Η Γερμανία υποδέχεται πρόσφυγες από την Κύπρο

Στο πλαίσιο του νέου Εθελοντικού Μηχανισμού Αλληλεγγύης, 48 πρόσφυγες έφτασαν χθες στη Γερμανία από την Κύπρο. Σύμφωνα με πληροφορίες της DW θα ακολουθήσουν άλλοι 50 προσεχώς.Τους πρώτους 48 πρόσφυγες από την Κύπρο υποδέχθηκε η Γερμανία στο πλαίσιο του νέου ευρωπαϊκού μηχανισμού εθελοντικής συνεργασίας για τη μετεγκατάσταση προσφύγων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με το υπ. Εσωτερικών στο Βερολίνο, όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa.

«Η εφαρμογή του συμφωνηθέντος μηχανισμού εθελοντικής αλληλεγγύης αποτελεί πολύ σημαντικό μέλημα για τη Γερμανία και συνεπώς για το υπ. Εσωτερικών καθώς συνδέεται με τα επόμενα μεταρρυθμιστικά βήματα για ένα δίκαιο, λειτουργικό και ανθεκτικό σε κρίσεις ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου», αναφέρει το αρμόδιο γερμανικό υπουργείο. Προσθέτει μάλιστα ότι με την υποδοχή των 48 προσφύγων, η Γερμανία επιδεικνύει αλληλεγγύη προς την Κύπρο, η οποία τη δεδομένη χρονική στιγμή βρίσκεται υπό «έντονη πίεση εξαιτίας του μεταναστευτικού». Γερμανικά ΜΜΕ αναφέρουν επίσης ότι το γερμανικό υπ. Εσωτερικών προτίθεται να προχωρήσει τις σχετικές διαδικασίες για υποδοχή συνολικά 500 προσφύγων.

Οι συγκεκριμένοι πρόσφυγες αναμένεται να ακολουθήσουν την προβλεπόμενη διαδικασία ασύλου πλέον στη Γερμανία, ενώ πριν από το ταξίδι τους από την Κύπρο προς τη Γερμανία πέρασαν ήδη πριν από έναν πρώτο έλεγχο ασφαλείας και διασταύρωσης βιομετρικών στοιχείων. Η δε μετακίνησή της συντονίστηκε υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών και συγκεκριμένα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικές πρεσβείας στην Κύπρο που αναπαράγουν γερμανικά μέσα πρόκειται κυρίως για πρόσφυγες με χώρες καταγωγής τη Συρία και το Αφγανιστάν.

DW: Άλλοι 50 πρόσφυγες από την Κύπρο τον Ιανουάριο

Σύμφωνα με πληροφορίες του ανταποκριτή της Deutsche Welle Λουκιανού Λυρίτσα από τη Λευκωσία, μια δεύτερη ομάδα περίπου 50 προσφύγων αναμένεται να μεταφερθεί από την Κύπρο στη Γερμανία κατά πάσα πιθανότητα μέσα στον Ιανουάριο.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι σε ρεπορτάζ της DW από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Νοέμβριο, ο Κύπριος ευρωβουλευτής Λουκάς Φούρλας από το ΔΗΣΥ είχε αναφέρει ότι η Γερμανία είχε δεχθεί και στο παρελθόν άλλους 37 πρόσφυγες από την Κύπρο, παρά το γεγονός ότι θα μπορούσε να είχε δεχθεί πολλές χιλιάδες περισσότερους, όπως η ίδια είχε άλλωστε προσφερθεί να κάνει.

Ο νέος εθελοντικός μηχανισμός μετεγκατάστασης γνωστός και ως Εθελοντικός Μηχανισμός Αλληλεγγύης ενεργοποιήθηκε μετά από τις πιέσεις που άσκησαν οι χώρες πρώτης υποδοχής του ευρωπαϊκού νότου, οι οποίες συνεχίζουν να δέχονται μαζικά κύματα νεοαφιχθέντων δηλαδή η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ιταλία, η Μάλτα και η Ισπανία.

Σύμφωνα με το dpa μέσα στον Νοέμβριο και τον Δεκέμβιο μεταφέρθηκαν επίσης στη Γερμανία δεκάδες πρόσφυγες που είχαν καταφύγει αρχικά στην Ιταλία. Έντονη ανησυχία συνεχίζουν πάντως να προκαλούν στην ΕΕ, οι επικίνδυνες διασώσεις προσφύγων στα παγωμένα νερά της Μεσογείου αλλά και τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης Μελόνι στην Ιταλία ως προς την υποδοχή μεταναστών που φτάνουν στα λιμάνια της χώρας.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

Πηγή: Deutsche Welle