Αφ. Ψυχική Υγεία: Μάριος Χιναλλάς – «Eστιάστε στο παρόν και στο τι έχετε σήμερα μπροστά σας σαν δεδομένο»
Ο Μάριος Χιναλλάς γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Φρέναρος και τώρα διαμένει στην Λάρνακα. Οι ακαδημαϊκές του σπουδές ξεκίνησαν το 2006 με την εισαγωγή του στο τμήμα Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε το 2011 όπου εντάχθηκε για μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα της Κλινικής Ψυχολογίας και Ψυχολογίας της Υγείας, στο Πανεπιστήμιο Eotvos Lorand στην Βουδαπέστη, τις οποίες και ολοκλήρωσε με άριστα.
Σε ποιο κλάδο της ψυχικής υγείας έχετε ειδικευτεί;
Είμαι Ψυχολόγος με ειδικότητα στην Κλινική Ψυχολογία.
Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για την ειδικότητα σας;
Η Κλινική Ψυχολογία είναι ένας εφαρμοσμένος κλάδος της Ψυχολογίας, ο οποίος μελετά κατ’ εξοχήν την αποκλίνουσα συμπεριφορά και αντικείμενο αυτού του κλάδου είναι η πρόληψη, η αξιολόγηση (διάγνωση), η τροποποίηση και η αποκατάσταση των διαταραχών του συναισθήματος, των γνωστικών μηχανισμών και της εξωτερικευμένης συμπεριφοράς σε άτομα (ή ομάδες) που δυσλειτουργούν. Με πιο απλά λόγια ο Κλινικός Ψυχολόγος είναι κατ’ αρχήν ψυχολόγος, ο οποίος συνδυάζει τις καλές θεωρητικές ψυχολογικές του γνώσεις με εφαρμογές σε τομείς των αρμοδιοτήτων του, όπως αναφέρονται πιο πάνω.
Ποια είναι τα περιστατικά τα οποία αναλαμβάνεται;
Παρέχω ψυχολογικές υπηρεσίες διάγνωσης, θεραπείας και στήριξης σε ανήλικα και ενήλικα άτομα από όλο το φάσμα της ψυχοπαθολογίας. Ειδικεύομαι κυρίως στις συνδεόμενες με ουσίες – εθιστικές διαταραχές και στις διαταραχές της προσωπικότητας σε ενήλικα άτομα και με διαταραχές της διαγωγής όσον αφορά τα ανήλικα άτομα. Επίσης παρέχω υπηρεσίες συμβουλευτικής καθοδήγησης σε θέματα τα οποία μπορεί να προβληματίζουν κάποιο άτομο.
Υπάρχουν υψηλές ανάγκες όσο αφορά την ψυχική υγεία στην κοινωνία μας. Πιστεύετε πως είναι εύκολη η διαδικασία της αναγνώρισης αυτών των αναγκών ή υπάρχει ακόμη προκατάληψη γύρω από αυτό το θέμα;
Η αλήθεια είναι ότι πάντα υπήρχαν υψηλές ανάγκες ψυχικής υγείας στην κοινωνία απλώς παραμερίζονταν από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, όπως επίσης υπήρχε ελλιπής ενημέρωση στις κοινότητες σε αυτά τα θέματα.
Τα τελευταία χρόνια περισσότεροι άνθρωποι αναγνωρίζουν ότι είναι βοηθητικό να προσέλθουν σε ένα επαγγελματία ψυχικής υγείας, αλλά δυστυχώς η προκατάληψη δεν έχει εξαλειφθεί ακόμα και είναι κάτι το οποίο δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες μας.
Σε μικρές κοινωνίες υπάρχει ο φόβος μη μαθευτεί κάτι προς τον κοινωνικό μας περίγυρο. Αυτό αναγκάζει τους ανθρώπους να ψάχνουν ιατρική ψυχική βοήθεια σε άλλες πόλεις καθώς πιστεύουν ότι θα διατηρηθεί η ανωνυμία τους. Ποιες διαδικασίες απόρρητου τηρείτε εσείς έτσι ώστε να νιώθει ο πελάτης ασφαλής;
H αλήθεια είναι ότι υπάρχει σε κάποιες περιπτώσεις αυτός ο φόβος και είναι κάτι που είναι απόλυτα κατανοητό, παρ’ όλα αυτά το τελευταίο διάστημα αισθάνομαι ότι σιγά σιγά αλλάζει και ο κόσμος είναι πιο άνετος να βρεθεί σε ένα γραφείο επαγγελματία ψυχικής υγείας. Όσον αφορά τις διαδικασίες απορρήτου από την πλευρά μου τηρώ πιστά όσα αναφέρονται στη νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα (GDPR), αλλά και όσα αναφέρει ο κώδικας δεοντολογίας των Ψυχολόγων. Εναλλακτικά αν κάποιος δεν θέλει να έρθει στο γραφείο μπορεί να διευθετηθούν και διαδικτυακές συναντήσεις.
Πόσο σύνηθες είναι για κάποιον να ζητήσει βοήθεια;
Όπως ανάφερα πιο πάνω το τελευταίο διάστημα είναι πιο συχνό να ζητήσει κάποιος βοήθεια και είναι κάτι που το έχω προσέξει σε σύγκριση με την προ κορονοϊού εποχή, ενώ κάτι που συνεχίζει να συμβαίνει είναι να δέχομαι τηλεφωνήματα μέσω τρίτων (σύζυγος – μητέρα – πατέρας) για να προσέλθει κάποιος σε συνάντηση. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει η συμβουλευτική καθοδήγηση ότι πρέπει να υπάρχει αίτημα από το ίδιο το άτομο. Αν κάποιος διστάζει ή φοβάται μπορώ να του πω ότι είναι πάρα πολύ λογικό να νιώθει έτσι, γιατί είναι κάτι άγνωστο και ίσως το βιώνει απειλητικά, παρ’ όλα αυτά το πιο δύσκολο είναι το πρώτο βήμα, όπως και το να μοιραστώ κάτι που ακούω συχνά ότι «τελικά ήταν τόσο απλό να έρθω». Τα τελευταία χρόνια, το άγχος, δυστυχώς, έχει γίνει τρόπος ζωής για πολλούς ανθρώπους. Ποιος πιστεύετε είναι ο μεγαλύτερος λόγος που οι άνθρωποι αγχώνονται σε τόσο ψηλό βαθμό και ποιες λύσεις θα δίνατε;
Ο μεγαλύτερος λόγος που οι άνθρωποι αγχώνονται και είναι κάτι που το βλέπω καθημερινά, είναι με το τι θα γίνει στο μέλλον (Θα έχω δουλειά; Θα μπορώ να πληρώσω το δάνειο μου; Θα συνεχίσω να είμαι καλά στη σχέση μου; κ.λπ.). Πάνω σε αυτά τα ερωτήματα η απάντηση που δίνω συχνά είναι να εστιάσω στο παρόν και στο τι έχω σήμερα μπροστά μου σαν δεδομένο, γιατί για το μόνο πράγμα που είμαστε απόλυτα βέβαιοι είναι το παρών.
Ο πιο εύκολος τρόπος να διαχειριστούμε τα συμπτώματα του άγχους στο σώμα μας είναι μέσω της διαφραγματικής αναπνοής. Η διαφραγματική αναπνοή είναι ένας τρόπος αναπνοής, ελαφρά πιο αργός από τον συνηθισμένο, που ως στόχο έχει την αποκατάσταση των επιπέδων οξυγόνου στον οργανισμό μας.
Ένας άλλος απλός τρόπος είναι η διάσπαση της προσοχής μας, δηλαδή να στρέψουμε συνειδητά την προσοχή μας σε κάτι άλλο και να απασχολήσουμε το μυαλό μας με διαφορετικές σκέψεις. Παραδείγματα είναι όταν τηλεφωνούμε σε έναν φίλο μας για να μιλήσουμε λίγο την ώρα που είμαστε αγχωμένοι ή όταν συνδεόμαστε στο διαδίκτυο για να χαζέψουμε κάτι.
Επίσης, η σωματική άσκηση συμβάλει σημαντικά στην χαλάρωση του μυϊκού μας συστήματος. Η συστολή και διαστολή των μυών που λαμβάνει χώρα όταν γυμναζόμαστε μας επιτρέπει την σταδιακή χαλάρωση του μυϊκού συστήματος.
Οδός: Μεσαορίας 5, περιοχή Πύλας, Λάρνακα 1ος όροφος
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 24645333