Καφές και κακάο σε κίνδυνο λόγω της πληθυσμιακής συρρίκνωσης των επικονιαστών

Δεν είναι καλά τα νέα για τους λάτρεις του καφέ και της σοκολάτας, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι αλλαγές στο κλίμα και στη χρήση της γης συνδυαστικά συμβάλλουν στο να συρρικνωθεί δραματικά ο αριθμός των εντόμων που επικονιάζουν βασικές τροπικές καλλιέργειες. Καθώς αυτά τα προβλήματα εντείνονται, είναι πιθανό να χτυπήσουν και την παραγωγή καφέ και σοκολάτας, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι επιστήμονες εξέτασαν χιλιάδες είδη και τοποθεσίες και διαπίστωσαν ότι όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν πέραν του φυσιολογικού εύρους σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση του βιότοπου των ανθοφόρων φυτών, ο αριθμός των εντόμων που επικονιάζουν αυτά τα φυτά πέφτει κατά 61%, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου στο Science Advances. Οι συντάκτες της μελέτης δήλωσαν ότι οι μέλισσες, οι μύγες, οι σκόροι και άλλοι επικονιαστές πλήττονται περισσότερο από τον γενικό πληθυσμό των εντόμων.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, περίπου το 35% των παγκόσμιων καλλιεργειών τροφίμων και τα 3/4 των ανθοφόρων φυτών εξαρτώνται από έντομα και άλλα ζώα επικονιαστές για την αναπαραγωγή τους.

Κακαόδεντρο
Κακαόδεντρο

Ο κίνδυνος για τις καλλιέργειες

Και η μελέτη διαπίστωσε ότι το πρόβλημα της απώλειας επικονιαστών είναι μεγαλύτερο στις τροπικές περιοχές, περιοχές στις οποίες άλλες έρευνες δεν έχουν επικεντρωθεί τόσο πολύ. Οι χώρες που κινδυνεύουν περισσότερο από την απώλεια καλλιεργειών λόγω της μείωσης των επικονιαστών είναι η Κίνα, η Ινδία, η Ινδονησία, η Βραζιλία και οι Φιλιππίνες, ενώ κινδυνεύει επίσης η υποσαχάρια Αφρική, ιδίως οι καλλιέργειες κακάο και μάνγκο, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα σημάδια είναι δυσοίωνα για βασικές τροπικές καλλιέργειες, ιδίως για τον καφέ και το κακάο. Αυτά τα φυτά βασίζονται στις μέλισσες και τις μύγες για να τα βοηθήσουν να αναπαραχθούν και λιγότεροι επικονιαστές σημαίνουν μειωμένες καλλιέργειες.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα έντομα λιγοστεύουν για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας οικότοπων, και άλλες μελέτες έχουν δείξει συρρίκνωση του αριθμού των επικονιαστών, και ακόμη περισσότερες έχουν δείξει ότι τα ίδια τα φυτά καφέ και κακάο πλήττονται από την αλληλεπίδραση. Αλλά το άθροισμα όλων αυτών είναι ακόμη χειρότερο από τα επιμέρους στοιχεία, δήλωσαν οι συντάκτες της μελέτης.

Κόκκοι καφέ (σπόροι των καρπών του καφεόδεντρου)
Κόκκοι καφέ (σπόροι των καρπών του καφεόδεντρου)

«Θα υπάρξει αυτό το διπλό χτύπημα της κλιματικής αλλαγής που θα επηρεάσει τον ίδιο τον καφέ, τα φυτά του καφέ, αλλά και τους επικονιαστές από τους οποίους εξαρτάται, οπότε αυτό είναι αρκετά ανησυχητικό για όσους από εμάς μας αρέσει ο καφές», δήλωσε συγγραφέας της μελέτης.

Αυτό που κάνει αυτή τη μελέτη ξεχωριστή είναι ότι εστιάζει στις τροπικές καλλιέργειες, κάτι που δεν έχουν κάνει άλλες μελέτες εντόμων, δήλωσε ο εντομολόγος Ντάγκλας Τάλαμυ του Πανεπιστημίου του Delaware, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα.

Τα έντομα επικονίασης στις τροπικές καλλιέργειες χτυπήθηκαν πιθανώς περισσότερο σε σχέση με άλλα μέρη, επειδή τα έντομα βρίσκονται ήδη κοντά στα όρια της θερμοκρασίας τους και στις εύκρατες περιοχές είναι πιο προσαρμοσμένα στις μεγάλες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας.

Η απώλεια οικοτόπων είναι ο κύριος παράγοντας για τη συρρίκνωση του αριθμού των επικονιαστών, γιατί αυτό σημαίνει λιγότερη τροφή. Εκτός αυτού όμως σημαντικό παράγοντα αποτελούν η επιδείνωση των ασθενειών, η αύξηση των παρασίτων και τα φυτοφάρμακα. Και ενώ όλα τα έντομα αντιμετωπίζουν προβλήματα, οι επικονιαστές τα βιώνουν χειρότερα στις θερμότερες θερμοκρασίες και οι επιστήμονες προσπαθούν ακόμη να βρουν εξηγήσεις για το γιατί.

Θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν πιο τριχωτά πόδια και σώματα που τα βοηθούν να μεταφέρουν τη γύρη, είπε συγγραφέας της μελέτης.

Είναι σαν «να αναγκάζεσαι να έχεις ένα μεγάλο γούνινο παλτό και να κάνει ζέστη».

Πηγή: huffingtonpost.gr