Πρόεδρος Αναστασιάδης: Ζητά διεθνείς παρεμβάσεις για το Κυπριακό – Τι λέει για συνάντηση με Σολτς

Ερωτηθείς αν με την επικείμενη συνάντηση του με τον Καγκελάριο της Γερμανίας θα προβεί σε μια ύστατη προσπάθεια για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε «όχι ύστατη. Είναι μια συνέχεια των προσπαθειών που καταβάλλουμε έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες για να επαναρχίσει ένας διάλογος»

Η συνάντηση με τον Καγκελάριο της Γερμανίας αποτελεί συνέχεια της προσπάθειας που καταβάλλει η Κυβέρνηση ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για επανέναρξη του διαλόγου στο Κυπριακό, είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους προσερχόμενος στην εκδήλωση του ΕΒΕ Λεμεσού, και ερωτηθείς αν με την επικείμενη συνάντηση του με τον Καγκελάριο της Γερμανίας θα προβεί σε μια ύστατη προσπάθεια για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε «όχι ύστατη. Είναι μια συνέχεια των προσπαθειών που καταβάλλουμε έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες για να επαναρχίσει ένας διάλογος.

Βεβαίως για να δημιουργηθούν συνθήκες απαιτείται από πλευράς Τουρκίας και η επάνοδος στον σωστό δρόμο, δηλαδή στον δρόμο του διεθνούς δικαίου. Διαφορετικά θα παρακολουθούμε την σκλήρυνση των θέσεων όχι μόνο απέναντι στην Κύπρο, αλλά και τους εν δυνάμει κινδύνους που δημιουργούνται ως αποτέλεσμα μιας αναθεωρητικής πολιτικής που παρουσιάζεται στο Αιγαίο, στη Συρία, στη Λιβύη, στο Ιράκ, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και όχι μόνο».

Ερωτηθείς αν είναι εφικτό να γίνει κάτι για το Κυπριακό δεδομένης της στάσης της Τουρκίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «το θέμα δεν είναι πόσο εφικτό είναι αυτή τη στιγμή, το θέμα είναι να επαναλάβουμε αυτό που πράττουμε από το ναυάγιο του Κραν Μοντανά, την ανάγκη ο διεθνής παράγοντας και η ΕΕ ιδιαίτερα, η οικογένεια η δική μας δηλαδή, να συνειδητοποιήσουν ότι χωρίς την παρέμβαση δεν μπορεί να πετύχουμε, μια μικρή χώρα όπως η Κύπρος, αποτελέσματα, όπως όλοι επιθυμούμε».

Πηγή: politis.com.cy