Σουδάν: 120 Έλληνες και Κύπριοι αναζητούν διέξοδο από τη χώρα

Αναμένουν το πράσινο φως για να καταφέρουν να φτάσουν με ασφάλεια στο αεροδρόμιο της εμπόλεμης χώρα. Οι αρμόδιες Αρχές σε Ελλάδα και Κύπρο έχουν εκπονήσει σχετικό σχέδιο δράσης

Προς το παρόν 120 Έλληνες και Κύπριοι έχουν δηλώσει πως θα ήθελαν να συμμετάσχουν σε αποστολή απεγκλωβισμού από το Σουδάν όταν αυτό καταστεί εφικτό, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Ανδρέας Κατσανιώτης, μιλώντας στην ΕΡΤ. Όπως εξήγησε, όταν υπάρξει εκεχειρία το ζητούμενο είναι από εκεί όπου βρίσκονται οι Έλληνες να πάνε στο αεροδρόμιο, μέσω ασφαλούς διόδου.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε ότι υπάρχει προετοιμασία από την Ελλάδα και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με σκοπό να «μπορέσουμε να προσεγγίσουμε το αεροδρόμιο, όταν αυτό είναι εφικτό, με μια ομάδα που θα παρέχει και ασφάλεια και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη». Μάλιστα, εξέφρασε την αποφασιστικότητα πως όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, αυτό το σχέδιο θα προχωρήσει.

Επίσης, αναφέρθηκε σε σύσκεψη της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, υπό τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Νίκο Δένδια, κατά την οποία συζητήθηκαν η κατάσταση στο Σουδάν, η ασφάλεια των Ελλήνων, καθώς και τα σχέδια για τον απεγκλωβισμό τους από τη χώρα.

Στο ίδιο πλαίσιο, «των συνεχών ενεργειών για παροχή βοήθειας στους Έλληνες στο Σουδάν και του συντονισμού των προσπαθειών πιθανής απομάκρυνσής τους από τη χώρα όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν», ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, επικοινώνησε δύο φορές σήμερα με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, στον οποίο είχε στείλει και σχετική επιστολή, για το ίδιο θέμα, προ ημερών.

Ο κ. Δένδιας είχε σχετική επικοινωνία επίσης με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνη, και τον Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο.

Πηγή: ΑΘΗΝΑΪΚΟ – ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ