Αφιέρωμα υγεία και ευεξία μέσα από τα μάτια των ειδικών: Κολυμβητήριο με τεράστια οφέλη

Η παρατεταμένη έλλειψη κατάλληλων υποδομών στην επαρχία Αμμοχώστου και η συνεχής ταλαιπωρία για διεκπεραίωση προγραμμάτων κολύμβησης και υδροθεραπείας, ώθησε τον εκ των ιδιοκτητών του Κολυμβητικού Κέντρου Aquademy Leisure Centre, Χάρη Τζιωρτζή στην δημιουργία αυτού του κέντρου, που λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 2017 στο Φρέναρος. Δημιουργήθηκε με στόχο την προώθηση της δια βίου άσκησης και κατ’ επέκταση, την ενίσχυση της δημόσιας υγείας.

Ο Χάρης Τζιωρτζή, με ένα πλούσιο βιογραφικό στην επιστήμη της φυσικής αγωγής και του αθλητισμού είναι το κατάλληλο άτομο για όσους ψάχνουν εναλλακτικές πρακτικές εκγύμνασης στο νερό, καθώς και την υδροθεραπεία. Το 2004 αποφοίτησε από το Semmelweis University of Physical Education της Βουδαπέστης, λαμβάνοντας τον τίτλο «Bachelor Degree in Physical Education and Sport Science». Κατά την διάρκεια της τετραετούς φοίτησης του ακολούθησε την ειδικότητα της Φυσικής Κατάστασης στον Αθλητισμό .Το 2005 ολοκλήρωσε επιτυχώς τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Προσαρμοσμένη/ Ειδική Φυσική αγωγή με κατεύθυνση τη Φυσιολογία – Καρδιακή αποκατάσταση, λαμβάνοντας τον τίτλο «Master of Science in Adapted Physical Activity/ Education».

Με την κολύμβηση ασχολήθηκε από τα πρώτα φοιτητικά του χρόνια, όντας σε μια χώρα – γενέτειρα σπουδαίων κολυμβητών. Με την υδροθεραπεία, ασχολήθηκε επίσης κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Πανεπιστήμιο της Βουδαπέστης. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του και επέστρεψε στην Κύπρο, η έλλειψη κατάλληλων εγκαταστάσεων στην επαρχία μας τον ώθησε στη σύνταξη διεπιστημονικής ομάδας (που απαρτίζεται από γυμναστή, φυσιοθεραπευτή, γιατρούς, ψυχολόγους, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές) και τη δημιουργία πρώτιστα σχολής κολύμβησης για άτομα με αναπηρία και αργότερα για όλα τα παιδιά. Ταυτόχρονα, από το 2008 μέχρι το 2014 εργάστηκε ως μέλος του εργαστηρίου άσκησης και απόδοσης, ως επιστημονικός συνεργάτης και μέλος του διδάσκων προσωπικού του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Πιστεύοντας ακράδαντα ότι η δια βίου μάθηση είναι κλειδί στην ποιότητα παροχής υπηρεσιών, ο Χάρης λαμβάνει συχνά μέρος σε συνέδρια και σεμινάρια. Ανάμεσα σ’ αυτά είναι η διεκπεραίωση των προγραμμάτων για κατάκτηση διπλώματος επιπέδου 2 στην διδασκαλία κολύμβησης από την Αγγλική Ομοσπονδία Κολύμβησης, διπλώματος επιπέδου 4 στην προπονητική κολύμβησης από την Αγγλική Ομοσπονδία Κολύμβησης και διπλώματος επιπέδου 2 στην προπονητική κολύμβησης από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Κολύμβησης.

Στον τομέα της υδροθεραπείας, κατέχει το δίπλωμα υδροθεραπείας, καθώς επίσης και παιδιατρικής υδροθεραπείας. Έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι η κολύμβηση προσφέρει ολοκληρωμένο «πακέτο» ωφελημάτων στο κάθε άτομο ξεχωριστά. Συγκεκριμένα προσφέρει ενίσχυση της αντοχής, μυϊκής δύναμης και καρδιαγγειακής λειτουργίας – εκγύμναση όλων των μυϊκών ομάδων και κατ’ επέκταση ολόκληρου του σώματος – βελτίωση του συγχρονισμού και συντονισμού των κινήσεων του ατόμου – μείωση των επιπέδων έντασης και προσφέρει χαλάρωση στο άτομο – κάψιμο λίπους – μείωση του κινδύνου εμφάνισης νοσημάτων και ειδικότερα καρδιαγγειακών παθήσεων, εγκεφαλικού και διαβήτη τύπου 2 – είναι το ιδανικό μέσο για αποκατάσταση λόγω της ελάφρυνσης του φορτίου (σωματικού βάρους) που προσφέρει το νερό – στήριξη του σώματος μέσω της ενεργοποίησης των ιδιοτήτων του νερού (άνωση, πυκνότητα, πλευστότητα κλπ.) – αύξηση των επιπέδων ενέργειας μέσω της αύξησης του μεταβολικού ρυθμού – άσκηση χωρίς ιδρώτα.


Η Υδροθεραπεία είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος των υπηρεσιών που προσφέρει το κέντρο. Αρχικά πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι η υδροθεραπεία, αποτελεί μέρος του προγράμματος αποκατάστασης ενός ασθενή. Στο Aquademy Leisure Centre σε συνεργασία πάντα με την επιστημονική ομάδα, αναλαμβάνουν κυρίως περιστατικά αθλητικών τραυματισμών, καρδιαγγειακής αποκατάστασης, καρδιοαναπνευστικής αποκατάστασης, μυοσκελετικής αποκατάστασης, αρθρίτιδας, ινομυαλγίας, γηριατρικής, οστεοπόρωσης, εγκεφαλικής παράλυσης, ψυχοκινητικής καθυστέρησης, νευρομυϊκών παθήσεων καθώς και περιστατικά εκ γενετής συνδρόμων. Για την διεκπεραίωση των προγραμμάτων υδροθεραπείας, εφαρμόζονται διάφορες τεχνικές οι οποίες απαιτούν τη χρήση διαφόρων μέσων. Αυτά περιλαμβάνουν χρήση μέσων ελαφριού τύπου (όπως μικρά παιχνίδια νερού, σανίδες επίπλευσης, noodles, δίσκους αντίστασης, βαράκια, aqua pads, ζώνες επίπλευσης, μαξιλαράκια κεφαλής, φουσκωτούς τροχούς κλπ.), καθώς και μέσα βαρετού τύπου (όπως ποδήλατα νερού, διαδρόμους νερού, aqua steps κλπ.)

Χρησιμοποιώντας τις μοναδικές ιδιότητες του νερού και εφόσον οι ασθενείς αποτίθενται σε κατάλληλα εκπαιδευμένο άτομο, η υδροθεραπεία είναι κρίσιμο εργαλείο για την ομαλή αποκατάσταση του ατόμου στις πλείστες περιπτώσεις. Αναλυτικότερα μέσω της υδροθεραπείας επιτυγχάνονται η βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας (μείωση της πίεσης του αίματος, αύξηση αιματικής παροχής, αύξηση καρδιακού όγκου παλμού, μείωση περιφερικής αντίστασης), η βελτίωση στο αναπνευστικό σύστημα (αύξηση της ενδοθωρακικής ροής του αίματος, αλλαγή του θωρακικού σχήματος, βελτίωση του αναπνευστικού έργου, ενδυνάμωση των αναπνευστικών μυών), η θετική επίδραση στο μυοσκελετικό σύστημα (αποφόρτιση οστών και αρθρώσεων, αύξηση της αιματικής θρέψης των μυών, αύξηση των αιματικής θρέψης των οστών, αύξηση του αρθρικού υγρού), η θετική επίδραση στη νεφρική λειτουργία (βελτίωση της νεφρικής ροής, ορθή λειτουργία των νεφρικών ορμονών, βελτίωση της νεφρικής λειτουργίας, αύξηση της αποβολής νατρίου και αύξηση της διούρησης) και η θετική επίδραση στο νευρικό σύστημα (αύξηση εγκεφαλικής αιματικής ροής, βελτίωση της μυϊκής χαλάρωσης, μείωση διαταραχών ύπνου, βελτίωση της ιδιοδεκτικότητας, βελτίωση του νεύρο μυϊκού συντονισμού). Στο κολυμβητικό κέντρο μπορούν να προσέλθουν και να λάβουν μέρος στα ανάλογα προγράμματα, άτομα όλων των ηλικιών. Συγκεκριμένα, μπορούν να ενταχθούν στα προγράμματα βρέφη ηλικίας 2-3 μηνών (αφού πρώτα ληφθεί η συγκατάθεση του παιδίατρου και μετά του γονιού) τα οποία λαμβάνουν μέρος στο πρόγραμμα βρεφικής και νηπιακής δραστηριότητας, παιδιά από 3 ετών και άνω τα οποία λαμβάνουν μέρος στο πρόγραμμα εκμάθησης κολύμβησης, παιδιά προχωρημένου επιπέδου τα οποία εντάσσονται στα τμήματα προ αγωνιστικής και αγωνιστικής κατηγορίας, παιδιά με αναπηρίες που εντάσσονται στο πρόγραμμα Ειδικής Κολύμβησης, παιδιά με αναπηρίες που εντάσσονται στο πρόγραμμα Υδροθεραπείας/ Προσαρμοσμένης Άσκησης, ενήλικες οι οποίοι προσέρχονται στα προγράμματα δια βίου άσκησης, παιδιά και ενήλικες οι οποίοι εντάσσονται στα προγράμματα αποκατάστασης, ενήλικες οι οποίοι λαμβάνουν μέρος στα προγράμματα Aqua Fitness και τέλος παιδιά και ενήλικες που λαμβάνουν μέρος σε εξειδικευμένα προγράμματα άπνοιας και κατάδυσης.

Λεωφόρος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου 105, Φρέναρος

Τ: 23824500

Facebook: Aquademy Leisure Centre