Έρχεται και στην Κύπρο το «Καλάθι νοικοκυριού»

Με στόχο την ανακοπή του κύματος ακρίβειας η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο μελετούν τρόπους προστασίας της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών. Ένα από αυτά τα μέτρα είναι και το «καλάθι του νοικοκυριού», αναφέρουν στον «Π» κυβερνητικές πηγές

Πρότυπο ελληνικού μοντέλου για προστασία των καταναλωτών από την ακρίβεια θα ακολουθήσει όπως φαίνεται η κυβέρνηση, αφού με βάση πληροφορίες η υπουργός Εμπορίου, Ενέργειας και Βιομηχανίας, Νατάσα Πηλείδου, έχει καταθέσει ήδη από χθες πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο για το μέτρο που αφορά το «καλάθι του νοικοκυριού».

Με βάση πληροφόρηση του «Π» η πρόταση περιλαμβάνει 50 βασικά προϊόντα στα οποία θα μπορεί η αρμόδια υπουργός να εκδώσει υπουργικό διάταγμα για ένα χρονικό διάστημα το οποίο θα αποφασίσει η ίδια ώστε τα προϊόντα αυτά να πωλούνται σε χαμηλότερη τιμή από ό,τι ισχύει μέχρι σήμερα. Όπως πληροφορείται η εφημερίδα τα προϊόντα αυτά μαζί με τον καθορισμό της τιμής θα υπολογίζονται στη βάση συγκεκριμένης μεθοδολογίας ανά κατηγορία την οποία έχει καθορίσει η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή. Παράδειγμα εάν στην κατηγορία αλλαντικών υπάρχουν πέντε διαφορετικά προϊόντα τα οποία πωλούνται από ένα ευρώ (χαμηλότερη τιμή) μέχρι δύο ευρώ (μέγιστη τιμή) τότε η υπεραγορά η οποία θα συμβληθεί με το διάταγμα θα πρέπει να επιλέγει να πωλεί ένα από τα πέντε προϊόντα πιο κάτω από τη χαμηλότερη τιμή. Δηλαδή ένα προϊόν της κατηγορίας αλλαντικά πιο κάτω από το ένα ευρώ.

Οι υπεραγορές που θα συμβληθούν στο διάταγμα το οποίο θα εκδίδει η αρμόδια υπουργός θα πρέπει να έχουν έναν συγκεκριμένο κύκλο εργασιών και άνω. Αφορά κυρίως τις μεγάλες υπεραγορές οι οποίες έχουν και τη μερίδα του λέοντος στις πωλήσεις των προϊόντων τα οποία θα συμπεριλαμβάνονται στο διάταγμα της υπουργού Εμπορίου, Ενέργειας και Βιομηχανίας. Ωστόσο, όπως μας ανέφεραν αρμόδιες πηγές, μικρότερες υπεραγορές οι οποίες δεν θα περιλαμβάνονται στο διάταγμα με βάση τον κύκλο εργασιών τους θα είναι σε θέση να εντάσσονται σε αυτό στη βάση της εθελούσιας διαδικασίας ώστε να μην υπάρχει οποιαδήποτε διάκριση.

Όπως ανάφερε στον «Π» ο γενικός γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου, Μάριος Αντωνίου, σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση στην Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, μεταξύ των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών, του Συνδέσμου Υπεραγορών, του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου, της ΟΕΒ και του ΚΕΒΕ. Επιπλέον, αξίζει να σημειώσουμε πως η πρόταση η οποία έχει κατατεθεί χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο έχει εγκριθεί με αστερίσκο γιατί όπως μας ανέφεραν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές η διαβούλευση μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο ώστε να υπάρξει ενημέρωση και να οριστικοποιηθεί η απόφαση.

Η περίπτωση της Ελλάδας

Να αναφέρουμε ότι το μέτρο αυτό που ισχύει ήδη στην Ελλάδα έχει αρχίσει σιγά-σιγά να φέρνει αποτελέσματα καθώς με βάση στοιχεία του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών της Ελλάδας, το πρώτο 10ήμερο της λειτουργίας του, το 39% του κοινού δήλωσε ότι αγόρασε έστω και μία φορά κάποιο προϊόν από το καλάθι. Μάλιστα, με βάση τα στοιχεία του ινστιτούτου, τις πρώτες 7 με 10 ημέρες του μέτρου αυτού το κοινό επέλεξε να αγοράσει κάποιο ή κάποια από τα προϊόντα από το καλάθι του νοικοκυριού με 12% χαμηλότερη εβδομαδιαία δαπάνη στο σουπερμάρκετ, (81,65 ευρώ έναντι 93,35 ευρώ). Αυτό όπως εξηγεί το ινστιτούτο αποδίδεται στην τάση το καλάθι του νοικοκυριού να επιλέγεται κυρίως από καταναλωτές με μεγαλύτερη εισοδηματική ανάγκη, οι οποίοι έχουν χαμηλότερες δαπάνες στο σουπερμάρκετ.

Πηγή: politis.com.cy