Αφιέρωμα υγεία και ευεξία μέσα από τα μάτια των ειδικών: Eξατομικευμένο πρόγραμμα θεραπείας

Ο Λάμπρος Σ. Χατζημιχαήλ αποφοίτησε από το τμήμα Φυσικοθεραπείας του ΑΤΕΙ Αθηνών το 2003 και απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο στη «Μηχανική Διάγνωση και Θεραπεία της Σπονδυλικής Στήλης και μυοσκελετικών παθήσεων McKenzie-MDT» του Ελληνικού Ινστιτούτου McKenzie το 2007. Επιπρόσθετα, το 2018 έλαβε πιστοποιητικό εξειδικευμένης επιμόρφωσης στην Ιατρική Ψυχολογία από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Παράλληλα με την ακαδημαϊκή του πορεία έχει μετεκπαιδευτεί σε διάφορες μεθόδους, όπως τη μέθοδο της ξηράς βελόνας, των Μυοπεριτονιακών Σημείων Πυροδότησης Πόνου (ΜΣΠΠ – myofascial trigger points), της ελαστικής περίδεσης Medical Taping, την αποκατάσταση αθλητικών κακώσεων, την αξιολόγηση του χώρου εργασίας μέσω της μεθόδου RAMP I, τη φυσικοθεραπεία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ), Health coaching, στην αποκατάσταση ατόμων με Κάκωση Νωτιαίου Μυελού από την Οξεία έως τη Χρόνια Φάση, στη Φυσικοθεραπεία στο αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και στην ανακουφιστική φροντίδα ασθενών στο τελικό στάδιο τους. Επιπρόσθετα, είναι Δόκιμος θεραπευτής (MTς) στη Μικρασιάτικη Τραπεζούντιο μέθοδο – απόφοιτος του προγράμματος «Εναλλακτική Συμπληρωματική θεραπευτική με έμφαση στη Μικρασιατική Τραπεζούντιο θεραπεία» του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης του τμήματος ακτινολόγων του Intercollege Λάρνακας στο μάθημα «Enhancing Health and Social Care through Interprofes- sional Education» από το 2013 μέχρι το 2018, στο πλαίσιο του προγράμματος BSc in Diagnostic Radiography and Imaging, University of Hertfordshire UK καθώς επίσης, αρθρογραφεί και δημοσιεύει ιατρικά άρθρα σε ιατρικά περιοδικά της Κύπρου και του εξωτερικού. Τις χρονιές 2016 και 2018 του απονεμήθηκαν τα βραβεία «Service Provider of the year 2016» και «Outstanding Achievement of the year 2018» από το Daxi Business Awards. Εδώ και χρόνια δραστηριοποιείται κλινικά στο φυσικοθεραπευτήριο του στην Αγία Νάπα και συνεργάζεται με το ιδιωτικό Νοσοκομείο «Napa Olympic Hospital». Πιστεύει πως οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένας φυσικοθεραπευτής πέραν της αποκατάστασης του ασθενούς του είναι και η ανάγκη της συνεχούς βελτίωσης του, μέσω της δια βίου μάθησης δηλαδή την επιμόρφωση και αναβάθμιση των γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων του με στόχο την επαγγελματική του ανάπτυξη αλλά και την ενεργό προσαρμογή του στο ραγδαία μεταβαλλόμενο ιατρικό περιβάλλον. Μέσα από αυτή τη διαδικασία επιτυγχάνεται η βελτίωση των κλινικών του ικανοτήτων αλλά και η βελτίωση της κριτικής του σκέψης.

Είναι γεγονός ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής σχετίζεται στενά με την έλλειψη άσκησης, καθιστικής ζωής και ατυχημάτων που θα μπορούσαν να αποφευχθούν μέσα από την καλλιέργεια της κουλτούρας πρόληψης. Ως εκ τούτου ο ρόλος του φυσικοθεραπευτή, όπως μας τονίζει ο Λάμπρος εστιάζεται από την άποψη της διαχείρισης τραυματισμών σε μια προοπτική πρόληψης των τραυματισμών. Ως επαγγελματίες υγείας, οι φυσικοθεραπευτές έχουν τις δεξιότητες και τις γνώσεις για να είναι σε θέση να εκπαιδεύσουν τους ασθενείς για το πώς να αποτρέψουν τους τραυματισμούς τους μέσω της παροχής πληροφοριών και τεχνικών τόσο στη βελτίωση του χώρου εργασίας τους, της αυτοφροντίδας και αυτοεξυπηρέτησης τους.

Η φυσικοθεραπεία προσφέρει διάφορα προληπτικά μέσα και τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν: εργονομική εκπαίδευση στο χώρο εργασίας, αξιολόγηση φυσικής κατάστασης και σχεδιασμός προγράμματος άσκησης, πρόληψη τραυματισμών, πρόληψη πτώσεων, πρόληψη και διαχείριση των τραυματισμών στο χώρο εργασίας. Το μυστικό της επίτευξης μιας υγιούς φυσικής κατάστασης είναι στην πρόληψη, όλοι γνωρίζουν ότι η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία σύμφωνα με τη λαϊκή ρήση.

Περαιτέρω, η σπουδαιότητα της πρόληψης υπήρξε το θέμα της παρουσίασης που πραγματοποίησε ο Λάμπρος τον Νοέμβριο του 2021 στο Πολυδύναμο Συνεδριακό Κέντρο Λευκάρων, στο «Συμπόσιο Επείγουσας και Προνοσοκομειακής Φροντίδας Υγείας – Λύσεις και Προοπτικές», με θέμα «Εργονομική Προσέγγιση στην Πρόληψη Μυοσκελετικών Παθήσεων και Κακώσεων στα Πληρώματα Ασθενοφόρων», καθώς επίσης και η μετεκπαίδευση του «Assessment of Work-Related Injury Risks using RAMP I», την οποία ολοκλήρωσε με επιτυχία μέσω του KTH Royal Institute of Tech- nology. Το είδος της θεραπείας που χρειάζεται ο ασθενής ξεκινά από τη φυσικοθεραπευτική αξιολόγηση του ασθενούς καθώς μια ολοκληρωμένη και δομημένη φυσικοθεραπευτική αξιολόγηση περιλαμβάνει τα υποκειμενικά συμπτώματα, τα αντικειμενικά ευρήματα, τη συνεκτίμηση αυτών των ευρημάτων και στη συνέχεια τη δημιουργία του πρωτόκολλου θεραπείας. Στόχος του είναι η διαδικασία της συνεκτίμησης των ευρημάτων προκειμένου να επιλεγούν τα κατάλληλα μέσα και τεχνικές που θα εφαρμοστούν στη φυσικοθεραπευτική παρέμβαση. Είναι επίσης απαραίτητη πριν την έναρξη οποιασδήποτε θεραπείας, αλλά και κατά τη διάρκεια και στο τέλος της θεραπείας, σαν μέσο επαναξιολόγησης της αποτελεσματικότητας του φυσικοθεραπευτικού πλάνου.
Στο πλαίσιο της διαδικασίας της κλινικής αξιολόγησης (αντικειμενική αξιολόγηση) εκτελούνται ειδικές δοκιμασίες για να αποφασιστεί αν υπάρχει ανάγκη για παραπομπή ή για συνεργασία με άλλους ειδικούς ιατρούς, σε περιπτώσεις παρουσίας παραγόντων κινδύνου (κόκκινες σημαίες).

Εν συνέχεια, στο τέλος της αξιολόγησης γίνεται συνεκτίμηση των ευρημάτων έτσι ώστε να κατατάξει και να αναγνωρίσει τη δυσλειτουργία, το στάδιο του τραυματισμού, τη βαρύτητα της πάθησης, τη γενική κατάσταση της υγείας του ασθενούς, τις λειτουργικές απαιτήσεις, τους περιορισμούς και τις τυχών ανικανότητες του ατόμου. Τέλος, κατά την οργάνωση του πλάνου θεραπείας και με τη βοήθεια του ασθενή, θέτονται οι ρεαλιστικοί στόχοι του προγράμματος. Γίνεται η επιλογή των κατάλληλων μέσων και τεχνικών που θα εφαρμοστούν στη φυσικοθεραπευτική παρέμβαση και αποφασίζεται η συχνότητα των θεραπειών λαμβάνοντας υπόψη το στάδιο που βρίσκεται ο ασθενής και την πάθηση του.

Βέβαια, υπάρχουν πολλά και διαφορετικά είδη περιστατικών που χρειάζεται η συγκρότηση μίας ομάδας αποκατάστασης όπως π.χ. η αποκατάσταση ασθενή μετά από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (ΑΕΕ). Ο ασθενής χρήζει τις περισσότερες φορές τη συνεργασία συναφών επιστημονικών ειδικοτήτων, δηλαδή ιατρικών και παραϊατρικών ειδικοτήτων, με σκοπό μία πιο ολοκληρωμένη σφαιρική-ολιστική αντιμετώπιση του περιστατικού, με απώτερο στόχο την αποθεραπεία και αποκατάστασή του αλλά και την σταδιακή κοινωνική και επαγγελματική του επανένταξη.

Ενδεικτικά η κλινική εικόνα του ΑΕΕ περιλαμβάνει ποικιλία συμπτωμάτων. Μπορεί να υπάρχουν κινητικές διαταραχές (παραλύσεις της μίας πλευράς του σώματος, απώλεια εκούσιου ελέγχου της κίνησης, πτώση της γωνίας του στόματος ή παραμόρφωση του προσώπου), διαταραχές αντανακλαστικών και σπαστικότητα σε συγκεκριμένους μυς, διαταραχές αισθητικότητας, διαταραχές ελέγχου της ούρησης και της αφόδευσης, αδυναμία επικοινωνίας – λόγου ελλείμματα όρασης και διαταραχές μνήμης, αντίληψης και πράξης. Σε αυτή τη περίπτωση η ενδεικτική Διεπιστημονική Ομάδα μπορεί να αποτελείται από τα πιο κάτω μέλη, τα οποία συνεργάζονται στενά κατά την διάρκεια της αποκατάστασης και αποθεραπείας του ασθενούς:
Νευρολόγο, Παθολόγο, Καρδιολόγο, Νοσηλευτή, Φυσικοθεραπευτή, Εργοθεραπευτή, Λογοθεραπευτή, Ψυχολόγο, Υδροθεραπευτή, Γυμναστή, Κλινικό Διαιτολόγο.

Αναμφίβολα, το έργο του φυσικοθεραπευτή έχει διευκολυνθεί σε μεγάλο βαθμό μέσα από τη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, εντούτοις είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε ότι αποτελεί την κατά μέρους λύση προς την αποκατάσταση του ασθενούς. Μας επισημάνει πως η φυσικοθεραπεία αποτελείται από ένα εκτεταμένο σύνολο γνωστικών ενεργειών προκειμένου να επιτευχθεί το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Η φυσικοθεραπευτική αξιολόγηση, τα φυσικά μέσα, οι τεχνικές και μέθοδοι που χρησιμοποιεί ο φυσικοθεραπευτής, η συνταγογράφηση θεραπευτικής άσκησης και η εργονομική εκπαίδευση είναι μερικά από τα βασικά εχέγγυα που διαμορφώνουν ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα θεραπείας για τον ασθενή.

Λεωφόρος Ρεθύμνου 6, Αγία Νάπα
T: 23724324
Website: physioayianapa.com

Facebook: Physio center ayianapa

Instagram: @physiocenter.ayianapa