Για 1.600 χρόνια η Βενετία παλεύει με τις πλημμύρες – Ένα γυάλινο φράγμα προφυλάσσει ένα από τα πιο εμβληματικά μνημεία της

Μία απλή λύση, η οποία, ωστόσο, κρατά τις μαρμάρινες κολόνες και τα πολύτιμα ψηφιδωτά της εμβληματικής Βασιλικής του Αγίου Μάρκου της Βενετίας ασφαλή από τη διάβρωση που προκαλεί το θαλασσινό νερό – η σειρά από γυάλινα φράγματα που έχουν εγκατασταθεί γύρω από την εκκλησία, που μετρά 900 χρόνια, κατάφερε να κρατήσει στεγνά τα δάπεδά της κατά τη διάρκεια των τελευταίων παλιρροιών.

Το νερό, ακόμα και μετά την εξάτμισή του, αφήνει στις επιφάνειες κρυστάλλους αλατιού ικανούς να διαβρώσουν μαρμάρινες βάσεις των κιόνων και τα ψηφιδωτά του δαπέδου, όπως σημείωσε στο Associated Press ο αρχιτέκτονας και ειδικός σε θέματα αποκατάστασης, υπεύθυνος για τη βασιλική του Αγίου Μάρκου, Mario Piana.

Τα νέα φράγματα είναι κατασκευασμένα από γυαλί το οποίο έχει τοποθετηθεί σε βάση από ενισχυμένο σκυρόδεμα, που, με τη σειρά του, προκειμένου να αντιστέκεται στη δύναμη του νερού που ανεβαίνει, είναι εγκατεστημένο θαμμένο κάτω από το πεζοδρόμιο της διάσημης πλατείας του Αγίου Μάρκου. Σύμφωνα με τον Piana, τα φράγματα μπορούν να κρατήσουν έως και 1,10 μέτρα νερού στην πλατεία- μέγεθος που μπορεί να προκύψει από παλίρροια 1,90 μέτρων πάνω από το επίπεδο της θάλασσας.

«Ας ελπίσουμε ότι, από εδώ και πέρα, δεν θα υπάρξουν άλλα υψηλά νερά που θα αγγίξουν τη βάση της βασιλικής», σημείωσε ο εμπειρογνώμονας κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο σημείο.

Από την ίδρυσή της, πριν από 1.600 χρόνια, η πόλη της Βενετίας, που είναι χτισμένη πάνω σε ξύλινους πασσάλους ανάμεσα στα διάσημα κανάλια της, παλεύει με τις πλημμύρες. Όπως συμβαίνει και με άλλες παράκτιες περιοχές, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και οι ακραίες καιρικές συνθήκες που φέρνει η κλιματική κρίση, τη φέρνουν αντιμέτωπη με ολοένα μεγαλύτερες και συχνότερες παλίρροιες.

Η βασιλική του Αγίου Μάρκου είναι από τα μέρη με τις περισσότερες πλημμύρες στον κόσμο. Η εκκλησία παραμένει ευάλωτη στο νερό, παρά την ενεργοποίηση των υποθαλάσσιων φραγμάτων Moses γύρω από την πόλη το 2020. Ο «Μωυσής» μπορεί να προστατεύσει τη Βενετία από πλημμύρες άνω των 1,3 μέτρων.

Οι καταστροφικές αλλεπάλληλες πλημμύρες του 2019

Τον Νοέμβριο του 2019 σημειώθηκε μία ιδιαίτερα καταστροφική πλημμύρα στην πόλη. Τμήματα της βασιλικής έμειναν βυθισμένα για έως και 24 ώρες καθώς, οι αλλεπάλληλες πλημμύρες δεν επέτρεπαν στο νερό να υποχωρήσει με ταχύτητα. Στη βασιλική τα πλημμυρικά ύδατα συσσωρεύονταν συχνά και εκτός εποχής, καθιστώντας την ακόμη πιο ευάλωτη. Κάπως έτσι επινοήθηκαν τα μεγάλα, γυάλινα φράγματα για την αντιμετώπισή τους.

Σύμφωνα με τον Piana, τα φράγματα, φτιαγμένα από γυαλί ή τσιμέντο, αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου έργου για τη δημιουργία μιας σειράς καναλιών κάτω από την επιφάνεια της εκκλησίας και της ομώνυμης πλατείας της, με σκοπό την απομάκρυνση του νερού της λιμνοθάλασσας και την εκτροπή του, ώστε να παραμένει στεγνή η πλατεία.

Πηγή: ethnos.gr