Αφιέρωμα υγεία και ευεξία μέσα από τα μάτια των ειδικών: Βασικός στόχος μία ισορροπημένη διατροφή

Ο αθλητικός διαιτροφολόγος Ανδρέας Αναστασίου ιδιοκτήτης του Nutritionably έμαθε από μικρός να βάζει ψηλούς στόχους μέσα από τον αθλητισμό. Μέσα από τις σπουδές αλλά και τις προσωπικές του εμπειρίες γνωρίζει πολύ καλά πως πρέπει να τρέφεται το ανθρώπινο σώμα για να ζει σωστά αλλά και για να εξελίσσεται μέσα από τους στόχους που του βάζουμε.

Η τριβή του Ανδρέα Αναστασίου με το κλάδο της διατροφολογίας και της εκγύμνασης του σώματος άρχισε απο πολυ μικρός, αφου πάντα γυμναζόταν και προσπαθούσε να τρέφεται σωστά. Από μικρός παρακολουθούσε τον πατέρα του να αθλείται, να βρίσκεται σε προετοιμασίες και να λαμβάνει μέρος σε διάφορους αγώνες. Ο πατέρας του ασχολούταν με το γυμναστήριο στο fitness level και τώρα είναι επαγγελματίας ποδηλάτης. Παίρνει μέρος σε διάφορους αγώνες στην Κύπρο αλλά παράλληλα και σε παγκόσμιους αγώνες στο εξωτερικό.

Αποφόιτησε το 2018 απο το Leeds Beckett University στο κλάδο του Sports & Ex- ercise Science και το 2019 αποφάσισε να κάνει το μεταπτυχιακό του στην αθλητική διατροφολογία (Sport & Exercise Nutrition).
Καθ’ όλη τη διάρκεια του μεταπτυχιακού του, μας αναφέρει όσα διδασκόταν τα δοκίμαζε (Apply theory into practice) πάνω του και πάνω στο πατέρα μου. Αστειευόμενος μας λέει ότι ο πατέρας του ήταν το «πειραματόζωο του». Σε κάθε αγώνα που είχε και σε όλες τις προετοιμασίες που έκανε, ο Ανδρέας έβλεπε τις γνώσεις του να λειτουργούν στην πράξη.
Ο ίδιος ασχολείται ερασιτεχνικά με το τρίαθλο, δηλαδή τον συνδυασμό τριών αθλημάτων όπως κολύμπι, ποδήλατο και τρέξιμο ταυτόχρονα καθώς έχει λάβει μέρος σε διάφορους αγώνες σε Κύπρο και εξωτερικό. Μέσα από τη σκληρή γυμναστική, τις προετοιμασίες για τους αγώνες και την αποκατάσταση αγάπησα τον τομέα της αθλητικής διατροφολογίας.
Στόχος του μέσα απο το επάγγελμα είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους και κυρίως τους αθλητές να τρέφονται σωστά, χωρίς δίαιτες, περιορισμούς και στερήσεις.

Ο αθλητικός διατροφολόγος ειδικεύεται περισσότερο στον τομέα του αθλητισμού, δηλαδή ασχολείται περισσότερο με αθλητές ή και άτομα που γυμνάζονται με αποτέλεσμα να πετύχουν τον οποιοδήποτε στόχο τους.

Ο στόχος μπορεί να είναι είτε η μείωση βάρους, είτε η πρόληψη κάποιας ασθένειας, είτε για ενδυνάμωση μετά από κάποιο τραυματισμό κλπ.
Σε σύγκριση με τους άλλους κλάδους διατροφολογίας, η αθλητική διατροφολογία βοηθά να πετύχει καλύτερα τους αθλητικούς στόχους, παράδειγμα σε περίοδο έντονων προπονήσεων και αγώνων, όπου ο αθλητής πρέπει να τρέφεται σωστά για να πετύχει τη μέγιστη απόδοση μέσω των προπονήσεων του.
Ο Ανδρέας σημειώνει ότι έχει αρκετές περιπτώσεις ατόμων στους οποίους άλλαξε εντελώς η ζωή τους μέσω της διατροφής αφού έχασαν και αρκετό βάρος χωρίς ιδιαίτερες στερήσεις. «Είδα άτομα να ευκολύνουν τη ζωή τους μόνο και μόνο από λίγες μικρές αλλαγές στη καθημερινότητα τους».
Κατά την γνώμη του Ανδρέα, μια ισορροπημένη διατροφή, πρέπει να παρέχει όλες τις τροφές και όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες που χρειάζεται. Μια ισορροπημένη διατροφή παρέχει όσπρια, κρέας, ψάρι, φρούτα και λαχανικά τα οποία ο κάθε ένας από εμάς τα έχει ανάγκη στην καθημερινότητα του εξασφαλίζοντας όλες τις πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λιπαρά τα οποία χρειάζεται το σώμα μας καθημερινά για να λειτουργήσει.
Αναλαμβάνει διάφορα περιστατικά, από άτομα που γυμνάζονται μέχρι και επαγγελματίες αθλητές. Άτομα που κάνουν ένα είδος γυμναστικής ή κάνουν συγκεκριμένο άθλημα. Παρέχει μια ισορροπημένη διατροφή με όλα τα μακροθρεπτικά στοιχεία, για να βοηθήσει τους ανθρώπους να πετύχουν τους στόχους τους. Οι σημαντικότεροι παράγοντες που ωθούν του πελάτες του για να ζητήσουν τη βοήθεια του είναι το γεγονός ότι οι διατροφές που φτιάχνει, δεν έχουν ιδιαίτερες διατροφικές στερήσεις. Όλος ο κόσμος αναζητά την κατάλληλη διατροφή χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς η οποία να καλύπτει τις ανάγκες τους για να πετύχουν τους στόχους τους.
Τέλος δεν παραλείπει να μας τονίσει ότι ο η γυμναστική πρέπει να συνδυάζεται με την διαιτροφολογία και όχι να παρακάμπτετε. Έστω και 30 λεπτά περπάτημα την ημέρα, ή κάποιες βασικές κινήσεις είναι σημαντικό για τη σωστή λειτουργία του σώματος. Εκτός από τη παχυσαρκία, η καθιστική ζωή μπορεί να προκαλέσει διάφορες ασθένειες ή δυσφορίες, είτε στα κόκκαλα είτε σε αλλά μέρη του σώματος. Η ισορροπημένη διατροφή, πρέπει να γίνει ορατή από όλους σαν τρόπος ζωής καθώς όπως και ο ίδιος αναφέρει «στο τέλος της ημέρας ότι τρως είσαι».

Σωτήρως 6, Παραλίμνι

Τ: 99953818

Facebook: Antreas Anastasiou – Sports Nutritionist

Instagram: @nutritionably