Βατικανό: Εγκρίνει ευλογίες για ομόφυλα ζευγάρια σε μια απόφαση-ορόσημο

Η κίνηση αυτή, όπως τονίζει το Βατικανό, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να συγχέεται με το μυστήριο του ετεροφυλόφιλου γάμου.

Το Βατικανό δήλωσε, τη Δευτέρα (18/12), σε μια απόφαση-ορόσημο που ενέκρινε ο Πάπας Φραγκίσκος ότι οι ρωμαιοκαθολικοί ιερείς μπορούν να χορηγούν ευλογίες σε ομόφυλα ζευγάρια, εφόσον αυτές δεν αποτελούν μέρος των τακτικών τελετουργιών ή λειτουργιών της Εκκλησίας.

Ένα έγγραφο από το δογματικό γραφείο του Βατικανού ανέφερε ότι τέτοιες ευλογίες δεν θα νομιμοποιούν παράτυπες καταστάσεις, αλλά θα είναι ένα σημάδι ότι ο Θεός καλωσορίζει όλους. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να συγχέεται με το μυστήριο του ετεροφυλόφιλου γάμου, όπως επισημαίνει το Reuters σε σχετικό δημοσίευμά του.

Ακόμα, στην εν λόγω απόφαση αναφέρεται ότι οι ιερείς θα πρέπει να αποφασίζουν κατά περίπτωση και «δεν θα πρέπει να εμποδίζουν ή να απαγορεύουν την εγγύτητα της Εκκλησίας στους ανθρώπους σε κάθε κατάσταση στην οποία θα μπορούσαν να ζητήσουν τη βοήθεια του Θεού μέσω μιας απλής ευλογίας».

Ο Πάπας Φραγκίσκος άφησε να εννοηθεί ότι μια επίσημη αλλαγή βρισκόταν στα σκαριά τον Οκτώβριο, απαντώντας σε ερωτήσεις που έθεσαν πέντε συντηρητικοί καρδινάλιοι κατά την έναρξη μιας συνόδου επισκόπων στο Βατικανό. Ενώ η απάντηση τον Οκτώβριο ήταν πιο διαφοροποιημένη, το οκτασέλιδο έγγραφο της Δευτέρας (18/12), του οποίου ο τίτλος είναι «Σχετικά με την ποιμαντική σημασία των ευλογιών», διευκρινίζει συγκεκριμένες καταστάσεις. Μια ενότητα 11 σελίδων είχε τίτλο «Ευλογίες των ζευγαριών σε αντικανονικές καταστάσεις και των ζευγαριών του ίδιου φύλου».

«Σημαντικό βήμα προς τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα»

Η Εκκλησία διδάσκει ότι η έλξη για το ίδιο φύλο δεν είναι αμαρτία, αλλά οι ομοφυλοφιλικές πράξεις είναι. Από την εκλογή του το 2013, ο Πάπας Φραγκίσκος προσπάθησε να κάνει την Εκκλησία των 1,3 δισεκατομμυρίων μελών πιο φιλόξενη προς τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα χωρίς να αλλάξει το ηθικό δόγμα για τις δραστηριότητες του ίδιου φύλου.

Ο διακεκριμένος Αμερικανός Ιησουίτης ιερέας, Τζέιμς Μάρτιν, που διαχειρίζεται την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+, χαρακτήρισε το έγγραφο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ως «ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στη διακονία της Εκκλησίας» προς αυτούς.

Σε ανάρτησή του στο X, ο Τζέιμς Μάρτιν δήλωσε ότι το έγγραφο «αναγνωρίζει τη βαθιά επιθυμία πολλών καθολικών ζευγαριών του ίδιου φύλου για την παρουσία του Θεού στις σχέσεις αγάπης τους», προσθέτοντας ότι «μαζί με πολλούς ιερείς, θα είμαι πλέον ευτυχής να ευλογώ τους φίλους μου σε ενώσεις ομοφυλοφίλων».

Πηγή: ieidiseis.gr