Έρευνα για την κλιματική αλλαγή – Θέλουν τη φορολόγηση των SUV οι Κύπριοι

Σε ό,τι αφορά την έρευνα το 78% των Κυπρίων δηλώνει ότι νιώθει τώρα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην καθημερινή του ζωή

Την ανάγκη φορολόγησης των αυτοκινήτων SUV θέτουν επί τάπητος οι Κύπριοι λόγω των μεγάλων εκπομπών ρύπων, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), η οποία πραγματοποιήθηκε σε όλα τα κράτη μέλη. Ειδικότερα, η έρευνα αφορά το πώς αντιλαμβάνονται οι Ευρωπαίοι πολίτες την κλιματική αλλαγή και είναι η πέμπτη στη σειρά έρευνα που πραγματοποιεί η ΕΤΕπ.

Η έρευνα διενεργήθηκε τον Αύγουστο του 2022 και σε αυτήν συμμετείχαν πάνω από 28.000 άτομα, με ένα αντιπροσωπευτικό πάνελ ατόμων ηλικίας 15 ετών και άνω για κάθε μία από τις 30 συμμετέχουσες χώρες.

Σε ό,τι αφορά την έρευνα το 78% των Κυπρίων δηλώνει ότι νιώθει τώρα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην καθημερινή του ζωή.

Επιπλέον, το 90% πιστεύει ότι εάν δεν μειώσουμε δραστικά την κατανάλωση ενέργειας και αγαθών τα επόμενα χρόνια, θα οδηγηθούμε στην καταστροφή σε παγκόσμιο επίπεδο. Παράλληλα, το 89% θεωρεί ότι η κυβέρνηση καθυστερεί υπερβολικά να αναλάβει δράση και μόνο το 30% πιστεύει ότι η Κύπρος θα καταφέρει να μειώσει σημαντικά έως το 2030 τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που παράγει.

Προτεραιότητες

Οι περισσότεροι Κύπριοι (76%) πιστεύουν ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι συνέπειές της στην τιμή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου θα πρέπει να δώσουν ώθηση στην επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης (+10 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που ανέρχεται σε 66%).

Στην ερώτηση με ποια σειρά κατατάσσουν τις προτεραιότητες δράσης, οι Κύπριοι περιμένουν από την κυβέρνησή τους να δώσει προτεραιότητα στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (70%) προτού επικεντρωθεί στη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού για την αποφυγή υπερβολικής στήριξης σε έναν μόνο προμηθευτή (21%).

Φορολόγηση

Όπως προαναφέραμε για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, οι Κύπριοι δίνουν προτεραιότητα στην επιβολή υψηλής φορολογίας στα αγαθά και τις υπηρεσίες που ρυπαίνουν σε μεγάλο βαθμό, όπως τα οχήματα SUV και οι εναέριες μεταφορές (60%). Τάσσονται επίσης υπέρ της σύνδεσης των τιμών της ενέργειας με το επίπεδο κατανάλωσης ανά νοικοκυριό (65%): όσο αυξάνεται δηλαδή η κατανάλωση τόσο να αυξάνεται και το κόστος της ενέργειας.

Τέλος, όσον αφορά την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών της ενέργειας, οι Κύπριοι πιστεύουν ότι βραχυπρόθεσμα η κυβέρνηση θα πρέπει να μειώσει τη φορολογία που αφορά την ενέργεια (37%) και σε δεύτερη μοίρα ότι πρέπει να υπάρξει επιβολή ανώτατων ορίων στις τιμές του φυσικού αερίου, του πετρελαίου και του άνθρακα ή ρύθμιση αυτών των τιμών (24%) και ότι πρέπει να χορηγηθούν ενεργειακά επιδόματα (21%).

Πηγή: politis.com.cy