URBAN.CULTURE.MAGAZINE

Εξερευνώντας το Κάβο Γκρέκο

Εξερευνώντας το Κάβο Γκρέκο

Οποιαδήποτε εποχή του χρόνου και να επιλέξετε να επισκεφτείτε το ακρωτήρι Κάβο Γκρέκο είναι βέβαιο ότι η οµορφιά του σε συνδυασµό µε τις επιλογές που σας προσφέρει σε δραστηριότητες θα κάνουν τις ηµέρες σας πολύ όµορφες. Ο Χρήστος Μονογιός, ο Αντώνης Σκαπούλαρος, ο Γιώργος Σπύρου και ο Ανδρέας Ιωάννου µας λένε γιατί βρίσκουν αυτή την περιοχή ιδιαίτερη.

ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ∆ΙΑ∆ΡΟΜΗ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΟΝΟΓΙΟΣ
Ποδηλασία
Με τον αθλητισµό γενικότερα ασχολούµαι από µικρός, αλλά η αγάπη µου για την ποδηλασία έγινε πιο έντονη τον τελευταίο χρόνο. Η ποδηλασία µπορεί να προσφέρει πολλά στον µέσο άνθρωπο είτε είναι γυµνασµένος είτε όχι. Προσωπικά, εµένα µου προσφέρει µια ατελείωτη εµπειρία εξερεύνησης: ανακαλύπτω συνεχώς νέα τοπία, τη φύση, κάνω γνωριµίες αλλά πάνω απ’ όλα γυµνάζοµαι.

Σε επαγγελµατικό επίπεδο για να φτάσει ένας αθλητής στη νίκη χρειάζεται η οµαδική προσπάθεια και στήριξη από τα µέλη της οµάδας του, αλλά σε ερασιτεχνικό επίπεδο σίγουρα είναι θέµα των δυνατοτήτων του αθλητή και της δικής του ατοµικής προσπάθειας και προπόνησης.

Στο Κάβο Γκρέκο πηγαίνω τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδοµάδα για τις δικές µου προπονήσεις, αφού ο χώρος πιστεύω πως είναι ο ιδανικότερος για ένα ποδηλάτη. Το τοπίο είναι απίστευτο, ιδιαίτερα κατά τις πρωινές ώρες ενώ µπορείς να απολαύσεις παράλληλα µε την γυµναστική σου τη θέα που προσφέρεται.

Θεωρώ πως η περιοχή µας µπορεί να προσφέρει στο µέσο ερασιτέχνη ποδηλάτη αυτά τα οποία ψάχνει: ένα όµορφο τοπίο, ποδηλατόδροµους και ασφάλεια. Όλα αυτά µπορεί κάποιος να τα συνδυάσει στην περιοχή του Κάβο Γκρέκο.

Η διαδροµή στο Κάβο Γκρέκο για έναν ποδηλάτη είναι ξεχωριστή! Λόγω των προκλήσεων του ειδυλλιακού τοπίου και της οµορφιάς της φύσης, η διαδροµή µπορεί να διαρκέσει από 30 λεπτά µέχρι και ώρες ατέλειωτες αν ο ποδηλάτης θελήσει να ανακαλύψει και να γνωρίσει τους φυσικούς θησαυρούς της περιοχής αυτής.

ΕΞΕΡΕΥΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΒΥΘΟ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΑΠΟΥΛΑΡΟΣ
Snorkeling
Ασχολούµαι µε το snorkeling σχεδόν 23 χρόνια. Το snorkeling είναι από τα πιο ευχάριστα αθλήµατα µε το οποίο µπορεί κάποιος να ασχοληθεί στην Κύπρο, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς µήνες.

∆εν είναι ανταγωνιστικό άθληµα, καθώς δεν έχει ούτε οπαδούς, ούτε νικητές και ηττηµένους. Προσφέρει στον κολυµβητή καλής ποιότητας (χωρίς κραδασµούς) αερόβια άσκηση στο υγρό στοιχείο, χαλάρωση, ευκαιρία να απολαύσει τα µαγικά χρώµατα της υποβρύχιας χλωρίδας και πανίδας του Cavo Greco, και αν φανεί τυχερός να χαζέψει χελώνες, ροφούς, σαργούς και πολλών άλλων ειδών ψάρια, θηλαστικά και οστρακόδερµα. Στα πλεονεκτήµατα του επίσης είναι ότι προσφέρει, σε αυτόν που το εξασκεί τη δυνατότητα να γυµνάζεται οποιαδήποτε ώρα της ηµέρας του καλοκαιριού µέσα στο δροσερό και πεντακάθαρο νερό του Cavo Greco χωρίς να υπερθερµαίνεται, αλλά να δροσίζεται.

Για θέµα ασφαλείας καλό είναι το snorkeling να γίνεται όσο το δυνατό πιο κοντά στα βράχια για αποφυγή ατυχήµατος µε ταχύπλοα σκάφη, έτσι αν κάποιος επιθυµεί να εξερευνήσει την πιο βαθιά ζώνη του Cavo Greco απαραίτητη είναι µια µεγάλη κόκκινη σηµαδούρα µε σηµαία. {Τα νερά στο Cavo Greco έχουν ορατότητα πάνω από 40 µέτρα] Με το snorkeling µπορούν να συνδυαστούν και διάφορες επιµέρους ευχάριστες δραστηριότητες όπως, υποβρύχια φωτογραφία, συλλογή σπάνιων βότσαλων, αερόβια κολύµβηση (η µάσκα παρέχει την δυνατότητα καλύτερης ορατότητας] και ελεύθερη κατάδυση (µαθήµατα ελεύθερης κατάδυσης συνιστώνται και το ζευγάρι πάντα µε συνοδεία)
Στο Cavo Greco πηγαίνω για snorkeling σχεδόν καθηµερινά από αρχές Μαΐου µέχρι τέλος Νοεµβρίου.

Τέλος, θα ήθελα να σηµειώσω ότι αν δεν έχει κάποιος τον απαραίτητο εξοπλισµό δεν µπορεί να απολαύσει το snorkeling. Τι να κάνεις µια θολή µάσκα η οποία βάζει νερό και πέδιλα που σου κόβουν τα πόδια. Έτσι πολύ σηµαντικό η µάσκα να είναι η κατάλληλη για κάθε πρόσωπο δηλαδή να µπορεί να εφαρµόζει σαν βεντούζα, τα µαλλιά έξω και το µουστάκι ξυρισµένο. Συστήνω µάσκα µικρού όγκου, µε σιλικόνη µαύρη, όχι διαφανές, απλό µαλακό αναπνευστήρα χωρίς extra βαλβίδες και τα πέδιλα να είναι ελαφρός πιο µεγάλα από το πέλµα.

ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΤΗ ΘΕΑ ΑΠΟ ΨΗΛΑ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΠΥΡΟΥ
Αναρρίχηση
Ξεκίνησα την αναρρίχηση πριν από, περίπου, 2µιση χρόνια. Από µικρός µου άρεσαν τα extremesports, αλλά δεν υπήρχε στην περιοχή κάποια σχολή ή κάποιος αναρριχητής που να ξέρω για να ζητήσω πληροφορίες. Μόνο κάποιες φορές τύχαινε να δω αναρριχητές, κυρίως βρετανούς, να σκαρφαλώνουν στην περιοχή του Κάβο Γκρέκο. Γνώρισα το άθληµα, µέσω του προσκοπισµού όταν ήρθα σε επαφή µε πιστοποιηµένο εκπαιδευτή αναρριχήσεων και έτσι έµαθα την αναρρίχηση κοντά του.

Το ωραίο µε την αναρρίχηση είναι ότι είναι κοινωνικό άθληµα, αφού οι αναρριχητές σκαρφαλώνουν σε συγκεκριµένα πεδία (σηµεία), σε πανέµορφες περιοχές της Κύπρου. Σκαρφαλώνοντας µια αναρριχητική διαδροµή στο Κάβο Γκρέκο από την µια νιώθοντας ικανοποιηµένος που έφτασα στην κορυφή και από την άλλη ανταµείβοµαι βλέποντας τη θέα από τόσο ψηλά!

Όπως όλα τα αθλήµατα έτσι και η αναρρίχηση προϋποθέτει αφοσίωση και θυσίες αν θέλεις να πρωταγωνιστείς. Αν όµως το βλέπεις σαν χόµπι όπως εγώ, χρειάζεται να έχεις µέτρια φυσική κατάσταση, να µην είσαι υπέρβαρος και να προπονείσαι σχετικά τακτικά για να µην χάνεις επαφή µε το αντικείµενο. Υπάρχουν τοίχοι αναρρίχησης σε γυµναστήρια που µπορείς να επισκέπτεσαι για να βελτιώνεις την τεχνική σου και να δυναµώνεις συγκεκριµένες µυϊκές οµάδες.

Το Κάβο Γκρέκο είναι το πλησιέστερο πεδίο στην επαρχία Αµµοχώστου. Επίσης, είναι ένα τεράστιο πεδίο όπου µπορεί κάποιος να σκαρφαλώσει πάρα πολλές διαδροµές διαφορετικής δυσκολίας. Όπως ανέφερα και πιο πάνω, είσαι σε περιοχή Natura µέσα στο πράσινο, µόλις κάποια µέτρα από την θάλασσα. Ακόµα και το καλοκαίρι να σκαρφαλώνεις και να ζεσταθείς, µπορείς να κάνεις διάλειµµα για µια βουτιά από τους Αγίους Ανάργυρους ή για πικνίκ στον εκδροµικό χώρο.

Η αναρρίχηση ανήκει στα λεγόµενα extremesports. Εµπεριέχει κάποιο επίπεδο κινδύνου το οποίο όµως ελαχιστοποιείται αν τηρούνται όλοι οι κανόνες ασφάλειας. Αυτός που σκαρφαλώνει είναι δεµένος µε ειδικό σχοινί ενώ η άλλη άκρη του σχοινιού προσδένετε σε άλλο έµπειρο αναρριχητή. Αν κάποιος γλιστρήσει δεν πέφτει στο έδαφος αφού είναι δεµένος. Σηµαντικό είναι επίσης να φοράµε πάντα το κράνος µας όταν σκαρφαλώνουµε, να κάνουµε σωστό ζέσταµα και να διατηρούµε τον εξοπλισµό µας σε άριστη κατάσταση. Αν κάποιος ενδιαφέρετε να ξεκινήσει θα πρέπει να κάνει µαθήµατα αναρρίχησης σε πιστοποιηµένο εκπαιδευτή.

Αυτό που θέλω είναι να γίνοµαι όλο και καλύτερος και να σκαρφαλώνω δυσκολότερες διαδροµές. Μέσα στους στόχους µου επίσης, είναι να πάω στην Κάλυµνο µε τις χιλιάδες διαδροµές που έχει καθώς και στα Μετέωρα για σκαρφάλωµα. Θα ήµουν πανευτυχής αν το άθληµα γινόταν πιο διαδεδοµένο στην περιοχή και δηµιουργούνταν περισσότερες αναρριχητικές διαδροµές στο Κάβο Γκρέκο.

ΒΟΥΤΙΑ ΣΤΑ ΒΑΘΙΑ
ΑΝ∆ΡΕΑΣ ΙΩΑΝΝΟΥ
Καταδύσεις

Με τις καταδύσεις ασχολούµαι εδώ και 16 χρόνια, από το 1999. Είναι ένα άθληµα τα οποίο ξεκίνησα όσο ήµουν δώδεκα χρονών το αγάπησα και συνεχίζω µέχρι σήµερα.

Η κατάδυση είναι κάτι µαγικό, ο υδάτινος κόσµος είναι κάτι ξεχωριστό. Η µαγεία του υποβρύχιου κόσµου σε κάνει να αγαπήσεις το βυθό και τη θάλασσα. Οι µικροοργανισµοί, τα χιλιάδες χρώµατα, η αίσθηση του να κολυµπάς χωρίς βαρύτητα (είναι µια εµπειρία που ζει µόνο ο αυτόνοµος δύτης και ο αστροναύτης), η χαλάρωση και η ηρεµία που νιώθεις κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας είναι κάτι το απερίγραπτο. Μόνο όσοι το έχουν ζήσει µπορούν να καταλάβουν την εµπειρία της αυτόνοµης κατάδυσης.

Πολλού µύθοι ακούγονται για την κατάδυση. Όντως, πιο παλιά έγιναν κάποια περιστατικά αλλά αυτά έγιναν λόγω έλλειψης εκπαίδευσης και µάθησης. Τώρα όµως πολλά έχουν αλλάξει από το παρελθόν.

Πολλοί αναγνωρισµένοι οργανισµοί σχολές καταδύσεων και αναγνωρισµένοι εκπαιδευτές είναι διαθέσιµοι για να σας εκπαιδεύσουν σωστά. Με λίγα λόγια όταν τηρείς τους κανονισµούς, καταδύεσαι πάντα µε ζευγάρι ή παρέα και τηράς το πρωτόκολλο δεν τίθεται θέµα ανησυχίας. Όπως όλα τα extreme sport έτσι και η κατάδυση είναι άθληµα που πρέπει να τηρούνται οι κανονισµοί µε βάση την εκπαίδευση και την εµπειρία που έχουµε.

Στην περιοχή του Κάβο Γκρέκο έχω µεγαλώσει από µωρό µε τον παππού µου. Εδώ έκανα τα πρώτα µου µπάνια, τις πρώτες µου καταδύσεις και χωρίς αµφισβήτηση είναι ένα µέρος το οποίο αγαπώ. Είναι κάτι ξεχωριστό για εµένα. Η ιδιοµορφία και η αγριάδα του βυθού που διαθέτει το τοπίο είναι µαγευτικό. Τα βαθιά γαλαζοπράσινα νερά και οι όµορφες ακτογραµµές είναι µέρη που δεν µπορεί να τα περιγράψει κάποιος µε απλά λόγια. Για εµένα είναι από τα πιο όµορφα τοπία που υπάρχουν στην Κύπρο. Γι’ αυτό πρέπει όλοι να έχουµε συνείδηση και να προστατεύσουµε το όµορφο αυτό τοπίο. Είναι αναντίλεκτα, οι πιο καθαρές ακτογραµµές, τα πιο καθαρά νερά που µας έχουν αποµείνει στη περιοχή µας.

Συστήνω ανεπιφύλακτα σε όλους να δοκιµάσουν την εµπειρία της αυτόνοµης κατάδυσης και κυρίως στο Κάβο Γκρέκο. Καλά µπάνια και καλές διακοπές.