Νέο «χαστούκι» από την ΕΕ στην Τουρκία: Αναγνωρίζουμε μόνον την Κυπριακή Δημοκρατία ως υποκείμενο του Διεθνούς Δικαίου

«H EE αναγνωρίζει μόνον την Κυπριακή Δημοκρατία ως υποκείμενο του Διεθνούς Δικαίου» – Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Η ΕΕ είναι αιχμάλωτη στις μοχθηρές πολιτικές της ελληνοκυπριακής διοίκησης»

Απέρριψε η Κομισιόν τις τουρκικές δηλώσεις για αποδοχή του ψευδοκράτους ως παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών, επισημαίνοντας πως οποιαδήποτε ενέργεια για την αναγνώριση της τουρκοκυπριακής αποσχιστικής οντότητας βλάπτει σοβαρά τις προσπάθειες για τη διευθέτηση του Κυπριακού.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την έντονη ενόχληση της Αγκυρας, ενώ την ίδια ώρα πυρά κατά της Αθήνας και της Ουάσιγκτον εκτόξευσε ο Ταγίπ Ερντογάν, ενώ εξέφρασε την επιθυμία να κερδίσουν οι Ρεπουμπλικανοί τη Γερουσία για να πάρει η Τουρκία τα F-16.

«Η Τουρκία απορρίπτει πλήρως τη δήλωση της Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ σήμερα (12 Νοεμβρίου) σχετικά με το καθεστώς παρατηρητή της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών (OTS)» αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «η απόφαση χορήγησης καθεστώτος παρατηρητή στην «ΤΔΒΚ», ένα από τα δύο κράτη στο νησί της Κύπρου, ελήφθη ομόφωνα στη Σύνοδο Κορυφής του OTS, όπου παρευρέθηκε και ο Πρόεδρός μας, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Σαμαρκάνδη στις 11 Νοεμβρίου 2022.

Όπως αναφέρεται στη Διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής, οι Τουρκοκύπριοι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του τουρκικού κόσμου και είναι φυσικό δικαίωμά τους να εγκαθιδρύουν και να αναπτύσσουν σχέσεις με τα τουρκογενή κράτη σε κάθε τομέα.

Πηγή: ertnews.gr