Αλαμπάμα: Θέλει να γίνει η πρώτη πολιτεία που θα εκτελέσει θανατοποινίτη με καθαρό άζωτο

Οι υποστηρικτές της νέας μεθόδου διατείνονται ότι θα είναι ανώδυνη. Οι επικριτές τη συγκρίνουν με πειράματα σε ανθρώπους

Η Αλαμπάμα επιδιώκει να γίνει η πρώτη πολιτεία που θα εκτελέσει έναν κρατούμενο βάζοντάς τον να αναπνεύσει καθαρό άζωτο.

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Αλαμπάμα ζήτησε από το ανώτατο δικαστήριο της πολιτείας να ορίσει ημερομηνία για την εκτέλεση του 58χρονου Κένεθ Γιουτζίν Σμιθ. Η υποξία του αζώτου εμφανίζεται όταν οι κρατούμενοι αναγκάζονται να αναπνέουν μόνο άζωτο κατά την εκτέλεση στερώντας τους το οξυγόνο και προκαλώντας το θάνατό τους.

Το άζωτο αποτελεί το 78% του αέρα που εισπνέεται από τον άνθρωπο και είναι αβλαβές όταν εισπνέεται με οξυγόνο. Αν και οι υποστηρικτές της νέας μεθόδου διατείνονται ότι θα είναι ανώδυνη, οι επικριτές τη συγκρίνουν με πειράματα σε ανθρώπους.

Η Αλαμπάμα επέτρεψε τέτοιες εκτελέσεις το 2018 λόγω έλλειψης φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη διεξαγωγή θανατηφόρων ενέσεων, αλλά μέχρι στιγμής δεν εφάρμοσε τη μέθοδο για να εκτελέσει κάποια θανατική ποινή. Η Οκλαχόμα και ο Μισισιπής έχουν επίσης επιτρέψει εκτελέσεις υποξίας του αζώτου, αλλά δεν έχουν χρησιμοποιήσει αυτή τη μέθοδο ακόμη.

Το 2022, η Αλαμπάμα προσπάθησε να εκτελέσει τον Κένεθ Γιουτζίν Σμιθ με θανατηφόρα ένεση, αλλά ακύρωσε την εκτέλεση λόγω προβλημάτων με την εισαγωγή σταγόνας σε μια φλέβα. Ο Κένεθ Γιουτζίν Σμιθ ήταν ένας από τους δύο άνδρες που καταδικάστηκαν για τη δολοφονία της συζύγου ενός ιεροκήρυκα το 1988. Ο γενικός εισαγγελέας της Αλαμπάμα είπε τώρα ότι ήρθε η ώρα να εκτελεστεί η θανατική ποινή.

Πηγή: huffingtonpost.gr