URBAN.CULTURE.MAGAZINE

Σεμινάρια δημιουργικής γραφής από την Ελένη Ζιώγα

Σεμινάρια δημιουργικής γραφής από την Ελένη Ζιώγα

Είναι καιρός που πολλοί μας ζητούν συμβουλές για την γραπτή έκφραση. Για την βελτίωση του τρόπου με τον οποίο θέλουν να επικοινωνούν τις σκέψεις τους μέσα απ’ τη γραφή. Tην ποιητική ή την πεζή. Το θέατρο ή το σενάριο. Πολλοί το τολμούν κιόλας. Εκδίδουν βιβλία. Γράφουν στίχους. Ποιήματα. Δηλώνουν τις ιδέες τους μέσα στο διαδίκτυο. Αυτοπροσδιορίζονται.

Η έκφραση διά της γραφής είναι ένας ανέξοδος, πρόσφορος και δημιουργικός τρόπος, να πεις αυτά που θέλεις για σένα και για τους άλλους, σε σένα και στους άλλους.

Αρκεί ένα φύλλο χαρτί και ένα στυλό -ή ένας υπολογιστής κι ένα πληκτρολόγιο- και η φαντασία σου…

Όμως φτάνουν αυτά και η καλή σου διάθεση για να γράψεις όσα θέλεις να πεις και να σε καταλάβουν;

Πολλοί έχουν ταλέντο. Αλλά φτάνει μόνο το ταλέντο για να εκφράσεις τον κόσμο που ονειρεύεσαι γράφοντας;

Όλες αυτές οι σκέψεις μας οδήγησαν να οργανώσουμε έναν κύκλο σεμιναρίων για αρχάριους.

Για κείνους που αισθάνονται την ορμή της έκφρασης μέσω της γραφής, αλλά δυσκολεύονται στην πράξη.

Ή νομίζουν πως δεν δυσκολεύονται, ωστόσο δυσκολεύουν τους άλλους να καταλάβουν τι θέλουν να πουν γράφοντας.

Από τον κύκλο αυτό των μαθημάτων, ελπίζουμε να βοηθήσουμε στο ταξίδι για τον λυτρωτικό τρόπο της συγγραφικής έκφρασης και σε ό, τι έχει να κάνει μ’ αυτήν.

Ελπίζουμε, ακόμα περισσότερο, να βοηθήσουμε κάποιους ιδιαίτερα, να καταλάβουν ότι έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν παραπέρα.

Να γίνουν λογοτέχνες.

Με εκτίμηση,
Ελένη Ζιώγα

Πληροφορίες:
Ο πρώτος κύκλος των εβδομαδιαίων σεμιναρίων, που οργανώνει η Ελένη Ζιώγα στην Αθήνα, θα πραγματοποιηθεί την περίοδο Σεπτέμβρη – Δεκέμβρη του 2014 και θα έχει συνολική διάρκεια 12 εβδομάδες.

Ο κύκλος αυτός θα απευθύνεται σε όλους εκείνους που έχουν έφεση στην έκφραση δια της γραφής, ωστόσο δεν έχουν ακόμα δημοσιεύσει ή παρουσιάσει στο κοινό κάποιο έργο τους.

Ή ακόμα σε όλους εκείνους, που, μολονότι έχουν προβεί σε δημοσιοποίηση κάποιων γραπτών τους, ωστόσο, αισθάνονται την ανάγκη να βελτιώσουν τα εκφραστικά τους μέσα.

Όσοι δηλώσουν συμμετοχή, ανεξάρτητα αν επιθυμούν εξειδίκευση σε ένα συγκεκριμένο λογοτεχνικό είδος, θα πρέπει να είναι έτοιμοι να παρακολουθήσουν μαθήματα εισαγωγής τους σε ένα ευρύτερο πεδίο έκφρασης.

Κι αυτό, δεδομένου ότι πεποίθησή μας είναι πως όποιος θέλει να μυηθεί ουσιαστικά στο χώρο του γραπτού λόγου, θα πρέπει να διδαχθεί τους βασικούς τεχνικούς όρους για ολόκληρο το φάσμα που αυτός καλύπτει, ή τουλάχιστον για το μεγαλύτερο κομμάτι του.

Έτσι, σ’ αυτές τις ώρες μαθημάτων, ο συμμετέχων θα έχει την ευκαιρία να πάρει μια πρώτη ιδέα για την τεχνική του πεζού λόγου (διήγημα, μυθιστόρημα, δημοσιογραφικό κείμενο, γραπτή έκφραση στο διαδίκτυο κ.λ.π.), του θεατρικού έργου, του σεναρίου (κινηματογράφος, τηλεόραση) καθώς και του ποιητικού λόγου (ποίηση, στιχουργική).

Για το σκοπό αυτό, τα μαθήματα σ’ αυτό το πρώτο στάδιο, δεν θα χωριστούν σε ομάδες εξειδίκευσης, αλλά οι συμμετέχοντες θα είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθήσουν εισαγωγικά μαθήματα για όλα τα προαναφερθέντα είδη.

Προϋποθέσεις συμμετοχής

Για να γίνει δεκτός κάποιος στον κύκλο των σεμιναρίων θα πρέπει να είναι άνω των 15 ετών και να μας στείλει στη διαδικτυακή διεύθυνση “[email protected]” ένα δείγμα γραφής του στον πεζό ή τον ποιητικό λόγο, ανεξαρτήτως μεγέθους, πάντως όχι μεγαλύτερο από χίλιες λέξεις. Θα πρέπει επίσης να επισυνάπτει και τους λόγους που τον ωθούν να παρακολουθήσει το σεμινάριο.

(Σημειώνουμε εδώ, ότι ο επαγγελματικός προσανατολισμός δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Μπορεί άνετα να παρακολουθήσει το τμήμα και όποιος θέλει απλώς να δυναμώσει την ικανότητά του να εκφράζεται δια της γραφής από αγνό ερασιτεχνισμό και για τη χαρά της ελευθερίας που προσφέρει η γραπτή έκφραση, σε μια τόσο δύσκολη και αγχογόνο, μάλιστα, κοινωνική συνθήκη όπως η παρούσα).

Δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές από σήμερα 20/7 και μέχρι 15 Σεπτεμβρίου, κατόπιν επικοινωνίας των ενδιαφερομένων με την κ. Κυριακή Σπανούδη στο τηλ. 6938818230

(Για όσους βρίσκονται εκτός Αθηνών ενδέχεται να υπάρξει ειδική πρόβλεψη διαδικτυακής παρακολούθησης του σεμιναρίου.)