GREAT SPORTS PEOPLE: Γεώργιος Κατσούρη «Κάστρος»
Πρόκειται για έναν από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές που ανέδειξε ποτέ η Αγία Νάπα. Ο Γεώργιος Κατσούρη διαδραµάτισε καταλυτικό ρόλο στα ποδοσφαιρικά δρώµενα τόσο της Αγίας Νάπας όσο και της ευρύτερης περιοχής Αµµοχώστου. Μάλιστα, για τους πιο ειδικούς, από άποψης τεχνικής κατάρτισης, ταλέντου, ποδοσφαιρικής ευφυΐας και γενικά ποδοσφαιρικών προσόντων, ήταν ένας από τους πιο προικισµένους Kύπριους ποδοσφαιριστές.

Πιθανόν, κάποιοι νεότεροι, που δεν τον είδαν να παίζει ποδόσφαιρο, να θεωρούν, ότι κάπου υπάρχει και κάποια υπερβολή σε όλα αυτά (όπως, άλλωστε, συχνά, συνηθίζεται, στο ποδόσφαιρο).

Όµως, οι πιο πάνω απόψεις, για τον Γεώργιο Κατσούρη δεν µπορεί να χαρακτηρισθούν υπερβολικές, αντίθετα είναι πολύ κοντά στην πραγµατικότητα. Ο Γεώργιος Κατσούρη γεννήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου του 1964 και ήταν το 3ο παιδί ανάµεσα στα τέσσερα αδέρφια του. Στο άθληµα του ποδοσφαίρου τον µύησε ο αδερφός του Νίκος Κατσούρη, που ήταν επίσης ποδοσφαιριστής.

Σε ηλικία 11 ετών ξεκίνησε να αγωνίζεται στην Ε∆ΟΝ Αγίας Νάπας και εκεί κατάφερε όχι µόνο να προβάλει το ταλέντο του στην αµυντική γραµµή αλλά και να µαγέψει τους πάντες φορώντας τη φανέλα του χωριού του.

Πολύ σύντοµα του δόθηκε από τη µητέρα του το παρατσούκλι «Κάστρος», γιατί όπως λένε έλαµπε σαν το άστρο. Πρόκειται για ένα παρατσούκλι που τον συνόδεψε µέχρι το τέλος της ζωής του και το υπερασπίστηκε µε κάθε τρόπο και από όλες τις απόψεις.

Τη σεζόν 86-87 αγωνίστηκε στην Αναγέννηση ∆ερύνειας, µια χρονιά που η Αναγέννηση κατάφερε να ανέβει για πρώτη φορά στην Α’ Κατηγορία. Την επόµενη χρονιά αγωνίστηκε στην Αθλητική Ποδοσφαιρική Ένωση Αγίας Νάπας (ΑΠΕΑΝ) µε µεγάλη επιτυχία και παρέµεινε εκεί µέχρι και το 96-97.

Αξίζει να σηµειωθεί πως το 1990 έγινε η ενοποίηση των δύο αθλητικών σωµατείων ΑΠΕΑΝ και ΕΝΑΝ (Ένωση Νέων Αγίας Νάπας) σε ΑΟΑΝ (Αθλητικός Όµιλος Αγίας Νάπας). Το 1997 έγινε η τιµητική του µε την οµάδα Αναγέννησης ∆ερύνειας.

Το 2000 πρωτοστάτησε στην ίδρυση των ακαδηµιών Αγίας Νάπας µαζί µε τον συµπαίκτη του Μιχάλη Πάκκο και το συνεργάτη του Γιώργο Κακοπετρίτη και άφησαν κληρονοµιά ανεκτίµητης αξίας. Ο «Κάστρος» πέρασε όλη του τη ζωή στα γήπεδα, είτε ως ποδοσφαιριστής είτε ως προπονητής.

∆υστυχώς το 2005 τον κτύπησε η ανίατη αρρώστια µε την οποία πάλευε µέχρι και το 2008. Ήταν 1 Μαρτίου του 2008 όταν έκλεισε για πάντα τα µάτια του ο σπουδαίος και ανεπανάληπτος «Κάστρος» το όνοµα του οποίου έγινε θρύλος για τους παλιούς φιλάθλους της Αγίας Νάπας.

Πέθανε σε ηλικία 44 ετών χτυπηµένος από την επάρατο νόσο. Πριν όµως φύγει από τη ζωή κατάφερε να δει µε περηφάνια να δει την αγαπηµένη του οµάδα ΑΟΑΝ στην Α’ Κατηγορία.

Στην κηδεία του ο μακαριστός πρώην δήµαρχος της Αγίας Νάπας Αντώνης Τσόκκος µετονόµασε το ∆ηµοτικό Στάδιο Αγίας Νάπας σε ∆ηµοτικό Στάδιο «ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΟΥΡΗ» και το 2016 ο ∆ήµος Αγίας Νάπας προέβη σε µία ακόµη σηµαντική ενέργεια µε στόχο να τιµήσει τον αξέχαστο δηµότη του και σπουδαίο ποδοσφαιριστή.

Πιο συγκεκριµένα ο ∆ήµος Αγίας Νάπας ανέθεσε στον γνωστό κύπριο καλλιτέχνη Αχιλλέα Μιχαηλίδη, να ζωγραφίσει την προσωπογραφία του καθώς και το ψευδώνυµο του ΚΑΣΤΡΟΣ στον τοίχο του ∆ηµοτικού Σταδίου έτσι ώστε η εµβληµατική αυτή µορφή των κυπριακών γηπέδων να χαραχτεί στην µνήµη τόσο εκείνων που είχαν την τύχη να τον ζήσουν από κοντά όσο και στη νέα γενιά για την οποία θα πρέπει να αποτελεί πρότυπο.


ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΤΙΓΜΗ
Τη σεζόν 86-87 αγωνίστηκε στην Αναγέννηση ∆ερύνειας, µια χρονιά που η Αναγέννηση κατάφερε να ανέβει για πρώτη φορά στην Α’ Κατηγορία. Την επόµενη χρονιά αγωνίστηκε στην Αθλητική Ποδοσφαιρική Ένωση Αγίας Νάπας (ΑΠΕΑΝ) µε µεγάλη επιτυχία και παρέµεινε εκεί µέχρι και το 96-97.
