30 χρόνια εστιατόριο «Πινιά»

Τριάντα χρόνια πριν ο κύριος Σπύρος και η κυρία Ελευθερία Φλοκκά μετέφεραν τα όνειρα τους σε μια απόμακρη περιοχή, έξω από το Παραλίμνι με ελάχιστους τουρίστες και λίγους περαστικούς. Ήταν η περιοχή Πινιά, απ’ όπου πήρε και το όνομα του το εστιατόριο. Τα χρόνια πέρασαν και η Πινιά εξελίχθηκε και έγινε ένα από τα αγαπημένα μέρη των ανθρώπων της επαρχίας Αμμοχώστου αλλά και ολόκληρης της Κύπρου.

Όλα πρωτοξεκίνησαν το 1976, σε μια παλιά γειτονιά στο Παραλίμνι, όταν ο Σπύρος Φλοκκάς άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες της τότε ταβέρνας του με το όνομα «Spyros Tavern» την οποία έφτιαξε για τους φίλους και συγχωριανούς του. Το μεράκι και το πάθος του ιδιοκτήτη για το καλό, ποιοτικό φαγητό, ήταν τα πρώτα θεμέλια της αρχικής βάσης για να αντέξει αλλά και να μεγαλώσει μέσα στα επόμενα χρόνια το όραμα του ιδιοκτήτη.

Όλα αυτά οδήγησαν στο 1992, τη χρονιά που η οικογένεια Φλοκκά έκανε το βήμα και δημιούργησε το αγαπημένο εστιατόριο Πινιά στην τοποθεσία που βρίσκεται μέχρι και σήμερα, παραλιακά κοντά στο αλιευτικό καταφύγιο της περιοχής Περνέρα. Παρά

τον προβληματισμό αρκετών φίλων της οικογένειας, για το ότι το εστιατόριο δεν θα είχε μέλλον, λόγο της τοποθεσίας, καθώς οι παραλιακές περιοχές ήταν ως επι των πλείστων γεωργικά χωράφια, οι ανησυχίες διαψεύσθηκαν καθώς το εστιατόριο διαπρέπει μέχρι σήμερα τόσο στην ευρύτερη περιοχή της επαρχίας Αμμοχώστου, αλλά και ολόκληρης της Κύπρου. Έτσι, το εστιατόριο μέσα στα χρόνια δημιούργησε σταθερή πελατεία, ανθρώπους που έρχονται από κάθε γωνιά της Κύπρου αλλά και πελάτες από το εξωτερικό. Επισκέπτες που κάθε χρόνο «χτίζουν» αναμνήσεις στο εστιατόριο, από το 1992 μέχρι και σήμερα, αναζητώντας κάθε φορά τα γνώριμα πρόσωπα του κυρίου Σπύρου και της κυρίας Ελευθερίας.

Με εμπειρία στο χώρο της εστίασης σχεδόν μισό αιώνα τώρα, και με συνδυασμό την σοφία και τη γνώση του πρωτεργάτη της Πινιάς αλλά και με τις πρωτοποριακές και φρέσκες ιδέες της νέας γενιάς, οι νεότεροι της οικογένειας έχουν πάρει τη σκυτάλη. Συνεχίζουν με το ίδιο σθένος και μεράκι, στο μονοπάτι που χάραξε ο Σπύρος και η Ελευθερία Φλοκκά, κρατώντας ζωντανές τις αξίες και τις γνώσεις που τους είχαν μεταλαμπαδεύσει. Λίγο πριν το τέλος της οικονομικής κρίσης ο Μιχάλης και η Έμιλυ, τα δύο παιδιά της οικογένειας, προχώρησαν σε καθοριστικές αλλαγές στο εστιατόριο, ως προς τη αναβάθμιση του χώρου και της ατμοσφαίρας καθώς και της κουζίνας και των φαγητών, φέρνοντας την Πινιά στα δεδομένα του σήμερα με νέες τεχνοτροπίες, κρατώντας αναλλοίωτες τις παραδοσιακές γεύσεις.

Σήμερα, το εστιατόριο εξακολουθεί να είναι μια ευχάριστη έκπληξη για τον κάθε θαμώνα ξεχωριστά. Ο επισκέπτης με το που πατήσει το πόδι του στο χώρο, νιώθει αμέσως οικεία.
Η ζεστή και φιλόξενη ατμόσφαιρα από τους ανθρώπους της Πινιάς, και η δροσιά που μπορεί να απολαύσει κανείς κάτω από την κληματαριά είναι το πρώτο που παρατηρεί όταν εισέρθει στο χώρο του εστιατορίου, ξυπνώντας του αναμνήσεις από τα παιδικά του χρόνια. Με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής η διάθεση γίνεται ακόμα πιο ευχάριστη, κάνοντας την εμπειρία του μοναδική. Εν συνέχεια, τα πλούσια πιάτα και οι παραδοσιακοί κρεατομεζέδες και ψαρομεζέδες έρχονται για να συμπληρώσουν ευχάριστα αυτή την γαστρονομική εμπειρία. Οι μυστικές παραδοσιακές συνταγές δίνουν γεύση στους ουρανίσκους μας, συνταγές οι οποίες μέχρι και σήμερα φτιάχνονται από τα χέρια του Σπύρου και της Ελευθερίας. Τα παραδοσιακά κυπριακά πιάτα όπως τα κουπέπια, το στιφάδο και τα μακαρόνια του φούρνου, καθώς και η ποιότητα και η φρεσκάδα των πρώτων υλών αφήνουν τους πάντες ικανοποιημένους. Επίσης, αρκετοί είναι αυτοί που εμπιστεύονται και επιλέγουν το εστιατόριο Πινιά για να γιορτάσουν τις πιο σημαντικές στιγμές στη ζωή τους όπως μικρά πάρτι, βαφτίσεις, αρραβώνες δημιουργώντας έτσι αναμνήσεις που θα θυμούνται για πάντα.

Το εστιατόριο Πινιά κλείνει τα τριάντα του χρόνια τη Κυριακή 30 Οκτωβρίου με ένα μεγάλο πάρτι στο οποίο η πρόσκληση είναι ανοικτή για όλο το κοινό.

Πινιάς 32, Περνέρα, Παραλίμνι, T: 23 831004