URBAN.CULTURE.MAGAZINE

The flavor of his world

The flavor of his world

Ο καλεσµένος µας σ’ αυτή τη σελίδα δραστηριοποιείται σ’ έναν πολύ ιδιαίτερο χώρο. Αυτόν της υψηλής γαστριµαργίας. Ο λόγος για τον Πασχάλη Πασχάλη τον οποίο γνωρίσαµε µέσα από την εκποµπή Άλφα Chef.

Κάποιοι από εµάς τον ξέραµε από πριν και κάποιοι άλλοι τον γνωρίσαµε από τη συµµετοχή του στο Άλφα Chef και τον λατρέψαµε, τόσο για το ήθος και την προσωπικότητά όσο και για τις µαγειρικές του ικανότητες. Τα νόστιµα πιάτα που παρουσίαζε κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού στάθηκαν ως η αφορµή για να τον συναντήσουµε και να τον γνωρίσουµε καλύτερα.

Ο ίδιος µας λεει ότι ποτέ δεν είχε σκεφτεί ότι ήθελε να γίνει µάγειρας, ήταν κάτι που ήρθε από µόνο του και έγινε τρόπος ζωής. Λόγω της οικογενειακής επιχείρησης που έχουν, συνειδητοποίησε ότι ο συγκεκριµένος τοµέας τον έκφραζε ιδιαίτερα. Έτσι αποφοίτησε από το KES COLLEGE και έκανε την πρακτική του σε ξενοδοχείο της Κύπρου. Ακολούθως, εργάστηκε στο εστιατόριο του πατέρα του και κατά τη διάρκεια παρακολούθησε διάφορα σεµινάρια στο εξωτερικό. Όπως µας λεει, από την εµπειρία του στο εξωτερικό γνώρισε τη φιλοσοφία που επικρατεί στις κουζίνες και το πείσµα για το καλύτερο αποτέλεσµα και οµολογεί πως οι τεχνικές που χρησιµοποιούσαν οι Γάλλοι ήταν η αιτία για να βρει το προσωπικό του στυλ στα πιάτα: «Στο Παρίσι γνώρισα και έµαθα από πρώτο χέρι τι θα πει τελειότητα στον κόσµο της γαστρονοµίας από ένα εντατικό πρόγραµµα του Αlain Ducasse, εκ του οποίου εργάστηκα σε michelin εστιατόριά του».

Η συµµετοχή του στο Άλφα Chef έγινε µετά από προτροπή της γυναίκας του, η οποία τον στηρίζει σε κάθε βήµα της καριέρας του. Ήταν βέβαια κάτι που το ήθελε και ο ίδιος, γιατί ήξερε πως µπορούσε να ανταποκριθεί σε αυτές τις προκλήσεις. Αν και είναι ικανοποιηµένος από την πορεία του, πάντα πιστεύει ότι θα µπορούσε να τα πάει καλύτερα. «Όσο πιο ψηλά πάει κανείς ακόµα πιο ευχαριστηµένος γίνεται. Πίστευα και πιστεύω ότι θα µπορούσα να φτάσω µέχρι το τέρµα».

Το καλύτερο κοµπλιµέντο που άκουσε από κάποιον που δοκίµασε ένα πιάτο του ήταν από τον Γιώργο ∆αµιανού: «Σε κάποιους µπορεί να φάνηκε αρνητικό το σχόλιο που µου είχε κάνει ο κ. Γιώργος ∆αµιανού ότι περπατώ σε τεντωµένο σχοινί, εγώ όµως το έλαβα ως κοµπλιµέντο. Το να περπατάς σε τεντωµένο σχοινί είναι ρίσκο και εµένα µου αρέσει να ρισκάρω, γιατί ξέρω τις ικανότητές µου πόσο ψηλά µπορούν να µε φτάσουν».

Αν και του αρέσουν όλες οι κουζίνες γιατί η κάθε µία έχει τις δικές της νότες, αρώµατα και γεύσεις δείχνει ιδιαίτερη προτίµηση στην κυπριακή κουζίνα. «Μέσα από τους αιώνες το µικρό αλλά µε στρατηγική σηµασία νησί µας, κατακτήθηκε από πολλούς, µε αποτέλεσµα ο κάθε λαός να µεταφέρει τα δικά του έθιµα ενσωµατώνοντας τα στη δική µας κουλτούρα δηµιουργώντας µια ανάµεικτη γευστικότατη κουζίνα».

Γι’ αυτό και φέτος το καλοκαίρι ετοιµάζει κάτι διαφορετικό που έχει ως στόχο να ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς. Μαζί µε το φίλο και συνεργάτη του προσπαθεί να κτίσει µια καλή οµάδα που θα µπορέσει να συνδυάσει το µοντέρνο στυλ και τη φινέτσα του κλασικισµού, ώστε να πετύχει ένα εκπληκτικό αποτέλεσµα στην κυπριακή κουζίνα.

φωτογραφία: Γιώργος Αθανασίου