Κίνηση-γροθιά των Γερμανών στο Μουντιάλ: Εκλεισαν τα στόματα για να διαμαρτυρηθούν στη FIFA

«Δεν πρόκειται για πολιτικό μήνυμα. Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι μη διαπραγματεύσιμα».

Μήνυμα προς την FIFA με μία συμβολική κίνηση έστειλε η Γερμανία στο Μουντιάλ του Κατάρ, λίγο πριν την έναρξη του αγώνα με την Ιαπωνία.

Κατά την καθιερωμένη αναμνηστική φωτογραφία, οι Γερμανοί παίκτες έκλεισαν τα στόματά τους ως ένδειξη διαμαρτυρίας, μετά την απαγόρευση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου να χρησιμοποιήσουν το περιβραχιόνιο OneLove, μέσω του οποίου θα έστελναν ένα ισχυρό μήνυμα υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+.

Με ανάρτησή της στο Twitter, η Γερμανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου αναφέρει:

“Με το περιβραχιόνιο του αρχηγού θέλαμε να θέσουμε το παράδειγμα για τις αξίες που εκπροσωπεί η εθνική μας ομάδα: την διαφορετικότητα και τον αλληλοσεβασμό. Να φωνάξουμε μαζί με άλλες χώρες. Δεν πρόκειται για πολιτικό μήνυμα. Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι μη διαπραγματεύσιμα.

Αυτό δεν θα έπρεπε καν να το συζητάμε. Δυστυχώς, συμβαίνει. Γι΄αυτό και αυτό το μήνυμα είναι τόσο σημαντικό για μας.

Το να μας απαγορεύεις να φορέσουμε το περιβραχιόνιο είναι σαν να μας κλείνεις το στόμα. Η στάση μας παραμένει η ίδια”.

H επίμαχη απαγόρευση της FIFA

Υπενθυμίζεται ότι η Αγγλία, η Ολλανδία και άλλες πέντε ευρωπαϊκές ομάδες επιβεβαίωσαν ότι δεν θα φορέσουν το περιβραχιόνιο OneLove στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, λέγοντας ότι η Fifa ξεκαθάρισε ότι θα αντιμετωπίσουν αθλητικές κυρώσεις και ότι οι αρχηγοί τους θα μπορούσαν να τιμωρηθούν ή ακόμη και να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το γήπεδο.

Σύμφωνα με τον Guardian, το Βέλγιο, η Δανία, η Γερμανία, η Ουαλία και η Ελβετία ήταν οι άλλες ομάδες που είχαν προγραμματίσει να φορέσουν το περιβραχιόνιο του ουράνιου τόξου σε μια χώρα όπου οι σχέσεις μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών είναι παράνομη. Η FIFA διέταξε όλους τους αρχηγούς να φορούν περιβραχιόνια που προωθούν άλλα κοινωνικά μηνύματα.

Σε κοινή δήλωση των επτά ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών αναφέρεται ότι: “Η Fifa ήταν πολύ ξεκάθαρη ότι θα επιβάλει αθλητικές κυρώσεις αν οι αρχηγοί μας φορούν τα περιβραχιόνια στον αγωνιστικό χώρο. Ως εθνικές ομοσπονδίες, δεν μπορούμε να φέρουμε τους παίκτες μας σε μια θέση όπου θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν αθλητικές κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων των αποβολών, γι’ αυτό ζητήσαμε από τους αρχηγούς να μην επιχειρήσουν να φορέσουν τα περιβραχιόνια στους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

“Ήμασταν διατεθειμένοι να πληρώσουμε τα πρόστιμα που κανονικά θα ίσχυαν για τις παραβιάσεις των κανονισμών για το περιβραχιόνιο. Ωστόσο, δεν μπορούμε να θέσουμε τους παίκτες μας σε κατάσταση όπου μπορεί να τους επιβληθεί ποινή ή ακόμη και να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τον αγωνιστικό χώρο.

Πηγή: thetoc.gr