Έτοιμη να ενεργοποιήσει το Εθνικό Σχέδιο ΕΣΤΙΑ η Κύπρος για υποδοχή ξένων από το Σουδάν

Απομάκρυνση Βρετανών διπλωματών από το Σουδάν, ευχαριστίες προς Κύπρο

Τηλεφωνικές επικοινωνίες με την Γαλλίδα ομόλογό του Catherine Colonna, καθώς και τον Βρετανό ομόλογό του James Cleverly και με τον Αιγύπτιο Υπουργό Εξωτερικών Sameh Shoukry είχε την Κυριακή ο Υπουργός Εξωτερικών Δρ Κωνσταντίνος Κόμπος σχετικά με την κατάσταση στο Σουδάν και τα θέματα που προκύπτουν για τους Κύπριους ομογενείς που διαβιούν στην χώρα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, οι επαφές πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της συνεχούς αλληλοενημέρωσης και συντονισμού με άλλες χώρες, περιλαμβανομένων των εταίρων ΕΕ, για την διαχείριση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί. Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται ο συντονισμός σε υπηρεσιακό επίπεδο μεταξύ των χωρών που εμπλέκονται.

Όπως αναφέρεται, το Τμήμα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών βρίσκεται σε διαρκή λειτουργία και σε συντονισμό με την Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αίγυπτο, η οποία είναι διαπιστευμένη και στο Σουδάν.

Σημειώνεται ότι η έκρυθμη κατάσταση στο Σουδάν αναμένεται να συζητηθεί κατά την αυριανή Σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, όπου ο κ. Υπουργός θα θέσει το ζήτημα της ασφαλούς εκκένωσης των υπηκόων ως εξαιρετικά επείγον.

Παράλληλα οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκονται σε ετοιμότητα για να ενεργοποιήσουν εάν και εφόσον χρειαστεί το Ειδικό Εθνικό Σχέδιο ΕΣΤΙΑ για την υποδοχή και επαναπατρισμό ξένων πολιτών από την περιοχή που βρίσκεται σε κρίση μέσω της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

4515016233911400 image

Ευχαριστίες από Βρετανία

Την απομάκρυνση των Βρετανών διπλωματών και των οικογενειών τους από την πρωτεύουσα του Σουδάν Χαρτούμ ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ. Ευχαριστίες σε Γαλλία, ΗΠΑ αλλά και Κύπρο για την βοήθεια που παρείχαν εξέφρασε ο Υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας.

Χαρακτήρισε την εκκένωση «περίπλοκη και ταχεία», συμπληρώνοντας ότι χρειάστηκε να οργανωθεί μία «δύσκολη επιχείρηση».

Στην οργάνωση και εκτέλεση της επιχείρησης αυτής συμμετείχαν περισσότερα από 1.200 μέλη των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων, πεζοναύτες και μέλη της Βασιλικής Αεροπορίας.

Βρετανοί στρατιώτες είχαν μετακινηθεί σε απροσδιόριστη στρατιωτική βάση στο εξωτερικό, προετοιμαζόμενοι για την επιχείρηση.

Ο Υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας είπε στο BBC πως οι διπλωμάτες και οι συγγενείς τους μεταφέρθηκαν αρχικά σε αεροδρόμιο έξω από το Χαρτούμ κατά τη διάρκεια της νύχτας, από όπου τελικά απομακρύνθηκαν με ασφάλεια.

Ευχαρίστησε για τη βοήθεια που παρείχαν τις Γαλλία και ΗΠΑ. Με ανάρτηση στο Twitter, εξάλλου, ο κ. Γουάλας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη βοήθεια και προς την Κύπρο, μεταξύ των υπολοίπων εταίρων, χωρίς να διευκρινίζει τη βοήθεια που παρείχε η Κύπρος.

Ο κ. Σούνακ είπε επίσης ότι η κυβέρνηση εργάζεται για να διασφαλίσει πως όλοι οι Βρετανοί υπήκοοι που βρίσκονται ακόμα στο Σουδάν είναι σώοι.

Κάλεσε επίσης τις εμπόλεμες πλευρές «να εφαρμόσουν άμεσα μία ανθρωπιστική παύση πυρός, ώστε να διασφαλιστεί πως οι άμαχοι μπορούν να εγκαταλείψουν τις ζώνες συρράξεων».

Ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι συμπλήρωσε πως το Λονδίνο εργάζεται νυχθημερόν για να χτίσει διεθνή στήριξη ώστε να τερματιστεί η αιματοχυσία στο Σουδάν.

Πηγή: ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ