Μαμά, τα πάντα!

Μητέρες…οι γυναίκες που μας μεγάλωσαν, οι γυναίκες που μας έπλασαν, δημιουργώντας αυτούς που είμαστε, οι γυναίκες που συνεχίζουν να μας μεγαλώνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Ας κάνουμε μια παύση για να τιμήσουμε αυτές τις γυναίκες και συνάμα να τις ευχαριστήσουμε.

Της Ιωάννας Τζούλιου

Έλενα Αδάμου

Η Έλενα Αδάμου μεγάλωσε μαζί με δυναμικές γυναίκες στην οικογένεια της. Η μητέρα, η γιαγιά, αλλά και η κόρη της είναι αναπόσπαστο κομμάτι στη ζωή της. Η μητέρα της, την μεγάλωσε προσφέροντας της απέραντη αγάπη και φροντίδα. Η γιαγιά της η Ελένη, πάντα την περίμενε με στρωμένο τραπέζι, όπου της τραγουδούσε και της έλεγε τα ποιήματα της. Μια ανεκτίμητη αξία που της μετέδωσαν η γιαγιά της και η μητέρα της, είναι πως η οικογένεια είναι πάνω απ’ όλα! «Δίδαξε το παιδί σου στην αρχή του δρόμου του, και δεν θα απομακρυνθεί απ’ αυτόν ούτε όταν γεράσει». Αυτό προσπαθεί και η ίδια να μεταδώσει στη δική της κόρη, αντίστοιχα. Μεγαλώνοντας και έχοντας δίπλα της, τη μητέρα και τη γιαγιά της, την έχει διαμορφώσει στο να είναι ώριμη, δυνατή αλλά και ευαίσθητη ταυτόχρονα, όταν πρόκειται για τη κόρη της. Την ίδια ευαισθησία διακρίνει και στην κόρη της. Η πυξίδα της ως μητέρα μεγαλώνοντας την κόρη της, ήταν πάντοτε η πίστη της στο Θεό. Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός, πως ο τρόπος ανατροφής τότε, διαφέρει κατά πολύ, από τον σημερινό. Η Έλενα μας αναφέρει, πως τώρα, όντας η ίδια μητέρα, διακρίνει πως δίνει πιο πολλή έμφαση σε οτιδήποτε αφορά τη κόρη της, σε σχέση με το τρόπο που μεγάλωσε την ίδια η μητέρα της, και αυτό οφείλεται στον διαφορετικό τρόπο ζωής τώρα. Η μητέρα της έχει μια σχέση λατρείας με την εγγονή της, και αυτό έχει τεράστια, ανεκτίμητη αξία. Μας εκφράζει πως νιώθει απέραντη ευγνωμοσύνη για τη σχέση στοργής που έχει με τη μητέρα και τη γιαγιά της, αλλά και για το ότι της στέκονται πάντα, ειδικά τώρα που έχει γίνει κι η ίδια μητέρα. Αυτό που χαρακτηρίζει τη μητρότητα, είναι η αμέριστη αγάπη προς τα παιδιά σου. Αυτό που η Έλενα επιθυμεί να μεταδώσει σε άλλες μητέρες, είναι να έχουν υπομονή γιατί ο Θεός είναι Μεγάλος, και τα παιδιά είναι η ύψιστη ευλογία. Είναι πολύ περήφανη για την κάθε της στιγμή στο ταξίδι της μητρότητας. Για την εγκυμοσύνη, τη γέννα, και έπειτα την ανατροφή της κόρης της.

Μαρία Κοσμά

Η Μαρία Κόσμά μεγάλωσε με αξιοθαύμαστες γυναίκες, τη μητέρα της και τις δύο αδελφές της. Μας αναφέρει πως στο σπίτι της κυριαρχούσε η γυναικοκρατία. Αν και πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια, όπου η γιαγιά της την μεγάλωνε και η μητέρα της δούλευε, θυμάται όμορφες στιγμές. Η μητέρα της καθώς και η γιαγιά της, της έχουν μάθει την αξία της γυναίκας και το ρόλο που πρέπει να έχει στο σπίτι της, αλλά και γενικότερα στη κοινωνία. Ο ρόλος της μητέρας της και της γιαγιάς της, ήταν πρωταγωνιστικός. Της έχουν διδάξει να αντιμετωπίζει οποιαδήποτε δυσκολία μπορεί να προκύψει με δύναμη. Η ίδια η Μαρία Κόσμά, έχει δύο κόρες και προσπαθεί με κάθε τρόπο να τις βοηθά και να είναι στήριγμα τους, καθώς επίσης τις προτρέπει να ακολουθούν τα όνειρα τους, χωρίς να επεμβαίνει. Η μητέρα και η γιαγιά της, της έχουν μεταδώσει πως η θέση της κάθε γυναίκας είναι να φροντίζει το σπίτι της και την οικογένειά της. Η Μαρία Κόσμά προσπαθεί να μεταδώσει στις κόρες της πως η σημερινή γυναίκα μπορεί να είναι νοικοκυρά, εργαζόμενη, να βάζει στόχους και να τους πετυχαίνει. Η σχέση των κόρων της με τη γιαγιά τους αποτελείται από απέραντη αγάπη και νοιάζονται η μία την άλλη. Πιστεύει πως έχει πολλή σημασία να μεγαλώνεις ανάμεσα σε τόσο αξιοθαύμαστες γυναίκες, διότι αποτελούνται πρότυπα για την ίδια, η οποία μαθαίνει καθημερινά από τα παραδείγματα τους και την κάνει να θέλει να είναι καλύτερη μέρα με τη μέρα. Όταν έγινε η ίδια μητέρα, είχε πραγματική στήριξη από τη μητέρα της και τη γιαγιά της. Αναφέρει πως, χωρίς αυτές τις δύο γυναίκες στο πλευρό της δεν θα μπορούσε να τα είχε καταφέρει και πως της έχουν διδάξει να φροντίζει τα παιδιά της. Δεν υπάρχει πιο μεγάλη ευλογία και χαρά, από όταν νιώσεις το αίσθημα της μητρότητας. Η μητρότητα είναι ο μοναδικός σκοπός και στόχος της ζωής της. Δηλώνει πως, η κάθε γυναίκα είναι μοναδική, έχοντας το ένστικτο της μητρότητας έμφυτο και αυτό είναι άξιο θαυμασμού. Η Μαρία γεμίζει με περηφάνια όταν βλέπει τα παιδιά της να μεγαλώνουν και να γίνονται σωστοί άνθρωποι στη κοινωνία.

Έλενα Παυλίδη

Αναπολώντας την παιδική της ηλικία, η Έλενα Παυλίδη θυμάται πολύ όμορφες στιγμές μεγαλώνοντας με τη μητέρα της και τη γιαγιά της πάντα δίπλα της, ενωμένες και αγαπημένες. Θεωρεί και τις δύο ηρωίδες κα τις έχει ως πρότυπο της. Η γιαγιά της πρόσφερε πάντοτε πολλή αγάπη και ζεστασιά τόσο στα παιδιά της, όσο και στα εγγόνια της. Με την ίδια αγάπη μεγάλωσε και η μητέρα της Έλενας, την ίδια και τα αδέλφια της. Οι αξίες που μεταδόθηκαν στην Έλενα, όπως μας αναφέρει, είναι πολλές. Της έμαθαν να είναι κοντά στην εκκλησία και να βοηθά πάντα τους γύρω της. Επίσης, το να κρατά πάντα καθαρό το σπίτι της και να είναι νοικοκυρά είναι άλλο ένα στοιχείο που της έχουν μεταδώσει. Η ίδια, παίρνοντας παράδειγμα από τις δύο αυτές δυναμικές γυναίκες, νιώθει πως έχει βοηθηθεί στο να είναι προστατευτική με την κόρη της, αλλά και στο να της μεταφέρει στοιχεία του χαρακτήρα, όπως ευγένεια και καλοσύνη. Όταν τα βρίσκει σκούρα, όντας μάνα με τρία παιδιά η Έλενα, για να πάρει δύναμη, σκέφτεται τη γιαγιά της που κατάφερε να μεγαλώσει δέκα παιδιά. Της έχουν διδάξει να έχει υπομονή και επιμονή και να μην λυγίζει ποτέ. Έχει μια πολύ δυνατή σχέση λατρείας με την κόρη της. Είναι αχώριστες και κάνουν τα πάντα μαζί σαν δύο φίλες. Αναφέρει επίσης, πως ο πατέρας της ήταν πάντα στήριγμα της μητέρας της και τη σεβόταν αφάνταστα. Όποτε η Έλενα έκανε λάθη, η μητέρα της και η γιαγιά της ήταν εκεί να της σταθούν χωρίς ουδέ ποτέ να την πιέζουν. Ο τρόπος που ανατρέφει την κόρη της μοιάζει πολύ με τον τρόπο που ανατράφηκε η ίδια και πορεύεται με γνώμονα αυτό. Η κόρη της, είχε μια όμορφη σχέση με τη προγιαγιά της όταν ήταν εν ζωή, με ειλικρινείς αγκαλιές και αγάπη. Τώρα η κόρη της. την έχει στην καρδιά της ως μια γλυκιά ανάμνηση. Η σχέση της κόρης της με τη γιαγιά της δε, χαρακτηρίζεται από τρυφερότητα. Όταν κάνουν μέρες να ιδωθούν, η κόρη της τρέχει στην αγκαλιά της γιαγιάς της. Η Έλενα δεν θα άλλαζε με τίποτα στον κόσμο το να είναι μητέρα!
Η σκέψη ότι προσφέρει ζωή στα παιδιά της είναι μοναδικό και μαγικό. Τονίζει, πως θέλει να μεταδώσει τη θετική της ενέργεια στις άλλες μανούλες εκεί έξω. Δηλώνει, πως όλες οι μητέρες είτε βιολογικές είτε μητέρες που ακολουθούν τη διαδικασία της υιοθεσίας, έχουν τον απόλυτο σεβασμό της. Νιώθει περήφανη για τον εαυτό της, για το ότι κατάφερε να ανταπεξέλθει σε δύσκολες στιγμές όπως ξενύχτια λόγω παιδικών ασθενειών, αλλά και να δουλεύει μεγαλώνοντας ταυτόχρονα την κόρη της και τα άλλα της παιδιά. Νιώθει ευγνώμων που καθ’ όλη την πορεία της μητρότητας της έχει δίπλα της το σύζυγο της.

Follow Vantagemag on Instagram to see the latest news