανέφερε ότι παρά το γεγονός ότι οι φοιτητές χρόνο με τον χρόνο αυξάνονται όλο και περισσότερο, δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές για να τους αντέξουν. «Η πρόταση αυτή έχει κατατεθεί και θα συζητηθεί στο προσεχές μέλλον. Ξεκαθαρίζω ότι θέλουμε να ασκήσουμε πίεση ώστε να παρθούν μία σειρά από μέτρα. Για παράδειγμα, ανέγερση νέων εστιών όπως έκανε η Αρχιεπισκοπή, ή ενίσχυση και ανάπτυξη του προγράμματος που εφαρμόζει το ΤΕΠΑΚ με τη φιλοξενία φοιτητών από διάφορες οικογένειες κ.λπ.», είπε χαρακτηριστικά.

200 ευρώ ενοίκιο

Υπενθυμίζεται ότι το όλο ζήτημα με τους φοιτητές που ενοικιάζουν στα κατεχόμενα ήγειρε πρόσφατα ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, αναφέροντας ενώπιον της Επιτροπής πως έσπευσε ο ίδιος στις κατεχόμενες περιοχές και διαπίστωσε πως υπάρχουν αρκετοί Ελληνοκύπριοι φοιτητές που ενοικιάζουν διαμερίσματα, που το κόστος τους ανέρχεται γύρω στα 170-220 ευρώ.

Είμαστε στα όριά μας

Ο πρόεδρος της ΠΟΦΕΝ, Ραφαήλ Ζαχαριάδης, αν και δεν θέλησε να σχολιάσει την πρόταση νόμου των δύο βουλευτών, γιατί αυτή, όπως είπε, δεν συζητήθηκε από την ομοσπονδία, μιλώντας στον «Π» επεσήμανε ότι το ζήτημα των φοιτητικών ενοικίων παραμένει στην ίδια κατάσταση, αν και έχει συζητηθεί πολλές φορές στη Βουλή. «Ειδικά στη Λεμεσό, οι τιμές στα ενοίκια που ζητάνε είναι εξωφρενικές. Αυτό που έχουμε καταφέρει να κάνουμε έπειτα από μεγάλο αγώνα, είναι να πυκνώσουμε τα δρομολόγια στα λεωφορεία ώστε να μπορεί ένας φοιτητής να ενοικιάσει σε κάποια πιο απομακρυσμένη περιοχή που είναι συνήθως πιο οικονομικές και όχι στο κέντρο. Ωστόσο, αυτό δεν είναι αρκετό. Πρέπει να χτυπήσουν το πρόβλημα στη ρίζα του», λέει χαρακτηριστικά.

Πηγή: politis.com.cy