Γιατί οι Ιταλοί τουρίστες διάλεξαν φέτος την Αλβανία αντί για την Ελλάδα

Ιταλοί αλλά κι άλλοι Ευρωπαίοι επιλέγουν τη γειτονική χώρα για τις ωραίες παραλίες, τα γραφικά τοπία και τις καλύτερες τιμές. Ο τουρισμός αυξήθηκε κατά 25% τον Ιούλιο.

Ο σερβιτόρος σε εστιατόριο στο παραθαλάσσιο θέρετρο των Αγίων Σαράντα στην Αλβανία ζήτησε συγγνώμη από τους πελάτες που μόλις είχαν φτάσει, γιατί το μαγαζί ξεπούλησε..

«Οι Ιταλοί έχουν φάει τα πάντα. Η ιταλική κατοχή έρχεται ξανά και αυτή τη φορά για τα καλά», αστειεύτηκε ο σερβιτόρος, ενώ εξηγούσε σε έναν ντόπιο θαμώνα τις περιορισμένες επιλογές που είχαν απομείνει για ένα γεύμα, λόγω της αύξησης του τουρισμού και των δεκάδων χιλιάδων αφίξεων από την Ιταλία, στους Αγίους Σαράντα στα νότια της χώρας, κοντά στα ελληνικά σύνορα.

Κάποιοι θυμούνται την κατοχή της Αλβανίας από το φασιστικό καθεστώς της Ιταλίας υπό τον Μουσολίνι στη διάρκεια του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου.

Εναέρια φωτογραφία που δείχνει τουρίστες να επικέπτονται το Βουθρωτό, έναν αρχαιολογικό χώρο αρχαίας ελληνικής πόλης στο χωριό Εξαμίλι στην Αλβανία (20/8/2023).
Εναέρια φωτογραφία που δείχνει τουρίστες να επικέπτονται το Βουθρωτό, έναν αρχαιολογικό χώρο αρχαίας ελληνικής πόλης στο χωριό Εξαμίλι στην Αλβανία (20/8/2023).

Οκτώ δεκαετίες μετά, οι Ιταλοί αποτελούν σημαντικό μέρος ενός αναπτυσσόμενου και ολοένα πιο προσοδοφόρου τουριστικού προιόντος που πέρισυ αντιπροσώπευε το 20% του ΑΕΠ σε μια βαλκανική χώρα όπου η ανάπτυξη έρχεται με πολύ αργούς ρυθμούς.

«Ο αριθμός αυτός είναι πιθανό να αυξηθεί το 2023», δήλωσε η υπουργός Τουρισμού Μιρέλα Κουμπάρο.

Οι Ιταλοί φτάνουν με εκπτωτικές πτήσεις ή με πλοίο, διανύοντας μια απόσταση μόλις 80 χιλιομέτρων (50 μιλίων) μέσω της Αδριατικής Θάλασσας.

Όμως δεν είναι μόνο οι Ιταλοί που δελεάζονται από τις παρθένες αμμουδιές, τα γραφικά άγρια τοπία και τις κατά πολύ φθηνότερες τιμές σε σχέση με άλλους προορισμούς όπως η Ελλάδα, η Ισπανία ακόμη και η Ιταλία.

Πολλοί Ευρωπαίοι, έκαναν πραγματική απόβαση στα αλβανικά παράλια για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Ιταλοί τουρίστες στο Εξαμίλι, χωριό της νότιας Αλβανίας κοντά στους Αγίους Σαράντα (20/8/2023).
Ιταλοί τουρίστες στο Εξαμίλι, χωριό της νότιας Αλβανίας κοντά στους Αγίους Σαράντα (20/8/2023).

«Για χρόνια ακούγαμε πολλά για την Αλβανία – καλές παραλίες και χωρίς αμφιβολία φθηνές τιμές, και φέτος μαζί με άλλους φίλους αποφασίσαμε να οργανώσουμε ένα ταξίδι εδώ», δήλωσε η Ιταλίδα τουρίστρια Ντανιέλα Κουντίνι.

«Σχεδόν το 80% είναι τουρίστες και οι υπόλοιποι Αλβανοί», δήλωσε η Ορόρα Μάρκου, υπεύθυνη μιας μικρής παραλίας με λευκή άμμο κοντά στους Αγίους Σαράντα, καθώς έφτιαχνες τις ξαπλώστρες για δύο ομάδες Ιταλών τουριστών.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των τουριστών αυξήθηκε κατά 25% φέτος τον Ιούλιο στην Αλβανία, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2022. Τους πρώτους επτά μήνες του 2023, περισσότεροι από 5,1 εκατομμύρια ξένοι – μεταξύ των οποίων πάνω από 430. 000 Ιταλοί, 50% περισσότεροι από πέρυσι – επισκέφθηκαν την Αλβανία σε σύγκριση με τα 3,9 εκατομμύρια σε όλο το προηγούμενο έτος.

«Η Αλβανία στοχεύει στο να έχει ποιοτικούς τουρίστες», δήλωσε η Κουμπάρο στο Reuters από το γραφείο της στα Τίρανα. «Δεν χρειαζόμαστε εκατομμύρια τουρίστες που δεν ξοδεύουν, που μένουν για σύντομο χρονικό διάστημα και απλά μπαινοβγαίνουν».

Γενική εικόνα μιας παραλίας στο Εξαμίλι στη νότια Αλβανία (20/8/2023).
Γενική εικόνα μιας παραλίας στο Εξαμίλι στη νότια Αλβανία (20/8/2023).

Ο Κουεντίν Μπιγιόν, Γάλλος διευθύνων σύμβουλος του τοπικού ταξιδιωτικού πράκτορα Breathe in Travel, δήλωσε ότι οι ξένοι τουρίστες προσελκύονται όχι μόνο από την παραλία, αλλά και από την περιέργια της ανακάλυψης ενός νέου τόπου.

«Για αυτούς είναι μια ανακάλυψη μιας νέας γης που είναι πραγματικά άγνωστη και η οποία ήταν αποκλεισμένη και κλειστή για πολλά, πολλά χρόνια», είπε, «και που τώρα είναι αρκετά ανοιχτή στον τουρισμό, ανθεί»

Για σχεδόν 50 χρόνια η Αλβανία βρισκόταν σε σχεδόν πλήρη απομόνωση υπό τον κομμουνιστή δικτάτορα Ενβέρ Χότζα, κατά τη διάρκεια της οποίας κανείς δεν μπορούσε να φύγει από τη χώρα και οι ξένοι τουρίστες απαγορεύονταν.

Μεταξύ των δεκάδων χιλιάδων Ιταλών που έκαναν διακοπές στην Αλβανία τον Ιούλιο ήταν και η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι.

Μάλιστα η περίφημη δήλωσή της «πλήρωσε τον λογαριασμό που άφησαν οι ηλίθιοι σε παρακαλώ» προς τον Ιταλό πρέσβη στα Τίρανα έκανε το γύρο του κόσμου.

Εκτός του ότι ο λογαριασμός που «ξέχασαν» να πληρώσουν οι ιταλοί σε εστιατόριο των Αγίων Σαράντα, πληρώθηκε, η περιοχή έγινε πασίγνωστη πλέον με τον ιδιοκτήτη του εστιατορίου να νιώθει πιο ασφαλής τώρα λέγοντας ότι ξέρει που θα διαμαρτυρηθεί εάν συμβεί κάτι ανάλογο. «Εχουμε τη Τζιόρτζια»

Πηγή: Reuters