ΟΗΕ: Η ανθρωπιστική κρίση στο Σουδάν

Σχεδόν 25 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πλέον ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας ενώ περισσότεροι από 9.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί.

Σε όλο και περισσότερες περιοχές του Σουδάν εξαπλώνονται οι βίαιες συγκρούσεις με ανώτερη αξιωματούχο του ΟΗΕ να καταγγέλει στη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, ότι ο πόλεμος στο Σουδάν κατέχει ήδη το τραγικό παγκόσμιο ρεκόρ ως προς τον αριθμό των εκτοπισμένων και των προσφύγων.

Η διπλωμάτης από την Γκάνα, Μάρθα Άμα Ακάγια Πόμπι δήλωσε ότι «το Σουδάν είναι αντιμέτωπο με ολοένα χειρότερες καταστροφές που ενώνονται η μια με την άλλη και καταστροφική κρίση για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Έπειτα από επτά μήνες πολέμου ανάμεσα στις σουδανικές ένοπλες δυνάμεις, με επικεφαλής τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, και τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ, παραστρατιωτικοί), με επικεφαλής τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, «σχεδόν 25 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πλέον ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας», τόνιζε ο Μάρτιν Γκρίφιθς, αξιωματούχος αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ.

Η σύρραξη για την εξουσία που ξέσπασε τη 15η Απριλίου έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 9.000 ανθρώπους, κατά εκτίμηση της μη κυβερνητικής οργάνωσης ACLED, που όμως θεωρείται πολύ υποτιμημένη.

«Πέρα από το Νταρφούρ, φονικές συγκρούσεις συνεχίζονται στο Χαρτούμ, στην Ομντουρμάν και στην Μπαχρί (…) και επίσης στη Νότια Κορντοφάν, ενώ η κατάσταση παραμένει τεταμένη γύρω από την Ελ Ουμπάιντ και τη Βόρεια Κορντοφάν», ανέφερε η κυρία Ακάγια Πόμπι, αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας αρμόδια για την Αφρική.

Πηγή: huffingtonpost.gr