Ο Ελον Μασκ σχεδιάζει τον ανταγωνιστή του ChatGPT

Στον αγώνα για την επικράτηση στον «καυτό» τομέα της πληροφορικής ετοιμάζεται να μπει ο ιδιοκτήτης του Twitter

Δεν πέρασαν πολλές ημέρες από τότε που συνυπέγραφε κείμενο για να εκφράσει την ανησυχία του για τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης και ο Έλον Μασκ φέρεται έτοιμος να ρίξει στη μάχη το δικό του μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης στα πρότυπα του ChatGPT.

Ο χώρος της τεχνητής νοημοσύνης τους τελευταίους μήνες έχει γνωρίσει μια ανεπανάληπτη έκρηξη με μοντέλα όπως το ChatGPT ή το GPT4. Η μελέτη προσχωρά με ταχύτατους ρυθμούς, χρειάζονται όμως και «βαθιές τσέπες» για τη χρηματοδότηση της έρευνας, την προσέλκυση ταλέντων και την αγορά εξοπλισμού – κάτι που έχει ο Μασκ.

Δημοσιεύματα φέρουν τον ιδιοκτήτη του Twitter να σχεδιάζει μια εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης που θα ανταγωνιστεί με την OpenAI, που δημιούργησε το ChatGPT. Μια λεπτομέρεια: Ήταν ένας από τους συνιδρυτές της OpenAI το 2015 για να αποχωρήσει τρία χρόνια αργότερα.

Τα δημόσια στοιχεία από τη Νεβάδα δείχνουν ότι στις 9 Μαρτίου ίδρυσε μια εταιρεία με το όνομα X.AI στην οποία ο ίδιος είναι ο μόνος διευθυντής. Η X Corp θα είναι εξάλλου μια εταιρεία ομπρέλα κάτω από την οποία μπουν όλες οι επιχειρήσεις του Μασκ, μεταξύ τους το Twitter.

Ο Μασκ, αναφέρουν οι Financial Times, «χτίζει» την ομάδα των ερευνητών και προγραμματιστών ενώ συζητά και με επενδυτές. Φήμες αναφέρουν ότι αγόρασε χιλιάδες GPU, τους ειδικούς επεξεργαστές που χρησιμοποιούνται στην έρευνα για την τεχνητή νοημοσύνη.

Η Microsoft, η Google και η Amazon, όπως και πολλές μικρότερες εταιρείες, έχουν ήδη ρίξει το βάρος τους στη μάχη για την τεχνητή νοημοσύνη.

Μπροστά στις καταιγιστικές εξελίξεις, ο Μασκ είχε υπογράψει με πάνω από 1.800 προσωπικότητες του χώρου της τεχνολογίας έκληση να διακοπούν για έξι μήνες οι έρευνες στην τεχνητή νοημοσύνη μέχρι να ξεκαθαριστούν κάποια ηθικά ζητήματα. Αργότερα, σημειώνει ο Guardian, αποκαλύφθηκε ότι κάποιες από τις υπογραφές ήταν πλαστές.

Πηγή: protothema.gr