Αφ. Ψυχική Υγεία: Λουΐζα Βερεσιέ – Δεν υπάρχει ντροπή για αυτά που νιώθεις ή βιώνεις

Η Λουΐζα Βερεσιέ είναι ιατρός, ψυχίατρος και ψυχοθεραπευτής ενηλίκων. Έχει σπουδάσει σε Βουλγαρία, Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο ενώ τα τελευταία δεκατρία χρόνια εργάζεται στη Κύπρο. Μέχρι το 2015 εργαζόταν στις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας ενώ από το 2015 μέχρι και σήμερα εργάζεται στο Ιατρικό Νευρολογικό και Ψυχιατρικό κέντρο ΒΕΡΕΣΙΕ. (συμβεβλημένη με το ΓεΣΥ)

Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για τις ειδικότητες σας;
Η ψυχιατρική είναι ειδικότητα της ιατρικής, όπως όλες οι άλλες ειδικότητες και αφορά τη μελέτη, τη διάγνωση, τη θεραπεία και την πρόληψη των ψυχικών διαταραχών. Η ψυχοθεραπεία είναι θεραπευτική διαδικασία όπου το άτομο συνομιλεί με το θεραπευτή με σκοπό να αναγνωρίσει και διαχειριστεί διάφορες καταστάσεις που βιώνει.

Ποια είναι τα περιστατικά τα οποία αναλαμβάνεται;
Τα περιστατικά που με επισκέπτονται είναι διαφορά,
είναι άτομα που αντιμετωπίζουν διαφορά θέματα όπως κατάθλιψης, άγχους, κρίσεων πανικού, ψυχαναγκασμούς, ψυχώσεις, διπολική διαταραχή, διαταραχές συμπεριφοράς και προσωπικότητας ή άτομα που θέλουν στήριξη για θέματα της καθημερινότητας τους, συμβουλευτική, coach- ing για διάφορες καταστάσεις. Άτομα που αντιμετωπίζουν διάφορα στην οικογένεια τους, στον κοινωνικό τους περίγυρο, την εργασία τους, επαγγελματίες αθλητές και καλλιτέχνες.

Υπάρχουν υψηλές ανάγκες όσο αφορά την ψυχική υγεία στην κοινωνία μας. Πιστεύετε πως είναι εύκολη η διαδικασία της αναγνώρισης αυτών των αναγκών ή υπάρχει ακόμη προκατάληψη γύρω από αυτό το θέμα; Οι ψυχικές παθήσεις είναι ανάμεσα μας καθημερινά. Κάθε άνθρωπος σε κάποια στιγμή της ζωής του θα περάσει κάτι που πιθανό να επηρεάσει την ψυχική του κατάσταση. Βλέπουμε πως όσο περνούν τα χρόνια οι προκατάληψη και τα ταμπού που σχετίζονται με την ψυχική υγειά μειώνονται. Όλο και περισσότερος κόσμος αναγνωρίζει την κατάσταση του και ζήτα βοήθεια. Φυσικά αυτό οφείλεται στο ότι υπάρχει καλύτερη ενημέρωση για τα θέματα ψυχικής υγείας. Με τη βοήθεια των μέσων επικοινωνίας και του διαδικτύου, οι άνθρωποί μπορούν να πάρουν πληροφορίες και να μοιραστούν διάφορα. Έτσι σιγά σιγά «εξαφανίζονται» οι μύθοι σχετικά με την ψυχική υγεία. Τα τελευταία σχεδόν 3 χρόνια με την πανδημία, η αναζήτηση πληροφορίων και βοήθειας είναι πολύ συχνά.

Πόσο σύνηθες είναι για κάποιον να ζητήσει βοήθεια;
Η αναζήτηση βοήθειας εξαρτάται εξολοκλήρου από το ίδιο το άτομο. Αυτό που μπορώ να επιβεβαιώσω, είναι ότι τα τελευτά χρόνια όλο και περισσότεροι αναζητούν βοήθεια από ειδικούς. Πάντα όμως υπάρχουν και αυτοί που φοβούνται, ντρέπονται, είναι σε άρνηση με αυτά που τους συμβαίνουν. Αυτό που πάντα λέω είναι ότι «∆εν υπάρχει ντροπή για αυτά που νιώθεις ή βιώνεις. Είναι δικά σου βιώματα και κανενός άλλου. Μπορεί να σε φοβίζουν ή να μην θέλεις να τα σκέφτεσαι γιατί σε κάνουν να νιώθεις άβολα, άλλα όσο τα αφήνεις και τα αγνοείς, τόσο πιο έντονα θα γίνονται και πιο πολύ χρόνο θα σου πάρουν ώστε να τα διαχειριστείς».


Σε μικρές κοινωνίες υπάρχει ο φόβος μη μαθευτεί κάτι προς τον κοινωνικό μας περίγυρο. Αυτό αναγκάζει τους ανθρώπους να ψάχνουν ιατρική ψυχική βοήθεια σε άλλες πόλεις καθώς πιστεύουν ότι θα διατηρηθεί η ανωνυμία τους. Ποιες διαδικασίες απόρρητου τηρείτε εσείς έτσι ώστε να νιώθει ο πελάτης ασφαλής;
Υπάρχει το ιατρικό απόρρητο και κανένας ιατρός δεν μπορεί να το παραβλέψει.


Τα τελευταία χρόνια, το άγχος, δυστυχώς, έχει γίνει τρόπος ζωής για πολλούς ανθρώπους. Ποιος πιστεύετε είναι ο μεγαλύτερος λόγος που οι άνθρωποι αγχώνονται σε τόσο ψηλό βαθμό και ποιες λύσεις θα δίνατε;
Η καθημερινότητα μας πια είναι γεμάτη με καταστάσεις που προκαλούν αγωνίες, αυξάνουν τα επίπεδα του στρες,
και συνάμα αυτό μας αγχώνει. Αυτό που συνιστούμε είναι να διαχωρίζουμε τα συναισθήματα μας, από τα αγχώδεις
και τα πραγματικά συναισθήματα και να προσπαθούμε να εκλογικεύουμε αυτά που συμβαίνουν γύρο μας, ώστε
να μειώνουμε τα επίπεδα του αχρείαστου άγχους και του πανικού.

Μεσαορίας 5, 7081, Πύλα, Λάρνακα
T: 99841180, 24620372, 70000659

www.drlouizaveresie.com www.veresiesclinic.com