URBAN.CULTURE.MAGAZINE

Χριστάκης Τζιοβάνης – Μια Επιβλητική Προσωπικότητα

Χριστάκης Τζιοβάνης – Μια Επιβλητική Προσωπικότητα

Ακολουθεί µια υποδειγµατική πορεία µέσα στη βουλή και ενσαρκώνει στο πρόσωπο του µια πιο συµφιλιωµένη και πιο ενωµένη πολιτική. Αν και δε διεκδικεί το χαρακτηρισµό του πολιτικού, υποσχέθηκε το εξής: θα είναι πάντοτε ειλικρινής, δίπλα στους Αµµοχωστιανούς και θα προσπαθήσει να µην απογοητεύσει κανένα. Ο Χριστάκης Τζιοβάνης θεωρείται ως ο πιο προσιτός βουλευτής, έχει µια ιδιαίτερη σχέση µε τον κόσµο, είναι ευφυής, µορφωµένος και γνώστης της κατάστασης. Μια επιβλητική προσωπικότητα που δε χρειάζεσαι πολύ χρόνο να συµπαθήσεις… Ποντάρει στο σεβασµό και ξέρει πώς να κερδίσει και να κατακτήσει τους πάντες. 

ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Ήταν η πρώτη φορά που τον είδαµε στις βουλευτικές εκλογές. Επέλεξε να θέσει υποψηφιότητα επειδή θεώρησε ότι µια θέση στη Βουλή θα του έδινε δύναµη και φωνή για να διεκδικήσει όσα περισσότερα µπορεί ώστε να επιτεύξει τους στόχους του για την επαρχία µας. Συγκεκριµένα µας λεει «Έχω µια ιστορία που από άποψη πολιτικής δεν καθίσταµαι ο τέλειος υποψήφιος. Αλλά η χρόνια επαφή µου µε τον κόσµο, µε τα προβλήµατα της περιοχής αλλά και η δίψα προσφοράς µου στην κοινωνία και στην περιοχή στην οποία ζω και µεγάλωσα µε ώθησαν στην υποψηφιότητά µου. Εξάλλου πιστεύω πως πολιτικός αυτός καθαυτός, είναι εκπρόσωπος του λαού. Και αυτοί που έχουν καταξιωθεί είναι αυτοί, οι οποίοι κύριο µέληµά τους είναι η προσφορά στην κοινωνία».

ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ

Ο Χριστάκης Τζιοβάνης είχε και έχει ένα ατού. Αρέσει προσωπικά στους ψηφοφόρους, πέρα από κόµµατα και ιδεολογίες. Είναι ξεκάθαρο πως για χρόνια τώρα ασχολείται µε τα κοινά και έχει µια µακρά ιστορία στα οικονοµικά και αθλητικά δρώµενα. Εποµένως, είναι φυσικό επακόλουθο πως µετά από τόσα χρόνια, υπάρχει ένας τεράστιος αριθµός φίλων, υπαλλήλων και συνεργατών, οι οποίοι εκτίµησαν το Χριστάκη Τζιοβάνη, τον άνθρωπο Χριστάκη Τζιοβάνη και τον τίµησαν µε την ψήφο τους. Γι’ αυτό και το µεγαλύτερο στοίχηµα για τον ίδιο είναι να µη µετανιώσουν ποτέ γι αυτή τους την ψήφο. «Ανέκαθεν, ένιωθα την εκτίµηση του κόσµου. Αυτή η αγάπη µετουσιώθηκε σε µια τεράστια αγκαλιά κατά τη βουλευτική ψηφοφορία, κάνοντας µε βέβαια να νιώθω χαρούµενος αλλά παράλληλα και υποχρεωµένος, να είµαι δίπλα όχι µόνο σε αυτούς που µε τίµησαν µε την ψήφο τους αλλά και σε αυτούς που δεν το έκαναν. Μεγάλη η χαρά αλλά ατελείωτες οι ώρες εργασίας. ∆ε ζητάω πολλά πράγµατα από την πολιτική. ∆εν έχω στόχο να διαπρέψω ως πολιτικός αλλά να βοηθήσω όσο µπορώ».

ΤΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ

Το µεγαλύτερο παράπονο ενός νέου βουλευτή που διεκπεραιώνει σε αυτή τη θητεία είναι ότι µπήκε τη χειρότερη στιγµή για να µπορέσει να προσφέρει αυτό που θα ήθελε. Αυτό είναι και το παράπονο του Χριστάκη Τζιοβάνη: «Βρισκόµαστε στο απόγειο της κρίσης και της απαξίωσης των πολιτικών. Ακούµε κριτικές για τις οποίες πρέπει να πάµε χρόνια πίσω και να βρούµε τι έφταιξε. Και σίγουρα φταίξαµε σε πολλά πράγµατα τόσο οι πολιτικοί όσο γενικότερα η κοινωνία µας. Παρόλα αυτά ο κόσµος θα έπρεπε να ξεχωρίζει ένα πολιτικό, ο οποίος βρίσκεται τρία χρόνια στο χώρο από ένα πολιτικό ο οποίος βρίσκεται είκοσι χρόνια».  .

Η ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ

Η κριτική του κόσµου κάποιες φορές πληγώνει, απογοητεύει και θυµώνει. Κάποιες άλλες όµως φορές βελτιώνει και εξελίσσει. Ο Χριστάκης Τζιοβάνης δε µετανιώνει για τίποτα από ό,τι κάνει χωρίς να σηµαίνει πως αυτό που κάνει είναι το σωστό. «Όλες µας οι πράξεις σίγουρα περνούν από την κρίση του κόσµου, κάποιες φορές αρέσουν και κάποιες άλλες το αντίθετο. Προσωπικά είµαι ένας άνθρωπος που κάνει από µόνος του αυτοκριτική, δεν διεκδικώ το αλάνθαστο και πολλές είναι οι φορές που µου βρίσκω λάθη».

Ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ

Πίσω από το όνοµα του υπάρχει µια µεγάλη εταιρεία, η οποία απαριθµούσε εκατοντάδες συνεργάτες. Σε ένα τοµέα, ο οποίος έχει κτυπηθεί ανεπανόρθωτα από την κρίση αλλά και ούτε το µέλλον του είναι βέβαιο η εταιρεία παραµένει λαβωµένη µεν, ζωντανή δε µε πρωταρχικό στόχο να µην αφήσει καµία εκκρεµότητα στις υποχρεώσεις της και κάποια στιγµή να επανέλθει και να συνεχίσει την πορεία ανάπτυξης που είχε πριν. Πιθανόν κάποιοι συνεργάτες να έχουν πικραθεί γιατί έχουν µείνει εκτός αλλά κανείς δε έχει το δικαίωµα να πει πως έχει αδικηθεί από τη συγκεκριµένη εταιρεία.

Η ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΣΩ

«Καταρχήν, µείναµε πίσω από έργα κοινής αποδοχής και γενικότερης υποδοµής που θα βοηθούσαν την επαρχία Αµµοχώστου. Είναι αδιανόητο µια περιοχή κατά κόρον τουριστική να µην έχει µια µαρίνα, ένα γκολφ και πολλά άλλα που θα συντελούσαν σε µεγαλύτερη προσέλευση τουριστών. Σε χρόνια όπου τα έσοδα του κράτους ήταν γόνιµα, το βλέπω σαν αδυναµία των εκπροσώπων του λαού να διεκδικήσουν αυτά που θα έπρεπε για την επαρχία. Η Ελεύθερη Επαρχία Αµµοχώστου προσφέρει στον κρατικό κουµπαρά πολύ περισσότερα, διαχρονικά, από αυτά που παίρνει. Οι βουλευτές της επαρχίας θα έπρεπε, ανεξάρτητα από κόµµατα και φιλοσοφίες, να είναι ενωµένοι για το καλό της επαρχίας. Όπως ακριβώς βλέπουµε να συµβαίνει και σε άλλες πόλεις. Μια επαρχία η οποία ήταν αιµοδότης σε όλο το κράτος τώρα φθάσαµε στο σηµείο να βλέπουµε άλλες πόλεις και να τις ζηλεύουµε».

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

«Έχουµε πολλά να µάθουµε για το πώς λειτουργούν άλλες χώρες, πιο ανεπτυγµένες στον τουρισµό από εµάς ώστε τα 2,5-3 εκατοµµύρια τουρισµό που έχουµε σήµερα να τα κάνουµε και 4 εκατοµµύρια και 5 εκατοµµύρια. Μόνο από νέους προορισµούς όπως η Ουκρανία, η Κίνα και οι Αραβικές Χώρες και µε αυτό τον τρόπο να επιµηκύνουµε την τουριστική σεζόν. Βέβαια, σ’ αυτό το σηµείο είναι που ο εργοδότης πρέπει να γίνει πιο ευαισθητοποιηµένος µε το γενικότερο πρόβληµα και να µην εκµεταλλεύεται τον εργαζόµενο του. ∆υστυχώς, αυτή τη στιγµή ζούµε τον καπιταλισµό στο απόγειο της δόξας του, ο καθένας που θέλει να εκµεταλλευτεί τον εργαζόµενο µπορεί πιο εύκολα να το κάνει. Γιατί µπορεί να υπάρχουν τα νόµιµα ξένα εργατικά χέρια όµως κακά τα ψέµατα δεν νοµίζω να µπορεί να ζήσει ο Κύπριος µε το µίνιµουµ µισθό ο οποίος προσφέρεται σήµερα.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

«Αυτό που πρέπει να γίνει και δε γίνεται είναι στην αγορά της παραθεριστικής κατοικίας, πράγµα το οποίο πέτυχε η Πάφος µε τους Κινέζους. Γίνεται µια τεράστια συλλογική δουλειά από παράγοντες της περιοχής αλλά και από εµάς τους βουλευτές. Αυτή η αγορά της κατοικίας µπορεί να αποβεί σωτήρια και για την οικονοµία µας αν σκεφτεί κάποιος τους αριθµούς. Η Πάφος τα τελευταία 4 χρόνια πώλησε 2000 κατοικίες, σηµαντικό έσοδο. Αντιλαµβανόµαστε ότι και εδώ έγιναν κάποιες προσπάθειες αλλά ακόµη είµαστε σe νηπιακό στάδιο. Και  για να ευλογήσω λίγο τα γένια µας θεωρώ, πως έχουµε µια πολύ καλή ποιότητα νέων παραγόντων όπως είναι οι νέοι δήµαρχοι της περιοχής και το ΤΕΒΕΑ, οι οποίοι κάνουν αξιόλογες προσπάθειες και πιστεύω ότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις να καρποφορήσουν, αν έχουµε κάποια ανάπτυξη στην οικονοµία µας».

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

«Πάντα είµαι αισιόδοξος. Και γιατί να µην είµαι τώρα; Αν και πιστεύω πως για να έρθουν καλύτερες µέρες πολύ πιθανόν αρχικά να έρθουν ακόµη πιο δύσκολες. Η Κύπρος είναι µια χώρα µε πολλές ιδιαιτερότητες και πολλές αρετές. Αυτή η κρίση η οποία συµπαρέσυρε όλα τα στρώµατα ήταν κάτι που κανείς δεν πίστευε ότι θα συµβεί. Όµως θεωρώ πως έχουµε µεγάλα πλεονεκτήµατα και υπηρεσίες που µπορούµε να προσφέρουµε. Η ξενοδοχειακή βιοµηχανία, η κατασκευαστική βιοµηχανία, η γεωργία, όλα όσα µας έφεραν σ’ αυτή την οικονοµική ανάταση συνεχίζουν να υπάρχουν και θα µας βοηθήσουν για ακόµη µια φορά να επανέλθουµε. Θέλουµε λίγη τύχη και πολλή προσπάθεια αλλά θα τα καταφέρουµε».

 

IMG_0103