URBAN.CULTURE.MAGAZINE

Πολλοί χειμώνες, μα μόνο μια άνοιξη…

Πολλοί χειμώνες, μα μόνο μια άνοιξη…

Με τον καιρό πρίµα, η άνοιξη προσπαθεί να ανεβάσει τη διάθεσή µας και να µας θωρακίσει απέναντι στις καταθλιπτικές οικονοµικές ειδήσεις. Και, για να είµαστε ειλικρινείς, κάτι καταφέρνει. Μας ξεγελάει µε τα τερτίπια της;  Όχι.  Μας παρασέρνει µε τη συναίνεσή µας.

Οχτώ το πρωί, οδηγώ τη σακαράκα µου και αναλογίζοµαι τις εξελίξεις των τελευταίων ηµερών. Πριν δέκα ηµέρες σκεπτόµουν ότι ήθελα να αλλάξω αυτό το αυτοκίνητο. Έκανα research καθηµερινώς για το ποιο µοντέλο θα ήθελα να αγοράσω, τι χρώµα θα είναι, αν θα έχει δερµάτινα καθίσµατα και ποια τράπεζα θα µου έκανε το απαραίτητο δάνειο. Σήµερα δέκα ηµέρες µετά, µε κόµπο στο στοµάχι κατευθύνοµαι προς τη δουλειά και προσεύχοµαι να µην µε απολύσουν. Εκεί που κτυπιόµουνα σαν µικρό παιδί ότι αξίζω µια αύξηση τώρα παρακαλώ να µην µε διώξουν. Ας µου κάνουν περικοπές, δε θα γκρινιάξω, δε θα κατεβάσω µούτρα, δε θα µειωθεί η απόδοσή µου στη δουλειά.  Μέσα σε λίγες ηµέρες όλα έχουν αλλάξει; Έχουµε µεταφερθεί από τις καφετέριες και τα µπαράκια στον καναπέ του σπιτιού µας και ακούµε λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις. Αλλά τίποτε δε γίνεται. Οι τράπεζες παρατείνουν την ηµέρα όπου θα ανοίξουν, η κυβέρνηση δεν παίρνει κάποια απόφαση, η αγορά έχει παγώσει και όλοι µας έχουµε πατήσει µια παύση στην καθηµερινότητά µας, στη ζωή µας, στα όνειρά µας.

∆ηµόσιο χρέος, προσωπικές οφειλές, απολύσεις, πτωχεύσεις, λουκέτα, αναδιάρθρωση …  είναι οι λέξεις που εµπλούτισαν το λεξιλόγιό µας και δε λείπουν από καµιά συζήτηση, ανεξαρτήτως ηλικίας. Νέοι σε απόγνωση, σαν να ωρίµασαν απότοµα, είναι ενδεχοµένως η πρώτη φορά που δεν αναζητούν ευθύνες στους µεγαλυτέρους. Αντιλαµβάνονται ότι κάποιοι φταίνε, αλλά κατ’ εξαίρεση οι υπαίτιοι δεν είναι οι γονείς τους! Συµµαχούν συνεπώς µε τις προηγούµενες γενιές, δεν αντιδικούν µαζί τους, δεν εξεγείρονται εναντίον τους και, κυρίως, δεν απαιτούν. Αντιθέτως. Ό,τι µπορούν κάνουν. Κι αν τώρα η τρόικα δυσκολεύει τη ζωή των εργαζοµένων και των συνταξιούχων, παράλληλα αναστέλλει τα όνειρα των νέων, µεταθέτοντάς τα για αργότερα. Για πότε;

Βλέποντας έξω από τα παράθυρο του αυτοκινήτου, διασχίζοντας τη λεωφόρο Νήσι, αντιλαµβάνοµαι, ίσως για πρώτη φορά ότι έρχεται το καλοκαίρι. Βλέπω κόσµο να περπατά, να κάνει τρέξιµο, ποδηλασία να απολαµβάνει τον ήλιο. Βλέπω επίσης, παιδιά πολλά παιδιά, ξανθά παιδιά να χαίρονται τις διακοπές τους. Πήγα να τα ζηλέψω, να ζηλέψω τη χαρά και την ξεγνοιασιά τους. Μετά συνειδητοποίησα ότι αυτοί απολαµβάνουν κάτι που εµείς τους προσφέρουµε. Επέλεξαν να έρθουν εδώ γιατί έχουµε κάτι που δεν έχουν.

Την ίδια στιγµή και µε ανησυχητική αλλαγή διάθεσης αποφάσισα πως θα ξεκινήσω µια αντίστροφη µέτρηση. ∆εν εννοώ αντίστροφη µέτρηση για το πότε θα µε απολύσουν ή πότε θα µου πετσοκόψουν το µισθό αλλά για το καλοκαίρι. Για το καλοκαίρι που έρχεται. Χειµώνες περάσαµε πολλούς και θα περάσουµε ακόµα περισσότερους, µπορεί και χειρότερους. Αλλά η θάλασσα δε θα σταµατήσει να παίζει µε τον ήλιο, ανέµελη και ανιδιοτελής. ∆ε θα σταµατήσει να επιζητεί το βλέµµα µας, χωρίς να προβάλλει αξιώσεις. ∆εν βάζει ποτέ φόρους, δε θα κάνει ποτέ περικοπές – αντίθετα, ότι υπόσχεται, το πραγµατοποιεί. Και υπόσχεται ευεξία, ξεγνοιασιά, την καλύτερη παρέα. Και αυτή τη στιγµή, περισσότερο από κάθε άλλη, έχουµε δικαίωµα σε λίγη ευφορία.

Με τα λίγα, τα λιγότερα, τα ελάχιστα, η καλή διάθεση είναι αναγκαία. Το αντίδοτο στην κρίση. ∆εν είναι αστείο, ούτε ουτοπικό. Αν δεν περιφρουρήσουµε οι ίδιοι τον εαυτό µας, ουδείς έχει πρόθεση να το κάνει. Γιατί απλούστατα κανείς δεν ενδιαφέρεται για την ψυχική µας ισορροπία. Αλίµονο… Για να µην εξελιχθούµε σε µια χώρα καταθλιπτικών επαναστατών του καναπέ, ας βγούµε λοιπόν έξω. Ας επικοινωνήσουµε µε κόσµο, ας απολαύσουµε τις οµορφιές του τόπου µας –που είναι πολλές–, ας χαρούµε ό,τι δεν µπορεί να µας στερήσει η κρίση.

Τι και αν µας γυρνάνε όλοι την πλάτη; Εµείς θα συνεχίσουµε, και πολύ καλά θα κάνουµε να πιστεύουµε ότι δεν υπάρχει άλλος κόσµος πουθενά αλλού, παρά µόνο εδώ. Στην Κύπρο, στην Αγία Νάπα, στον Πρωταρά.

Και όπως λέει και το τραγούδι: “Always look on the bright side of life…

 

Βέρα Κοσµά ∆ιευθύντρια Σύνταξης

[email protected]