Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Πιο κοντά στον έλεγχο της Βουλής οι Ρεπουμπλικάνοι

Η Gen Z καθορίζει το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών

Το θρίλερ για τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων συνεχίζεται, ημέρες μετά το κλείσιμο της κάλπης των ενδιάμεσων εκλογών των ΗΠΑ.

Οι Δημοκρατικοί κατάφεραν να κρατήσουν στον έλεγχό τους τη Γερουσία, ενώ η μάχη για τη Βουλή των Αντιπροσώπων συνεχίζεται, με ελάχιστες έδρες να κρίνουν το αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις επί του αποτελέσματος που δημοσιεύει το CNNi, το απόγευμα της Δευτέρας (14 Νοεμβρίου), οι Δημοκρατικοί έχουν κερδίσει 204 έδρες και οι Ρεπουμπλικάνοι 212 έδρες.

Προκειμένου να κριθεί το αποτέλεσμα, θα χρειαστεί ένα από τα δύο κόμματα να συγκεντρώσει 218 έδρες. Αυτό σημαίνει ότι από τις 19 έδρες στις οποίες δεν έχει διαφανεί το αποτέλεσμα, οι Ρεπουμπλικάνοι θα πρέπει να κερδίσουν τουλάχιστον έξι έδρες, ενώ οι Δημοκρατικοί 14.

Από τις 19 έδρες που μένει να κριθούν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του CNNi, οι Ρεπουμπλικάνοι προηγούνται σε 10 περιφέρειες και οι Δημοκρατικοί σε εννέα.

Σχολιάζοντας την ισορροπία δυνάμεων στη Βουλή, έτσι όπως διαμορφώνεται, ο αναλυτής του CNNi Τζον Μπέρμαν επισήμανε: «Αυτό που θα έπρεπε να κάνουν οι Δημοκρατικοί αν ήθελαν να διατηρήσουν τον έλεγχο είναι να διαβούν ένα στενό μονοπάτι», δηλαδή θα έπρεπε να κρατήσουν όλες τις έδρες στις οποίες προηγούνται και επιπλέον να κερδίσουν πέντε από εκείνες που προηγούνται αυτή τη στιγμή οι Ρεπουμπλικάνοι.

«Μπορούν να το κάνουν αυτό; Είναι δύσκολο» σχολιάζει ο αναλυτής του CNNi.

Ο Τραμπ ετοιμάζεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του στις εκλογές του 2024

Στο μεταξύ, την Τρίτη, 15 Νοεμβρίου, φαίνεται πως επέλεξε για να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές του 2024, ο Ντόναλντ Τραμπ.

Παρότι εξασθενημένος από τις επιδόσεις των υποψηφίων για τη Βουλή των Αντιπροσώπων, τη Γερουσία και τις θέσεις κυβερνητών πολιτειών που υποστήριξε δημόσια στις ενδιάμεσες εκλογές, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν μοιάζει διατεθειμένος να αφήσει κατά μέρος το σχέδιο να αναγγείλει τη μεγάλη επιστροφή του στο πολιτικό προσκήνιο. Αντιθέτως, ο πρώην αρχηγός του κράτους αναμένεται να ανακοινώσει αύριο Τρίτη πως θα θέσει υποψηφιότητα ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024.

Ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ έχει καλέσει τον Τύπο στο πολυτελές οίκημά του στο Μαρ-α-Λάγκο, στη Φλόριντα, στις 21:00 (τοπική ώρα· στις 04:00 μεθαύριο Τετάρτη ώρα Ελλάδας) για την «πολύ μεγάλη ανακοίνωση» που ετοιμάζει.

4376943727243085 image

Πώς η Gen Z καθόρισε το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ

Οι νέοι ψηφοφόροι είναι σημαντικοί τόσο για τους Δημοκρατικούς όσο και για τους Ρεπουμπλικάνους. Πριν από δύο χρόνια, οι ψηφοφόροι κάτω των 30 ετών προσήλθαν σε αριθμό ρεκόρ για να βοηθήσουν τον Τζο Μπάιντεν να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ.

Τι είχε τόσο μεγάλη απήχηση στους νέους στις ενδιάμεσες εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής;

Η γενιά «Ζ» το στήριγμα των Δημοκρατικών

Αν και τα τελικά στοιχεία δεν έχουν ακόμη συγκεντρωθεί, εκτιμάται ότι το 27% των νέων, ηλικίας 18-29 ετών, ψήφισε στις ενδιάμεσες του 2022. Αυτές τις εκλογές καταγράφηκε η δεύτερη υψηλότερη συμμετοχή των νέων ψηφοφόρων – μετά το 2018 – εδώ και 3 δεκαετίες. Σε ορισμένες βασικές πολιτείες-κλειδιά, η προσέλευση έφτασε στο 31%.

Η υποστήριξη προς τους Δημοκρατικούς υποψηφίους ήταν πάνω από το 60%. Κινητήρια δύναμη για τους νέους αποτέλεσε σε μεγάλο βαθμό ο αγώνας για τα δικαιώματα στην άμβλωση. Αφορμή στάθηκε η ανατροπή της απόφασης Roe v Wade από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Ένα exit poll της Edison Research National Election Pool έδειξε ότι η ηλικιακή ομάδα 18-29 ήταν η μόνη στην οποία η ισχυρή πλειοψηφία υποστήριξε τους Δημοκρατικούς. Η αποδοχή των Δημοκρατικών ήταν ακόμη μεγαλύτερη μεταξύ των μαύρων νέων σε ποσοστό 89% και των Λατίνων σε ποσοστό 68%.

Μάλιστα, η Gen Z εξέλεξε τον δικό της εκπρόσωπο της γενιάς της για ένα πιο ποικιλόμορφο Κογκρέσο. Ο Δημοκρατικός Μάξγουελ Φροστ, 25 ετών, επικράτησε του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου του στη Φλόριντα. Καθώς η δύναμη της νεολαίας σε αυτή την προεκλογική περίοδο γίνεται ολοένα και πιο σαφής, οι Δημοκρατικοί πολιτικοί εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους.

4376943622716505 image

«Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους νέους αυτού του έθνους, οι οποίοι ψήφισαν και πάλι σε ιστορικούς αριθμούς, όπως ακριβώς έκαναν και πριν από δύο χρόνια. Ψήφισαν για να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν την κλιματική κρίση, την οπλοκατοχή, τα προσωπικά τους δικαιώματα και ελευθερίες και την ελάφρυνση του φοιτητικού χρέους», δήλωσε ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Η ανατροπή του «κόκκινου κύματος»

Ένα κύμα νικών των Ρεπουμπλικανών αναμενόταν σχεδόν από όλους τις τελευταίες εβδομάδες της προεκλογικής εκστρατείας. Αντ’ αυτού, ένας σεισμός νέων ψηφοφόρων ταρακούνησε τον πολιτικό κόσμο. Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι φήμες ενίσχυσαν την προσέλευση των προοδευτικών νέων. Η Gen Z, όχι απλά έδωσε το παρών, αλλά έβαψε το «κόκκινο κύμα» μπλε.

Πολλοί παρατηρητές, συμπεριλαμβανομένων των Ρεπουμπλικάνων και των συντηρητικών, αποδίδουν τα αποτελέσματα στην αποδοκιμασία κατά του Τραμπ και των υπόλοιπων αμφιλεγόμενων υποψηφίων. Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι νέοι ήταν εκείνοι που έκαναν την ειδοποιό διαφορά στις κρίσιμες αναμετρήσεις.

Η δύναμη της γενιάς Z αυξάνεται και αναμένεται να αλλάξει για πάντα τη δυναμική των εκλογών. Η «γενιά της διαφορετικότητας» αποτελείται από 48% έγχρωμους, το μεγαλύτερο ποσοστό στην ιστορία. Όλοι μαζί, αύξησαν το σύνολο των ψήφων τους στις εκλογές του 2020 κατά 289% από τις εκλογές του 2016, όταν πρωτοεμφανίστηκαν στο εκλογικό σώμα.

Αυτή η μοναδική ταυτότητα, μαζί με τον αυξανόμενο αριθμό τους, αλλάζει ριζικά το πολιτικό σκηνικό των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πηγή: cnn.gr / in.gr