URBAN.CULTURE.MAGAZINE

Ξέρεις από Vespa;

Ξέρεις από Vespa;

Η ιστορία έχει αναδείξει τη Vespa σε κάτι παραπάνω από ένα απλό σκούτερ, σε έναν πραγµατικό “µύθο”, έναν τρόπο ύπαρξης, σκέψης και έκφρασης. Με το πέρασµα των δεκαετιών η Vespa έγινε εκφραστής της κοινωνίας στην οποία ζει.

Οι δεκαεπτά εκατοµµύρια µονάδες της Vespa που έχουν πουληθεί σε όλο τον κόσµο, από το 1946 µέχρι σήµερα, έχουν φέρει πιο κοντά ανθρώπους από διαφορετικούς πολιτισµούς και γλώσσες και έχουν πραγµατοποιήσει τα όνειρα και την επιθυµία για ελευθερία ολόκληρων γενιών.

Η Vespa αποτέλεσε αναπόσπαστο κοµµάτι της ιστορίας µας και ένα µοναδικό φαινόµενο της λαϊκής κουλτούρας: ήταν το όχηµα που αποτέλεσε το ατοµικό µέσο µεταφοράς στη µεταπολεµική Ευρώπη. ∆ίχασε τη νέα γενιά σε Vespisti & Lambrettisti, σε Mods και Rockers. Ήταν η µουσική, η επανάσταση, ο ροµαντισµός και το µέσο διαφυγής. Αντιπροσώπευσε µία υπόσχεση ελευθερίας για όλους. Ήταν το σύµβολο της εποχής της “Dolce Vita”. Πρωταγωνίστησε στην «επανάσταση των ιδεών» της νεολαίας στις δεκαετίες του ’60 και του ’70. Συνδέθηκε µε τους Ροκαµπιλάδες στην Ευρώπη αλλά παραµένει ακόµα ζωντανή στην εποχή της γενιάς του MTV και της ψηφιακής µουσικής. Και συνεχίζει…

Τρεις λάτρεις της Vespa, ο Γιαννάκης Φώκκης, ο Λούης Λοΐζου και ο Παναγιώτης Μιχαήλ µας αποκαλύπτουν γιατί το συγκεκριµένο δίκυκλο είναι τόσο ξεχωριστό.

ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΦΩΚKΗΣ

ΛΑΤΡΗΣ Vespa

Αγόρασα την πρώτη µου βέσπα τον Ιούνιο του 1960 (Vespa piaggio 1.25cc). Το 1969 πούλησα τη Vespa και αγόρασα αυτοκίνητο όµως 12 χρόνια µετά, το 1981, αγόρασα µια καινούρια Vespa (µοντέλο ’80) την οποία και έχω µέχρι σήµερα. Τη δεκαετία του ’50, όταν η Vespa είχε έρθει στην Κύπρο, τότε την είδα για πρώτη φορά και την ερωτεύτηκα. Με τις πρώτες µου οικονοµίες αγόρασα το πρώτο και τελευταίο (µέχρι σήµερα) δίκυκλο που οδήγησα ποτέ στη ζωή µου, γεγονός που αποδεικνύει τον πραγµατικό µου έρωτα για τις Vespa. Είµαι πολύ δεµένος συναισθηµατικά µε τη Vespa αφού αποτελεί ένα µεγάλο κοµµάτι της ζωής µου, οδηγώντας την καθηµερινά για να πάω στη δουλειά και να κάνω όποιες άλλες εξωτερικές υποχρεώσεις. Για εµένα η Vespa ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα δίκυκλα κυρίως λόγω του design της. Είναι µια πιο «σοβαρή» µοτοσυκλέτα, ένα είδος scooter για πιο σοβαρή οδήγηση (πιο σοβαρούς οδηγούς). Σε παραπέµπει σε µια πιο ροµαντική εποχή, αφού η ίδια η µοτοσυκλέτα είναι ροµαντική τόσο στο design της όσο και στο χειρισµό (οδήγηµά) της.

ΛΟΥΗΣ ΛΟΪΖΟΥ

ΠΡΟΕ∆ΡΟΣ  Vespa Club di Famagusta

Το Vespa Club di Famagusta ιδρύθηκε από µια παρέα “βεσπόφιλων” µε απώτερο σκοπό να ενώσει όλους τους λάτρεις της ιταλίδας καλλονής, ώστε να είναι πιο εύκολη η διοργάνωση εκδροµών σε διάφορα µέρη της Κύπρου, καθώς και η συµµετοχή σε όσο το δυνατόν περισσότερες φιλανθρωπικές εκδηλώσεις. Επίσης αυτό που πείσµωσε κάποια µέλη να ιδρύσουν το club ήταν η περσινή Παγκύπρια συνάντηση Vespa, στην οποία η Επαρχία Αµµοχώστου αντιπροσωπεύτηκε µόνο από τρεις οδηγούς και εντελώς ανοργάνωτα. Το στοίχηµα που είχαµε βάλει ήταν φέτος, στη 2η Παγκύπρια συνάντηση να δίναµε το παρόν µας πλέον σαν οργανωµένο club, πράγµα που στέφθηκε τεράστια επιτυχία αφού στη συγκεκριµένη συνάντηση η Επαρχία µας έκανε την ευχάριστη έκπληξη. To di famagusta αυτή τη στιγµή αριθµεί περίπου 30 µέλη. Τελευταία, υπάρχει ένα γενικότερο ενδιαφέρον από άτοµα που θέλουν να προµηθευτούν µια Vespa.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΙΧΑΗΛ

ΑΝΤΙΠΡΟΕ∆ΡΟΣ Vespa Club di Famagusta

Το club διοργανώνει συχνά εκδροµές σε διάφορα µέρη της Κύπρου αλλά και απλές βόλτες στην όµορφη περιοχή µας για καφεδάκι, φαγητό ή ποτό. Με αυτό τον τρόπο συνδυάζουµε τη διασκέδαση υποστηρίζοντας τα άτοµα που βοήθησαν για την ίδρυση του club. Επίσης, το club λαµβάνει µέρος σε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις και πιο συγκεκριµένα έχει λάβει µέρος στον έρανο που έγινε το Μάρτιο για το «Κάνε µια Ευχή» αλλά και στη συναυλία για το Cyprus Aid που έγινε τον Απρίλιο στη Λευκωσία. Πλέον, µε την αύξηση των µελών του club µπορεί να κάνει αξιοπρεπείς παρουσίες όπως ήταν η Παγκύπρια συνάντηση Vespa που έγινε στο Ζύγι τον Απρίλιο. Μέχρι σήµερα έχουν κυκλοφορήσει 17 εκατοµµύρια σε όλους τους δρόµους του κόσµου. Ξεπερνά το ρόλο της ως µέσο µετακίνησης και γίνεται αντικείµενο λατρείας κάνοντας τον οδηγό της να ξεχωρίζει. Από τη δεκαετία του 1970 µέχρι και σήµερα συµµετέχει σε ταινίες του Hollywood, αλλά και στον ελληνικό κινηµατογράφο µε τη γνωστή ατάκα του Θανάση Βέγγου «ΞΕΡΕΙΣ ΑΠΟ Vespa;». Γι’ αυτό και φιλοδοξούµε να αυξήσουµε τη συµµετοχή µας σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Για περισσότερες πληροφορίες facebook: Vespa club di famagusta

 

26389-vintage-vespa-blondes-silodrome_1920x10801369292724_vespa_poster_3741771212107210FRX21488_blogimage-1image-2image-3image-4image-5La-Vespa-e-il-cinema-2Scooter-VespaUno-sciame-di..-Vespe1vespa-girlViva-la-Vespa.2