Διασημη υπερμαραθωνοδρόμος πήρε με πονηριά μετάλλιο

Η Joasia Zakrzewski, μια καταξιωμένη δρομέας υπερμαραθωνίου από την Αυστραλία, βρέθηκε σε μπελάδες – της αφαιρέθηκε το χάλκινο μετάλλιο και το τρόπαιο που κέρδισε σε έναν πρόσφατο αγώνα 50 μιλίων, αφού οι διοργανωτές έμαθαν ότι είχε χρησιμοποιήσει αυτοκίνητο για ένα μέρος της διαδρομής.

Σκεφτείτε να είστε κουρασμένοι και ο δρόμος να μην τελειώνει. Ε δεν θα πάρετε ένα ταξί να φτάσετε πιο γρήγορα; OXI αν είστε σε μαραθώνιο!

Η 47χρονη Joasia Zakrzewski τερμάτισε τρίτη στον αγώνα 2023 GB Ultras 50 μιλίων (80 χλμ) από το Μάντσεστερ στο Λίβερπουλ στις 7 Απριλίου και μάλιστα πόζαρε με το μετάλλιο και το τρόπαιό της αφού πέρασε τη γραμμή τερματισμού, παρόλο που γνώριζε πολύ καλά ότι είχε σπάσει το κανόνες του διαγωνισμού. Μετά την ανάλυση των δεδομένων GPX, οι διοργανωτές του αγώνα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Zakrzewski είχε φτάσει σε ταχύτητα 35 mph (56km/h) κατά τη διάρκεια μιας σύντομης διαδρομής του αγώνα, γεγονός που την έκανε ταχύτερη από τον Usain Bolt, τον ταχύτερο άνθρωπο στην ιστορία.

Μετά από ανάκριση του προσωπικού του αγώνα, των μαρτύρων και της ίδιας της δρομέα, η Joasia Zakrzewski αποκλείστηκε και της αφαιρέθηκε το μετάλλιο επειδή επέβαινε στο αυτοκίνητο ενός φίλου κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Η Σκωτσέζα αθλήτρια με έδρα την Αυστραλία είπε στο BBC Σκωτίας ότι τα δεινά της ξεκίνησαν αφού πέταξε από την Αυστραλία το βράδυ πριν από τον αγώνα. Ένιωσε άρρωστη και βίωσε σοβαρό jetlag, αλλά αποφάσισε να λάβει μέρος στον υπερμαραθώνιο ούτως ή άλλως. Γύρω στα μισά του δρόμου, άρχισε να νιώθει σοβαρό πόνο στο ένα πόδι της και αποφάσισε να εγκαταλείψει τον υπερμαραθώνιο. Ήταν σε αυτό το σημείο που δέχτηκε να πάει λίγο παρακάτω…με το αυτοκίνητο ενός φίλου σε ένα σημείο ελέγχου αγώνα για να ενημερώσει το προσωπικό ότι εγκατέλειπε.

«Όταν έφτασα στο σημείο ελέγχου, τους είπα ότι εγκαταλείπω και ότι ήμουν στο αυτοκίνητο και κάποιος μου είπε…«θα μισήσεις τον εαυτό σου αν σταματήσεις», είπε η Zakrzewski στο BBC. «Συμφώνησα να συνεχίσω αλλά με μη ανταγωνιστικό τρόπο. Φρόντισα να μην προσπεράσω τη δρομέα μπροστά όταν την είδα, καθώς δεν ήθελα να ανακατευτώ στον δρόμο της».

Η Joasia Zakrzewski παραδέχεται ότι έκανε μεγάλο λάθος που δέχθηκε το χάλκινο μετάλλιο και το τρόπαιο για την τρίτη θέση, καθώς και χαμογελώντας για φωτογραφίες σαν να μην είχε συμβεί τίποτα, αλλά ισχυρίζεται ότι δεν σκεφτόταν καθαρά εκείνη τη στιγμή, γιατί ήταν κουρασμένη και αδιάθετη. Η αθλήτρια έκτοτε επέστρεψε το μετάλλιο και το τρόπαιο και ζήτησε συγγνώμη από τον δρομέα του οποίου τη θέση διεκδίκησε.

Και αυτό είναι πραγματικά το κύριο πρόβλημα με την εξήγηση της Zakrzewski. Ακόμα κι αν όντως έκανε ένα ηλίθιο λάθος στη ζέστη της στιγμής, γιατί να μην βγει και να το παραδεχτεί αργότερα, ακόμα και μέρες μετά τον αγώνα; Αντίθετα, περίμενε να επικοινωνήσουν μαζί της οι διοργανωτές μετά την ανάλυση των δεδομένων GPX της και μόνο τότε παραδέχτηκε ότι οδήγησε σε αυτοκίνητο για περίπου 2,5 μίλια.

Το σκάνδαλο εξαπάτησης της Joasia Zakrzewski συγκλόνισε τη διεθνή σκηνή του τρεξίματος, καθώς είναι μια καταξιωμένη αθλήτρια με δεκάδες επιτεύγματα στο ενεργητικό της. Μόλις πριν από εβδομάδες, κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ για τα περισσότερα μίλια που έτρεξε μια γυναίκα σε 48 ώρες. 

Πηγή: e-radio.gr