Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς: Χοακίν Φίνιξ, Κέιτ Μπλάνσετ και άλλοι έστειλαν επιστολή στον Μπάιντεν

55 διάσημοι ηθοποιοί και καλλιτέχνες υπέγραψαν την συγκεκριμένη επιστολή προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ

Θέση στην εξέλιξη του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, αποφάσισαν να πάρουν 55 διάσημοι καλλιτέχνες, στέλνοντας επιστολή στον Τζο Μπάντεν. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, οι καλλιτέχνες ζητούν από τον Μπάιντεν στην επιστολή, να πιέσει για την επίτευξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας.

Μερικά από τα ονόματα που υπέγραψαν είναι αυτό του Χοακίν Φίνιξ, η Κέιτ Μπλάνσετ, ο Τζον Στιούαρτ, η Κρίστεν Στιούαρτ, η Σούζαν Σαράντον, ο Ριζ Άχμεντ ο Ράμι Γιούσεφ.

«Καλούμε την κυβέρνησή σας και όλους τους παγκόσμιους ηγέτες να τιμήσουν όλες τις ζωές στους Άγιους Τόπους, να ζητήσουν και να διευκολύνουν την κήρυξη εκεχειρίας χωρίς καθυστέρηση, τον τερματισμό του βομβαρδισμού της Γάζας και την ασφαλή απελευθέρωση των ομήρων», τονίζουν στην επιστολή τους.

Την ίδια ώρα να σημειωθεί πως οι νεκροί του πολέμου μέχρι σήμερα ανέρχονται στους 5.785, σύμφωνα τα στοιχεία που έχουν ανακοινώσει και οι δύο πλευρές.

«Αρνούμαστε να πούμε στις επόμενες γενιές την ιστορία της σιωπής μας, ότι στεκόμασταν και δεν κάναμε τίποτα. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς, η ιστορία παρακολουθεί», προσθέτουν. «Πρέπει να επιτραπεί να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια (στους κατοίκους της Γάζας)», υπογραμμίζουν οι καλλιτέχνες.

Oι αποκλεισμοί που έχουν επιβληθεί στην λωρίδα της Γάζας

Η επιστολή περιλαμβάνει σχόλιο του εκπροσώπου της UNICEF Τζέιμς Έλντερ, ο οποίος υπογραμμίζει τις καταστροφικές επιπτώσεις των συνεχιζόμενων ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών και του αποκλεισμού που έχει επιβληθεί στους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας. «Παιδιά και οικογένειες στη Γάζα ουσιαστικά δεν έχουν πια τρόφιμα, νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, φάρμακα και ασφαλή πρόσβαση στα νοσοκομεία έπειτα από ημέρες αεροπορικών επιδρομών και μετά τον αποκλεισμό των οδών ανεφοδιασμού», επισημαίνει.

«Την Τετάρτη το απόγευμα τελείωσαν τα καύσιμα στο μοναδικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Γάζα, με αποτέλεσμα να διακοπεί η ηλεκτροδότηση, η υδροδότηση και η επεξεργασία των λυμάτων. Η ανθρωπιστική κατάσταση έχει φτάσει σε φονικά χαμηλό επίπεδο και παρά ταύτα οι πληροφορίες κάνουν λόγο για περαιτέρω επιθέσεις. Πρέπει να επικρατήσουν η συμπόνοια και το διεθνές δίκαιο», τονίζει ακόμη.

Jenny.Gr

Anadolu Agency / Getty Images

Αυτή την εβδομάδα, η ομάδα Artists for Palestine UK εξέδωσε άλλη επιστολή με αίτημα την κήρυξη εκεχειρίας στη Γάζα και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα. Την ανακοίνωση αυτή υπέγραψαν, μεταξύ άλλων, η Τίλντα Σουίντον, ο Μάικ Λι, ο Μάικλ Γουίντερμπότομ και ο Στιβ Κούγκαν. Στην επιστολή τους οι καλλιτέχνες κατηγόρησαν τη βρετανική κυβέρνηση ότι «όχι μόνο ανέχεται τη διάπρξη εγκλημάτων πολέμου, αλλά βοηθά στη συντέλεσή τους».

Πηγή: jenny.gr