Ντουμπάι: Ο πρώτος αεροδιάδρομος για ιπτάμενα ταξί

Η βιομηχανία προηγμένης εναέριας κίνησης που θα αλλάξει τον τρόπο που οι άνθρωποι θα μετακινούνται είναι γεγονός.

Η γνωστή βρετανική αρχιτεκτονική εταιρεία Foster + Partners παρουσίασε ένα σχέδιο για τερματικό σταθμό οχημάτων κάθετης προσγείωσης κι απογείωσης -όπως τα “αεροταξί”- που θα συνδέουν τα πιο δημοφιλή σημεία του Ντουμπάι προσφέροντας μετακινήσεις ταχύτητας και μηδενικών ρύπων.

Το σχέδιο του λεγόμενου “vertiport” (συνδυασμών των αγγλικών λέξεων “κάθετος” κι “αεροδρόμιο”) εκπονήθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία προηγμένης εναέρια κίνησης και, σύμφωνα με την Foster + Partners, έχει την έγκριση του Μοχάμεντ Μπιν Ρασίντ Αλ Μακτούμ, σεΐχη και ηγέτη του Ντουμπάι.

Αν το σχέδιο προχωρήσει, το τέρμιναλ θα κατασκευαστεί δίπλα από το διεθνές αεροδρόμιο του Εμιράτου, ώστε να ενσωματωθεί στους υφιστάμενους συγκοινωνιακούς κόμβους.

“Είμαστε ενθουσιασμένοι για την εκπόνηση ενός σχεδίου vertiport για την αναδυόμενη βιομηχανία προηγμένης εναέριας κίνησης που θα αλλάξει τον τρόπο που οι άνθρωποι θα μετακινούνται στο Ντουμπάι” σημείωσε ο Ντέιβιντ Σάμερφιλντ, επικεφαλής σχεδιασμού στη βρετανική εταιρεία.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως ο τερματικός αυτός θα συνδέεται με το αεροδρόμιο και το μετρό “για να παρέχει απρόσκοπτη, βιώσιμη μετακίνηση στην πόλη για ξένους και ντόπιους”.

Στα σχέδια που έχει δημοσιεύσει η Foster + Partners, το vertiport είναι κατασκευασμένο σε υπερυψωμένο κατάστρωμα για την ευκολότερη προσγείωση και απογείωση των αεροσκαφών. Η καμπυλωτή οροφή μοιάζει να στηρίζεται μόνο σε ένα σκελετό από τζάμι που προσφέρει ανεμπόδιστη θέα στη γύρω περιοχή σε όσους περιμένουν να αναχωρήσουν .

Πηγή: CNN