URBAN.CULTURE.MAGAZINE

Ουίσκι single malt – Η επιτομή της Απόλαυσης!

Ουίσκι single malt – Η επιτομή της Απόλαυσης!

Το ουίσκι single malt εκφράζει την ποιότητα και το στυλ, τη µοναδικότητα των συνθηκών και των υλικών που χρησιµοποιούνται. Γι’ αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το ουίσκι single malt θεωρείται Master στο ουίσκι. 

Ποιοι γνωρίζουν τι κρύβει η ονοµασία “Scotch”, δηλαδή σκοτσέζικο  που βρίσκεται στις ετικέτες των φιαλών  ουίσκι;  Σύµφωνα µε τους διεθνείς κανονισµούς και νοµοθεσίες, και τους όρους του ∆ιεθνούς Οργανισµού Μπαρτεντερ το ουίσκι για να  φέρει την ονοµασία –Scotch- πρέπει να είναι blended, που περιέχει malt ουίσκι σε ποσοστό  40-60%. Το υπόλοιπο αποτελείται από grain ουίσκι, δηλαδή αποστάγµατα από ποικιλία µη βυνοποιηµένων δηµητριακών (εκτός κριθαριού). Από την άλλη πλευρά σύµφωνα µε τους ιδίους  κανονισµούς, malt ονοµάζεται το ουίσκι που παράγεται αποκλειστικά από βυνοποιηµένο κριθάρι, δηλαδή από κριθάρι που έχει αρχίσει να βλαστάει. Όσο για τον όρο single malt, αναφέρεται µόνο στα Scotch αλλά και τα Irish ουίσκι που το περιεχόµενό τους αποστάζεται 100% στο ίδιο αποστακτήριο, σε συγκεκριµένη τοποθεσία  σε αντίθεση µε τον όρο blend, που δηλώνει µείγµα malt και grain ουίσκι από περισσότερα από ένα και µερικές φορές από πολλά  αποστακτήρια.

Να πούµε  ότι η διάφορα  ενός single malt ουίσκι από ένα blended µοιάζει µε τη διαφορά των κρασιών όταν διέπονται από τους κανονισµούς Ονοµασίας Προέλευσης από τα κοινά branded επιτραπέζια  κρασιά. Γιατί στο single malt όπως και στο κρασί Ονοµασίας Προέλευσης, που είναι πάντα κρασί «µικροκλίµατος», εκφράζεται η ποιότητα και το στυλ που αποτελούν την τυπικότητα µίας και µόνο συγκεκριµένης περιοχής, ενώ το blended (όπως και τα branded κρασιά µε εµπορική ονοµασία-µάρκα) αποτελεί προϊόν «κατασκευής προσωπικότητας» που διαµορφώνεται από στοιχεία πολλών περιοχών. Για όλους τους παραπάνω λόγους είναι προφανές ότι ένα single malt ουίσκι είναι συνήθως ανώτερο ποιοτικά από ένα blended.

Η ιστορία των single malts µοιάζει σαν ταξίδι στο χρόνο και στις συνήθειες των ανθρώπων αλλά και σαν περιπέτεια εξέλιξης των γευστικών  προτιµήσεων. Τα Single malts υπήρχαν πάντα σαν βάση για όλα τα άλλα ουίσκι,  χρησιµοποιούνταν δε µόνο για ανάµειξη στην προετοιµασία των διάφορων blended whiskies. Για  πολλά χρόνια, δεν υπήρξε ανάγκη ή επιθυµία για πιο σοφιστικέ καταστάσεις. Εξάλλου υπήρχαν και εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά εξαιρετικά blended.

Τα single malts έµοιαζαν µε ένα καλά φυλαγµένο µυστικό, που γνώριζαν µόνο οι master blenders των εταιρειών και κάποιοι τυχεροί του περιβάλλοντός τους. Όταν οι συνθήκες ωρίµασαν, εκεί γύρω στα τέλη των 60s και τις αρχές των 70s, τα αποστακτήρια της Σκωτίας µπόρεσαν να εξελίξουν τις πρώτες διστακτικές απόπειρες για πλασάρισµα στην αγορά την ιδέα των single malts. Τότε µπήκαν  στο προσκήνιο τα single malts, που ως τότε κρύβονταν µέσα στα µπουκάλια των blended, και έτσι ανακάλυψαν αυτό το «κάτι νέο» που αναζητούσε η αγορά. Γιατί ο καταναλωτής είχε αποκτήσει νέες συνήθειες και γευστικές αναζητήσεις. Επιθυµούσε πιο ενδιαφέροντα premium ποτά, και η ανάγκη διαφοροποίησης άρχισε να διαµορφώνεται. Ο δυτικός τρόπος ζωής, δηλαδή να δουλεύουµε πολύ και να  θεωρούµε ότι οφείλουµε να προσφέρουµε στον εαυτό µας κάτι σαν αντάλλαγµα, µια πιο ποιοτική απόλαυση, ήρθε σταδιακά και στην Κύπρο. Σαν  µόδα στην αρχή και στη συνέχεια σαν κοινωνική η προσωπική αξίωση ή και φουτουριστική  απόλαυση.

Ας µη διστάσουµε να ανοίξουµε τα αρώµατα των ουίσκι µε ποιοτικά εµφιαλωµένα νερά, αεριούχα και µη. Απολαύστε ένα κοκτέιλ µε  malt ή single malt ουίσκι µε τη χρήση αγνών υλικών .

Βάλτε στο shaker, µαζί µε πάγο:

– 6 cl ουίσκι  single malt 

– 1,5 cl λικέρ κεράσι

– 0,5 cl λευκό λικέρ µέντα 

– 3 cl φρέσκο χυµό κόκκινο γκρέιπφρουτ

Αναδέψατε στο σέικερ και περάστε από σουρωτήρι µέσα σε ποτήρι κοκτέιλ ,τύπου Ολnτ φασιον 

Κώστας Πισιήας

Πρόεδρος τις Κυπριακή Ένωση Μπαρτεντερς (ΚΕΜ)

100_1842tumblr_m0l8991Wbz1r2uguoo1_500