Η ιστορία πίσω από τη viral εικόνα του Reuters από τη Λωρίδα της Γάζας

Το ανθρώπινο δράμα σε ένα κλικ.

Στη φωτογραφία, μια γυναίκα κρατά στην αγκαλιά της ένα παιδί, τυλιγμένο σε σάβανο. Στερεωμένο στο γόνατο της γυναίκας. Πρόκειται για μια εικόνα που αντηχεί, τόσο αρχαία όσο και η ανθρώπινη ιστορία. Αλλά σε μια ζοφερή αντιστροφή του οικείου, βλέπουμε ότι το παιδί που κρατάει κοντά της είναι ένα πτώμα, τυλιγμένο σε ένα σάβανο.

Είναι μια ήσυχη στιγμή έντονης θλίψης. Η γυναίκα φοράει μαντήλα και το κεφάλι της είναι σκυμμένο. Δεν μπορούμε να δούμε ποια είναι ούτε να μάθουμε τίποτα για το παιδί – ούτε καν αν είναι αγόρι ή κορίτσι. Το παιδί είναι ένα από τα χιλιάδες που έχουν χάσει τη ζωή τους και από τις δύο πλευρές στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

Ο φωτογράφος του Reuters Mohammad Salem βρισκόταν στο Χαν Γιουνίς στη νότια Λωρίδα της Γάζας στις 17 Οκτωβρίου στο νεκροτομείο του νοσοκομείου Nasser, όπου οι κάτοικοι πήγαιναν να αναζητήσουν αγνοούμενους συγγενείς.

Η ιστορία πίσω από τη viral εικόνα του Reuters από τη Λωρίδα της ΓάζαςReuters

Είδε τη γυναίκα να κάθεται οκλαδόν στο έδαφος στο νεκροτομείο, να κλαίει με λυγμούς και να αγκαλιάζει σφιχτά το σώμα του παιδιού. “Ήταν μια δυνατή και θλιβερή στιγμή και ένιωσα ότι η εικόνα συνοψίζει το τι συμβαίνει στη Λωρίδα της Γάζας”, είπε. “Οι άνθρωποι ήταν μπερδεμένοι, έτρεχαν από το ένα μέρος στο άλλο, αγχωμένοι να μάθουν την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων και αυτή η γυναίκα μου τράβηξε την προσοχή καθώς κρατούσε το σώμα του μικρού κοριτσιού και αρνιόταν να το αφήσει”.

Η γυναίκα που κρατάει το παιδί είναι η θεία της, η Ιnas Abu Maamar, 36 ετών. “Έχασα το μυαλό μου όταν είδα το κορίτσι, την πήρα αγκαλιά” είπε στο Reuters η γυναίκα. “Ο γιατρός μού ζήτησε να την αφήσω, αλλά τους είπα να με αφήσουν μαζί της”.

παλαιστίνη, σάλι, viral εικόναReuters

Το κορίτσι ήταν η Σάλι, 5 ετών. Η θεία της δείχνει στο κινητό της το παιδί.

παλαιστίνη, σάλι, viral εικόναReuters

Ο Ramez Abu Maamar, είναι ο πατέρας του κοριτσιού. Στην εικόνα κρατάει αγκαλιά τον γιο του Αχμέντ, που έπαιζε έξω από το σπίτι όταν αυτό βομβαρδίστηκε, ήταν έξω και έπαιζε, έτσι επέζησε. Τώρα ζει με την θεία του. Δεν έχει όρεξη να παίξει, μιλάει σπάνια μόνο για να ρωτήσει πού είναι η αδερφή του.

παλαιστίνη, viral εικόναReuters

παλαιστίνη, σάλι, viral εικόναReuters

Για τον φωτογράφο η εικόνα έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία, καθώς η γυναίκα του γέννησε το παιδί τους λίγες μέρες πριν.

Πηγή: Reuters