Ιράν: “Οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβολούν τις διαδηλώτριες στο κεφάλι και στα γεννητικά όργανα”

10 γιατροί και νοσηλευτές από το Ιράν αποκαλύπτουν όσα συμβαίνουν στο Ιράν.

Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας The Guardian σοκάρει. Η εφημερίδα μίλησε με δέκα επαγγελματίες γιατρούς και νοσηλευτές οι οποίοι προειδοποίησαν για τη σοβαρότητα των τραυματισμών που θα μπορούσαν να αφήσουν εκατοντάδες με μόνιμες βλάβες. Οι πυροβολισμοί στα μάτια γυναικών, ανδρών και παιδιών ήταν ιδιαίτερα συνηθισμένοι, όπως είπαν.

Γιατροί και νοσοκόμες, που περιθάλπουν τους διαδηλωτές κρυφά, παρατήρησαν ότι τον τελευταίο καιρό τα τραύματα των γυναικών διαφέρουν από εκείνα των ανδρών: οι γυναίκες φτάνουν με τραύματα στο κεφάλι και στα γεννητικά όργανα, ενώ οι άντρες σε πόδια, γλουτούς και πλάτη.

Στο μεταξύ η Κυβέρνηση έχει επιβάλλει περιορισμούς στην πρόσβαση του διαδικτύου, ώστε να μην διαρρέουν πληροφορίες αφενός για το μέγεθος της εξέγερσης, αφετέρου για τα “μέτρα καταστολής” των δυνάμεων ασφαλείας. Μόλις χτες έγινε γνωστό πως εκτελέστηκε 23χρονος άνδρας, αφού καταδικάστηκε σε θάνατο επειδή τραυμάτισε ένα μέλος των δυνάμεων της τάξης με μαχαίρι και επειδή απέκλεισε δρόμο στην Τεχεράνη.

Τώρα οι γιατροί παραχώρησαν στην Guardian εικόνες που δείχνουν τις πληγές σε σώματα ανθρώπων από σφαιρίδια κυνηγετικών όπλων.

Ένας γιατρός από την κεντρική επαρχία του Ισπαχάν σημείωσε ότι οι αρχές στοχεύουν άνδρες και γυναίκες με διαφορετικούς τρόπους “επειδή θέλουν να καταστρέψουν την ομορφιά αυτών των γυναικών”.

Αντιμετώπισα μια νεαρή γυναίκα, η οποία πυροβολήθηκε στα γεννητικά της όργανα με δύο σφαίρες. Δέκα άλλα σφαιρίδια είχαν σφηνωθεί στο εσωτερικό του μηρού της. Αυτά τα 10 σφαιρίδια αφαιρέθηκαν εύκολα, αλλά τα δύο σφαιρίδια ήταν μια πρόκληση, επειδή είχαν σφηνωθεί”, δήλωσε ο γιατρός.

“Υπήρχε σοβαρός κίνδυνος κολπικής μόλυνσης, γι’ αυτό της ζήτησα να πάει σε έναν έμπιστο γυναικολόγο. Είπε ότι διαμαρτυρόταν όταν μια ομάδα περίπου 10 πρακτόρων ασφαλείας έκανε κύκλους γύρω της και την πυροβόλησε στα γεννητικά της όργανα και στους μηρούς της“, πρόσθεσε.

Σοκαρισμένος από την κατάσταση που αντιμετωπίζει τις τελευταίες εβδομάδες, ο γιατρός, ο οποίος μίλησε ανώνυμα υπό τον φόβο αντιποίνων δήλωσε: “Θα μπορούσε να ήταν η ίδια μου η κόρη”.

Με αφορμή την εκτέλεση του 23χρονου το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν ανακοίνωσε ότι οι αρχές της χώρας επιδεικνύουν “τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση απέναντι στους ταραξίες”, απαντώντας στις επικρίσεις ευρωπαϊκών χωρών μετά την εκτέλεση ενός άνδρα που συμμετείχε στο κίνημα διαμαρτυρίας.

Οι αρχές, που κάνουν λόγο για “ταραχές” και κατηγορούν τους διαδηλωτές ότι υποκινούνται από τις ΗΠΑ και τη Δύση, έχουν κάνει λόγο για περισσότερους από 200 νεκρούς. Στρατηγός των Φρουρών της Επανάστασης δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις ταραχές, ανάμεσά τους δεκάδες μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί και από αυτούς 11 έχουν καταδικαστεί σε θάνατο.

Πηγή: The Guardian, ΑΠΕ