Αρχαία πόλη των Μάγια ανακαλύφθηκε σε ζούγκλα στο Μεξικό (Εικόνες)

Απομεινάρια από κτίρια-πυραμίδες, πλατείες, γήπεδο για «μπάλα» και άλλα εντυπωσιακά ευρήματα που χρονολογούνται έως και 1.750 χρόνια πίσω.

Μια άγνωστη μέχρι σήμερα αρχαία πόλη των Μάγια ανακαλύφθηκε στις ζούγκλες του νότιου Μεξικό, ανακοίνωσε το ινστιτούτο ανθρωπολογίας της χώρας, προσθέτοντας ότι πιθανότατα ήταν ένα σημαντικό κέντρο πριν από περισσότερα από χίλια χρόνια.

Η πόλη περιελάμβανε μεγάλα κτίρια που μοιάζουν με πυραμίδες, πέτρινες στήλες, τρεις πλατείες με «επιβλητικά κτίρια» και άλλες κατασκευές διατεταγμένες σε σχεδόν ομόκεντρους κύκλους, ανέφερε το ινστιτούτο INAH.

.
.

Σύμφωνα με το INAH, η πόλη που ονομάστηκε Ocomtun (σ.σ. σημαίνει «πέτρινη στήλη» στη γλώσσα των Μάγια) εικάζεται ότι ήταν σημαντικό κέντρο για την κεντρική πεδιάδα της χερσονήσου μεταξύ 250 και 1000 μ.Χ.

Βρίσκεται στο οικολογικό καταφύγιο Μπαλαμκού, στη χερσόνησο Γιουκατάν της χώρας, και ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια έρευνας σε μια ανεξερεύνητη περιοχή ζούγκλας μεγαλύτερης από το Λουξεμβούργο. Η αναζήτηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου χρησιμοποιώντας τεχνολογία εναέριας χαρτογράφησης λέιζερ (LiDAR).

Ο πολιτισμός των Μάγια, γνωστός για τα προηγμένα μαθηματικά ημερολόγιά του, κάλυπτε το νοτιοανατολικό Μεξικό και τμήματα της Κεντρικής Αμερικής. Η εκτεταμένη πολιτική κατάρρευση οδήγησε στην παρακμή της αιώνες πριν από την άφιξη των Ισπανών κατακτητών, των οποίων οι στρατιωτικές εκστρατείες οδήγησαν στην πτώτη και του τελευταίου οχυρού στα τέλη του 17ου αιώνα.

Remaining Time-0:00

Fullscreen

Mute

Η τοποθεσία Ocomtun βρίσκεται σε ψηλό έδαφος, που περιβάλλεται από εκτεταμένους υγροτόπους, και περιλαμβάνει αρκετές δομές σε σχήμα πυραμίδας, ύψους έως και 15 μέτρων, δήλωσε ο επικεφαλής αρχαιολόγος Ιβάν Σπράιτς.

Η πόλη είχε μέχρι και γήπεδο για «μπάλα». Τα παιχνίδια με μπάλα στην προ-ισπανική εποχή, ήταν ευρέως διαδεδομένα σε όλη την περιοχή των Μάγια. Στόχος ήταν να περάσει μια λαστιχένια μπάλα, που αντιπροσώπετε τον ήλιο, μέσα από ένα μικρό πέτρινο στεφάνι χωρίς τη χρήση χεριών. Το παιχνίδι πιστεύεται ότι είχε σημαντικό θρησκευτικό σκοπό.

Ο Σπράιτς είπε ότι η ομάδα του είχε βρει επίσης κεντρικούς βωμούς σε μια περιοχή κοντά στον ποταμό La Riguena, που μπορεί να είχαν σχεδιαστεί για τελετουργίες, αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθούν οι πολιτισμοί που κάποτε ζούσαν εκεί.

Η τοποθεσία πιθανώς παρήκμασε γύρω στο 800 με 1000 μ.Χ., αν κρίνουμε από υλικά που εξάγονταν από κτίρια, είπε, προσθέτοντας ότι αυτό ήταν πιθανόν μια αντανάκλαση «ιδεολογικών και πληθυσμιακών αλλαγών» που οδήγησαν στην κατάρρευση των κοινωνιών των Μάγια στην περιοχή αυτή τον 10ο αιώνα.

Πηγή: huffingtonpost.gr