Εν αναμονή της απόφασης του Ανωτάτου για «μικτούς γάμους» τελούν τ/κ συντεχνίες και δείχνουν προς ΕΔΑΔ

30.000 άτομα αναμένουν να αποκτήσουν την υπηκοότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας

Με νέα γραπτή ανακοίνωση, οι τουρκοκυπριακές συντεχνίες KTÖS, KTOEÖS, EMU-SEN, KTAMS, KOOP-SEN, BES, BASIN-SEN, ÇAĞ-SEN, DEV-İŞ λένε ότι αναμένουν την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για το ζήτημα των «μικτών γάμων». Σε περίπτωση που η απόφαση του δικαστηρίου είναι αρνητική, οι συντεχνίες θα προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

«Ένα από τα σημαντικότερα κοινωνικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν εξαιτίας του Κυπριακού προβλήματος είναι η αδυναμία απόκτησης της υπηκοότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας για γάμους μεταξύ πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας και πολιτών άλλων χωρών και των παιδιών τους», αναφέρει η γραπτή ανακοίνωση.

Προστίθεται ότι «με μια αισιόδοξη εκτίμηση, 30.000 άτομα αναμένουν να αποκτήσουν την υπηκοότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με μια νέα μελέτη που πραγματοποιήσαμε, καταγράψαμε ότι 6300 άτομα δεν μπόρεσαν να αποκτήσουν την υπηκοότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας για διάφορους λόγους μέχρι σήμερα. Δεν είναι δυνατόν να αποδεχτούμε τη νοοτροπία της ελληνοκυπριακής πολιτικής ελίτ, που προσεγγίζει το θέμα της ιθαγένειας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως πολιτικό εργαλείο και αντικείμενο διαπραγμάτευσης».

Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά στην πορεία και στις λεπτομέρειες των υποθέσεων που ξεκίνησαν στα κυπριακά δικαστήρια για το συγκεκριμένο ζήτημα. Επίσης, γίνεται αναφορά στον αγώνα που δίνουν διάφοροι κοινωνικοί φορείς.

Στα πλαίσια των προαναφερόμενων, υπογραμμίζεται επίσης ότι η εξέταση της προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστήριο «αναμένεται να ολοκληρωθεί το αργότερο εντός ενός έτους».

«Σε περίπτωση αρνητικής απόφασης από το Ανώτατο Δικαστήριο, όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις είναι αποφασισμένες να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», αναφέρει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ