Τελικά τα μελλοντικά αυτοκίνητα δεν θα είναι μόνο ηλεκτρικά, τουλάχιστον στην ΕΕ

Η αλλαγή πλεύσης της ΕΕ σε σχέση με τον μέχρι τώρα στόχο για παραγωγή από το 2035 και μετά αποκλειστικά ηλεκτρικών ΙΧ και ελαφρών φορτηγών και η υιοθέτηση τελικά εξαίρεσης για κινητήρες πάλι εσωτερικής καύσης, οι οποίοι θα χρησιμοποιούν συνθετικά καύσιμα νέου τύπου με θεωρητικά μηδενικό ισοζύγιο CO2, κατόπιν πιέσεων της Γερμανίας, της Ιταλίας και άλλων χωρών μελών, αναπτύχθηκε στην εκπομπή του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο».

Προσκεκλημένος για την ανάλυση αυτής της μεταβολής και το τι σημαίνει ήταν ο οικονομολόγος Παύλος Λάσκαρης, στέλεχος επί σειρά ετών μεγάλων αντιπροσωπειών αυτοκινήτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό και αρθρογράφος θεμάτων αυτοκίνησης. 

Τις προηγούμενες ημέρες η ΕΕ, ύστερα από συζητήσεις και έριδες εβδομάδων, κατέληξε τελικά στην απόφαση σύμφωνα με την οποία όλα τα παραγόμενα μετά το 2035 ΙΧ και ελαφρά φορτηγά αυτοκίνητα θα πρέπει να έχουν μηδενικές εκπομπές CO2, με εξαίρεση μοντέλα των οποίων η παραγωγή είναι κάτω από 1000 μονάδες το έτος. Επίσης, έως το 2030 οι βιομηχανίες θα πρέπει να έχουν περιορίσει κατά 55% την παραγωγή τέτοιων οχημάτων και κατά 50% των ανάλογων φορτηγών.

Η σχετική απόφαση, που είχε πάρει ήδη μια 5ετή παράταση -μια και η πολιτική που συζητείτο επί χρόνια ήθελε το σύνολο των νέων αυτοκινήτων με 0% εκπομπές CO2 ήδη από το 2030- δεν συνεπάγεται πάντως απαραιτήτως παραγωγή μόνον ηλεκτρικών αυτοκινήτων έως το 2035, μια και η απόφαση εξαιρεί οχήματα που θα συνεχίσουν να εξοπλίζονται με κινητήρες εσωτερικής καύσης, οι οποίοι όμως θα χρησιμοποιούν τα -ακόμη ευρισκόμενα σε πειραματικό στάδιο- συνθετικά καύσιμα. Η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά από μια στροφή-έκπληξη της Γερμανίας, που έδειχνε να είχε αποδεχθεί το ορόσημο του 2035 για πλήρη ηλεκτροκίνηση. Η Γερμανία έθεσε βέτο πως δεν θα ψηφίσει την σχετική απόφαση για το 2035 αν δεν υπάρξει εξαίρεση για τα συνθετικά καύσιμα. Στη θέση αυτή βρήκε σύμμαχο την Ιταλία και υποστηρικτές, επίσης την Τσεχική Δημοκρατία, τη Σλοβακία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία. Στη στάση των Γερμανών και των συμμάχων τους αντιπαρατέθηκε έντονα η Γαλλία και διαφώνησε η έχουσα αυτό το εξάμηνο την Προεδρία της ΕΕ Σουηδία, καθώς και ορισμένες άλλες χώρες. Ωστόσο, τελικά και μετά από διαβουλεύσεις του καγκελάριου  Σολτς με τον Πρόεδρο Μακρόν- έγινε αποδεκτό το αίτημα του Βερολίνου.  

Η τροπή αυτή θα αλλάξει αναπόφευκτα συσχετισμούς και πλάνα στην αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς οι νέες διατάξεις έρχονται την περίοδο που οι περισσότερες εταιρείες του χώρου είχαν αποφασίσει να επενδύσουν αποκλειστικά στην ηλεκτροκίνηση και είχαν μάλιστα ανακοινώσει τις χρονικές περιόδους που θα σταματήσουν τις παραγωγές μοντέλων με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Επιπλέον, η παραγωγή συνθετικών καυσίμων, όπως προαναφέρεται, βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο. Προς το παρόν είναι άγνωστο πότε και πως θα λυθούν τα τεχνικά ζητήματα, αλλά και ποιο θα είναι το κόστος τέτοιων καυσίμων. Επομένως, τέθηκε το ερώτημα στην εκπομπή πως μπορεί στο εξής να κινηθούν οι αυτοκινητοβιομηχανίες με τέτοιες αβεβαιότητες. 

Πάντως, η κριτική των περιβαλλοντικών οργανώσεων, ότι η απόφαση αυτή αν μη τι άλλο θα αποσπάσει πόρους και προσοχή από την ανάπτυξη και βελτίωση της ηλεκτροκίνησης και άρα μπορεί να υπονομεύσει τον στόχο της απαραίτητης μείωσης της  ρύπανσης, φαίνεται να έχει βάση.   Αν μην τι άλλο, η πολιτική θα κάνει αρκετούς να σκέφτονται μήπως είναι πιο σωστό η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση να γίνει με πιο αργούς ρυθμούς, ενώ τα τμήματα των αυτοκινητοβιομηχανιών στο άμεσο μέλλον θα μπουν σε έναν αγώνα δρόμου για την κατασκευή νέων κινητήρων. Πάντως, ένα από τα επιχειρήματα των υποστηρικτών των συνθετικών καυσίμων στην ΕΕ -και ιδίως της Ιταλίας- ήταν πως αν η Ένωση δεν περιλάμβανε αυτή την πρόβλεψη θα αφηνόταν στο “έλεος” των κινεζικών αυτοκινητοβιομηχανιών, που είτε οι ίδιες, είτε μέσω εξαγορών, έχουν εξασφαλίσει τα πρωτεία στην ηλεκτροκίνηση.  

Εν κατακλείδι, στο τέλος της εκπομπής ο κ. Λάσκαρης ερωτάται και απαντά για το ποιό μπορεί να είναι το μέλλον της μηχανοκίνησης και από τι θα εξαρτηθεί. Αν θα επικρατήσει τελικά η αμιγώς ηλεκτροκίνηση, αν θα παραμείνουν μορφές υβριδικών οχημάτων, αν θα διαδοθεί η χρήση του υδρογόνου, τι μπορεί να γίνει με τα συνθετικά καύσιμα (ειδικά για βαρύτερα οχήματα, αεροσκάφη κλπ), αλλά και ποια μοντέλα μετακινήσεων αναμένεται να αναπτυχθούν ειδικά μέσα στις πόλεις.

Πηγή: ertnews.gr