URBAN.CULTURE.MAGAZINE

Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΨΑΓΜΕΝΙΣΤΑΣ!

Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΨΑΓΜΕΝΙΣΤΑΣ!

Πρόσφατη έρευνα απέδειξε ότι ο µέσος Κύπριος έχει αλλάξει συνήθειες σχετικά µε τη διασκέδαση, την ενηµέρωση και τα ενδιαφέροντά του. Όπως µας ενηµερώνουν όλα τα ειδησεογραφικά σάιτ, ο Κύπριος «στρέφει την πλάτη του προς τα κλισέ κέντρα διασκέδασης, τα αναξιόπιστα παραδοσιακά ενηµερωτικά µέσα και γενικά όλες τις συνήθειες που τον κάνουν να φαίνεται κοινός. Πλέον ενηµερώνεται, διαβάζει, κριτικάρει και «ψάχνεται» για ό,τι κινείται γύρω του».

Όχι δεν πρόκειται για ένα νέο είδος εξωγήινων αλλά τη νέα µόδα που έχει ξεκινήσει στην Κύπρο και δυναστεύει ένα µεγάλο ποσοστό ανάµεσά µας.

Νέος αέρας κυκλοφορεί και νοµίζω πως οι περισσότεροι το έχουµε παρατηρήσει. Κατά πόσο έχουµε πραγµατικά υιοθετήσει αυτή τη µόδα δεν είµαι σίγουρη αλλά το προσπαθούµε πολύ.

Πρόσφατη λοιπόν, έρευνα απέδειξε ότι ο µέσος Κύπριος έχει αλλάξει συνήθειες σχετικά µε τη διασκέδαση, την ενηµέρωση και τα ενδιαφέροντά του. Όπως µας ενηµερώνουν όλα τα ειδησεογραφικά σάιτ, ο Κύπριος «στρέφει την πλάτη του προς τα κλισέ κέντρα διασκέδασης, τα αναξιόπιστα παραδοσιακά ενηµερωτικά µέσα και γενικά όλες τις συνήθειες που τον κάνουν να φαίνεται κοινός. Πλέον ενηµερώνεται, διαβάζει, κριτικάρει και «ψάχνεται» για ό,τι κινείται γύρω του».

Και τώρα έτσι ξαφνικά, από εκεί που προσπαθούσε να αποδείξει πως έχει το πιο ακριβό αµάξι, το µεγαλύτερο σπίτι, την καλύτερη δουλειά και τα πιο πολλά λεφτά στην τράπεζα, έχει περάσει σε µια άλλη εποχή.

ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΨΑΓΜΕΝΙΣΤΑΣ, ΤΩΝ ΚΟΥΛΤΟΥΡΙΑΡΗ∆ΩΝ, ΤΩΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΤΥΠΩΝ.

Και πάει να «ενηµερωθεί».

Ίσως να φταίει λίγο η κρίση, λίγο το κούρεµα, λίγο η ανεργία, λίγο οι αποτυχηµένες κυβερνήσεις µας λίγο το ‘να λίγο τ’ άλλο  σίγουρα όµως δεν µπορούµε να συνεχίσουµε µε τις παλιές µας συνήθειες και όλοι το γνωρίζουµε. Οι νέες µας συνήθειες όµως, πρέπει να µας αντιπροσωπεύουν και να µας ευχαριστούν.

Και αφού βρισκόµαστε στην εποχή των εναλλακτικών τύπων ας δούµε ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του.

Ο εναλλακτικός άνθρωπος, κατ’ εµένα διαθέτει οικολογική συνείδηση, κοινωνική ευαισθησία και αγάπη προς το περιβάλλον. Ψάχνει ελευθεριακά στέκια, ακούει µια κάπως διαφορετική µουσική, διαβάζει βιβλία και προσπαθεί µε κάθε τρόπο να ενισχύσει το καλλιτεχνικό του προφίλ. Και µπράβο σε όσους το καταφέρνουν και υιοθετούν αυτή την κουλτούρα και νοοτροπία. Αυτούς τους ανθρώπους τους πάω τρελά.

Αυτός όµως που προσπαθεί να γίνει εναλλακτικός τύπος έχει τα πιο κάτω χαρακτηριστικά.  Έχει προσβληθεί απ’ το γόητρο του µορφωµένου, του καλλιεργηµένου, του πολιτισµένου, για τον όποιο έχει φτιάξει ένα περίεργο πορτραίτο και µε τον όποιο προσπαθεί να ταυτισθεί. Ποια είναι τα θέµατα που συζητεί; Όλα γενικά… Τα γνωρίζει όλα και σ’ όλα είναι άφθαστος και µοναδικός. Ασκεί διαβρωτική κριτική για ιδέες και πράγµατα, κράτη και οργανισµούς, πολιτικούς αρχηγούς και στρατηγούς, συγγραφείς και επιστήµονες…

Σάπιες οι ιδέες, άχρηστα τα πράγµατα, καταπιεστικό το κράτος, διαβρωµένος ο οργανισµός, ανήθικος ο πολιτικός ηγέτης, δειλός ο στρατηγός και ντενεκές ο συγγραφέας.

∆εν αντέχει ούτε ώρα να βλέπει τη Μενεγάκη. Όµως διαβάζει ανελλιπώς το love story της µε το Ματέο.

∆ε γουστάρει µε τίποτα Πάολα, Παντελίδη όµως ψηλά-χαµηλά σιγοψιθυρίζει όλα τα τραγούδιά τους.

Θεωρεί τη Μαντά και τη ∆ηµουλίδου συγγραφείς της κακιάς ώρας, προτιµά ξένους, «ποιοτικούς» συγγραφείς.

Του αρέσει το camping αλλά µάλλον το µπέρδεψε µε το glamping.

Και µετά από όλα αυτά πιστεύει πραγµατικά πως έχει επιλέξει ένα διαφορετικό τρόπο ζωής.

Κάποιοι πιστεύουν πως οι προσωπικότητες copies κτώνται. Μέγα λάθος. Είτε το χεις είτε δεν το ‘χεις το συγκεκριµένο θέµα. Κατά την άποψή µου τώρα θα έπρεπε να είναι η εποχή των αληθινών. Ο κάθε ένας µας να δεχτεί ποιος είναι και να σταµατήσουµε απλά να αντιγράφουµε ό,τι είναι της µόδας.

Βέρα Κοσµά

[email protected]