Αφιέρωμα υγεία και ευεξία μέσα από τα μάτια των ειδικών: Ασφαλές και αποτελεσματική σωματική άσκηση

Η Ζήνα Οικονόμου είναι Φυσικοθεραπεύτρια και Clinical pilates Instructor καθώς και ιδιοκτήτρια του studio Clinical Pilates by Zena. Η μέθοδος Pilates μπήκε στη ζωή της αρχικά ως αποθεραπεία μετά από έναν ήπιο τραυματισμό στην οσφυϊκή μοίρα που είχε πριν από περίπου 5 χρόνια. Μετά από την αλλαγή που είδε ως προς το σώμα, στο αναπνευστικό σύστημα, και στη στάση του σώματός της κατάλαβε πόσο σπουδαία είναι ως μέθοδος και πόσο σημαντική και αναγκαία είναι για τη ζωή όλων των ανθρώπων.

Με εκπαίδευση σε καταρτισμένα σεμινάρια κλινικού πιλάτες σε ένα από τα καλύτερα Pilates Τeacher Training στην Αγγλία το 2018 και μετά από την δύσκολη περίοδο της πανδημίας του Κορωνιού, άνοιξε το δικό της Pilates Studio τον Δεκέμβριο του 2021 και έκτοτε παραδίδει μαθήματα MATWORK (σε στρώμα στο έδαφος – χρήση εξοπλισμού όπως pilates ring + pilates ball) καθώς επίσης και μαθήματα REFORMER (χρησιμοποιώντας ειδικά κρεβάτια για την πρακτική πιλάτες).

Εξηγεί ότι η μέθοδος Clinical Pilates είναι μια μορφή θεραπευτικής άσκησης η οποία επικεντρώνεται στη στάση του σώματος, τη σταθερότητα του κορμού, την ισορροπία, τον μυϊκό έλεγχο, τη δύναμη, την ευλυγισία και την αναπνοή. Αποτελεί την εξέλιξη της Κλασσικής Μεθόδου Πιλάτες, χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση και θεραπεία ποικίλων μυοσκελετικών προβλημάτων και εφαρμόζεται από επαγγελματίες υγείας πιστοποιημένους στη συγκεκριμένη μέθοδο.

Η Μέθοδος Πιλάτες αναπτύχθηκε από τον ελληνικής καταγωγής και γεννημένο στη Γερμανία Joseph Pilates, ο οποίος οραματίστηκε μια σειρά ασκήσεων οι οποίες θα αναπτύσσουν το σώμα και το νου, θα τα εναρμονίζουν μεταξύ τους, και θα βοηθούν τους ανθρώπους να γίνουν πιο υγιείς και πιο ευτυχισμένοι.

Η Μέθοδος Πιλάτες έχει εκσυγχρονιστεί πλήρως στις μέρες μας, παράλληλα με την πρόοδο στη Φυσικοθεραπεία, τις Νευροεπιστήμες, την Ιατρική και Αποκατάσταση. Έτσι, χρησιμοποιείται αυτόνομα ή σε συνδυασμό με την κλασσική φυσικοθεραπεία, ως ένα αποτελεσματικό μέσο για την αντιμετώπιση μιας ποικιλίας προβλημάτων, κυρίως της μέσης και του αυχένα, αλλά και των άκρων.

Το Κλινικό Πιλάτες δεν βελτιώνει μόνο τη μυϊκή δύναμη, τη σταθερότητα του κορμού και την ελαστικότητα, αλλά μπορεί να μειώσει τον πόνο και να αυξήσει τη λειτουργικότητα ασθενών, αθλητών και ηλικιωμένων. Ειδικά στους ασθενείς με χρόνιο πόνο τα αποτελέσματα είναι θεαματικά και το Κλινικό Πιλάτες αποτελεί τόσο σημαντικό κομμάτι της αποκατάστασης καθώς έχει ως σκοπό να αντιμετωπίσει την αιτία που δημιουργεί τον πόνο, όχι απλώς τα συμπτώματα. Παράλληλα, η θεραπευτική αυτή μορφή του πιλάτες αυξάνει την ισορροπία, τον έλεγχο και συγχρονισμό των κινήσεων, την μυϊκή αντοχή, τη σταθερότητα, την αναπνοή και την οστική αντοχή, ενώ οι ασθενείς αναφέρουν μια γενικότερη αναβάθμιση στην ποιότητα ζωής τους, στην ψυχολογία τους, και στην αρμονική συνεργασία μυαλού και σώματος.
Ένας Φυσικοθεραπευτής, διαθέτει λόγω σπουδών, μία εις βάθος γνώση του μηχανισμού κάκωσης, της παθολογίας, της φυσιολογίας του σώματος, της εμβιομηχανικής, της κινησιολογίας και όλων των παραμέτρων θεραπείας. Αυτές οι γνώσεις είναι που επιτρέπουν σε έναν φυσικοθεραπευτή να αξιολογήσει κάθε ασθενή ατομικά και να καθορίσει ποιες ασκήσεις θα είναι οι πιο αποτελεσματικές για αυτόν.

Η μέθοδος Pilates αποτελείται από ασκήσεις σε στρώματα (matwork) και ασκήσεις σε μηχανήματα (το γνωστό REFORMER). Το ασκησιολόγιο σε στρώματα περιλαμβάνει ασκήσεις που έχουν ως στόχο την ενίσχυση της σταθερότητας του κορμού, την ελαστικότητα, την αντοχή, την επίγνωση της στάσης του σώματος και την διόρθωση των μυϊκών ανισορροπιών. Το ασκησιολόγιο σε μηχανήματα γίνεται κυρίως με την χρήση των ειδικών κρεβατιών REFORMER.
Η διαφορά του πιλάτες σε στρώμα (mat) είναι πως δουλεύει το σώμα εξ ολοκλήρου με τη δική του δύναμη, ενώ στα κρεβάτια (reformer) υπάρχουν διάφορα είδη αντιστάσεων που προσφέρουν μια έξτρα δύναμη και πρόκληση στις ασκήσεις. Και τα δύο είδη άσκησης είναι αποτελεσματικά και όσο πιο σωστά εξασκούμαστε σε μια μέθοδο τόσο πιο γρήγορα βλέπουμε τα αποτελέσματα της πάνω στο σώμα μας.

Με βάση την εμπειρία της Ζήνας, τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα του Pilates είναι πολλά. Ενδεικτικά μερικά από αυτά είναι:
• Με την επανεκπαίδευση των σταθεροποιητικών μυών της σπονδυλικής στήλης βελτιώνεται η στάση του σώματος.
• Είναι άσκηση η οποία επιδρά σε όλο το σώμα με έμφαση στο κορμό χωρίς όμως να παραμελούνται τα υπόλοιπα μέρη του σώματος.

• Υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα δυσκολίας ανάλογα με τις ικανότητες του κάθε ασκούμενου και έτσι μπορούν να συμμετέχουν άτομα κάθε ηλικίας και φυσικής κατάστασης.
• Μέσω της βελτίωσης της αναπνευστικής ικανότητας και της κυκλοφορίας του αίματος σου δίνει ενέργεια και νιώθεις ήδη από την αρχή το κύμα ευφορίας και τα θαυματουργά αποτελέσματα στη ψυχολογία σου.
• Μέσω της αύξησης του μήκους των μυών βελτιώνεται η ευλυγισία και κατ’ επέκταση μπορείτε να ανταπεξέλθετε καλύτερα στις καθημερινές δραστηριότητες σας.
• Σε συνδυασμό με διατροφή και αερόβια άσκηση χάνεις βάρος και γίνεται σταδιακή και ομοιόμορφη βελτίωση στο σώμα σου.
Το Κλινικό Πιλάτες μπορεί να συμβάλει μακροπρόθεσμα στην ευζωία του ανθρώπου. Βοηθάει σε μια ποικιλία συμπτωμάτων και παθήσεων, από τις απλές ημικρανίες και τους πονοκέφαλους, τους χρόνιους πόνους, την αστάθεια, τη χρόνια κόπωση, τα αναπνευστικά προβλήματα, μέχρι τις πιο σοβαρές μετεγχειρητικές και μετατραυματικές καταστάσεις και, φυσικά, εφαρμόζεται άφοβα σε όλες τις ηλικίες.

Οδός Ελευθερίας, 5380 Δερύνεια, Κύπρος

T: 99 122867

Instagram: @clinicalpilates_byzena