Καδής: Η Κύπρος είναι ήδη μάρτυρας των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής

Η Κύπρος είναι ήδη μάρτυρας των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, ανέφερε τη Δευτέρα ο Υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής, σε χαιρετισμό του, που αναμεταδίδει το ΓΤΠ, τον οποίο απηύθυνε στην εκδήλωση της CYMEPA για τη σκυταλοδρομία «Running out of time», για την κλιματική αλλαγή.

Αρχικά ο κ. Καδής καλωσόρισε στην Κύπρο τους συμμετέχοντες στη δράση «Running out of time», η οποία αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση του κοινού για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. “Πρόκειται για μια γιγαντιαία και χωρίς στάσεις σκυταλοδρομία, που ξεκίνησε στις 30 Σεπτεμβρίου 2022 από τη Γλασκώβη, την πόλη που φιλοξένησε τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή COP26 το 2021, και θα τερματίσει στις 6 Νοεμβρίου 2022 στο Σαρμ Ελ Σέιχ, την πόλη που θα φιλοξενήσει τη φετινή Διάσκεψη COP27”, επεσήμανε.

Ο Υπουργός Γεωργίας σημείωσε ότι “οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση, με το μήνυμα που μεταφέρουν, προτρέπουν τους ηγέτες να παρέμβουν δραστικά έτσι ώστε να παρέχονται στους νέους τα απαραίτητα εφόδια, η εκπαίδευση και τα μέσα, για να μπορέσουν να καταστούν πρωταγωνιστές στην προσπάθεια για έναν αειφόρο πλανήτη”.

“Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι ένας αγώνας που μπορούμε ακόμα να κερδίσουμε, εάν ενεργήσουμε με ταχύτητα και συνέπεια για να ανεβάσουμε το επίπεδο των φιλοδοξιών μας και επιταχύνουμε τη δράση για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Παρισίων για την Κλιματική Αλλαγή”, υπέδειξε ο κ. Καδής, προσθέτοντας ότι στη βάση της Συμφωνίας αυτής, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της έχουν υποβάλει μια εθνικά καθορισμένη συνεισφορά για μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030 σε σύγκριση με το 1990, μέσω του νομοθετικού πακέτου Fit-for-55.

“Προτρέπουμε τους εταίρους μας σε ολόκληρο τον πλανήτη να κάνουν το ίδιο, να κλιμακώσουν δηλαδή τη συμβολή τους στη διεθνή προσπάθεια για μείωση των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου”, ανέφερε.

Επιπλέον ο Υπουργός Γεωργίας σημείωσε ότι “η Κύπρος, η οποία είναι ήδη μάρτυρας των σοβαρών αρνητικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, έχει θεσπίσει Εθνική Στρατηγική Προσαρμογής και Σχέδιο Δράσης”.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι η Κύπρος έχει αναλάβει επείγουσα δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σε περιφερειακό επίπεδο. “Η πρωτοβουλία μας στοχεύει στην ανάπτυξη ενός περιφερειακού σχεδίου δράσης που θα αποτελείται από κατάλληλες πολιτικές και μέτρα για την αντιμετώπιση των ειδικών προκλήσεων της περιοχής που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή”, υπογράμμισε ο κ. Καδής.

Για τον σκοπό αυτό, συνέχισε ο Υπουργός Γεωργίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσκάλεσε τους αρχηγούς των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής για από κοινού αντιμετώπιση των περιφερειακών θεμάτων που άπτονται της κλιματικής αλλαγής, μέσω συγκεκριμένης δήλωσης πολιτικής που αφορά στο περιφερειακό σχέδιο δράσης. Η δήλωση αυτή αναμένεται να υιοθετηθεί στη Σύνοδο των ηγετών των χωρών που συμμετέχουν, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της COP27, στις 8 Νοεμβρίου 2022, πρόσθεσε.

“Όραμά μας είναι η περιοχή μας να κοιτάξει το μέλλον με αισιοδοξία και να χρησιμοποιήσει την κλιματική πρόκληση ως ευκαιρία για να δείξουμε με υπερηφάνεια στον κόσμο τι μπορούν να επιτύχουν οι λαοί μας, όταν συνεργάζονται”, κατέληξε ο κ. Καδής.

Πηγή: ΚΥΠΕ