URBAN.CULTURE.MAGAZINE

Ο Δήμος Σωτήρας γιόρτασε την κατοχύρωση του κολοκασιού με Βραδιά Γευσιγνωσίας

Το βράδυ του Σαββάτου στην παραλία Αγίας Θέκλας

Ο Δήμος Σωτήρας γιόρτασε την κατοχύρωση του κολοκασιού με Βραδιά Γευσιγνωσίας

Την κατοχύρωση των τοπικών του προϊόντων, “Κολοκάσι Σωτήρας” και “Κολοκάσι-Πούλες Σωτήρας” ως Πιστοποιημένα Προϊόντα με Ονομασία Προέλευσης γιόρτασε το Σάββατο βράδυ στην παραλία Αγίας Θέκλας ο Δήμος Σωτήρας με τη 2η Βραδιά Γευσιγνωσίας Κολοκασιού.

Διακεκριμένοι σεφ έφτιαξαν περισσότερες από 10 καινούριες αλλά και παραδοσιακές συνταγές με βάση το κολοκάσι, τις οποίες οι 3 χιλιάδες επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν εντελώς δωρεάν σε μία από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις γαστρονομικού ενδιαφέροντος που πραγματοποιούνται στη χώρα μας.

Σε χαιρετισμό του ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Νίκος Κουγιάλης συνεχάρη τον Δήμο Σωτήρας για την σπουδαία επιτυχία κατοχύρωσης του φακέλου του κολοκασιού Σωτήρας, ενώ παράλληλα δεν παρέλειψε να εκφράσει και την ικανοποίησή του που Πιστοποίηση του Κολοκασιού Σωτήρας οδήγησε στην αύξηση της ζήτησης και της παραγωγής του προϊόντος, τονώνοντας παράλληλα την γεωργική οικονομία της Σωτήρας αλλά και της επαρχίας Αμμοχώστου γενικότερα.

Ο Δήμαρχος Σωτήρας σε χαιρετισμό του τόνισε πως η Σωτήρα έχει συνδέσει το όνομά της με το τοπικό της προϊόν και ανέφερε χαρακτηριστικά πως η Σωτήρα έχει να αποκομίσει πολλά οφέλη από την διεθνή αναγνώριση του κολοκασιού, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στην γενικότερη ανάπτυξη που έχει συντελεστεί στον Δήμο Σωτήρας τα τελευταία χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης βραβεύτηκαν οι σεφ οι οποίοι συμμετείχνα στη βραδιά αλλά και οι συντελεστές της κατοχύρωσης του Κολοκασιού Σωτήρας.

Παρουσιαστές της βραδιάς ήταν οι δημοφιλείς τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί παρουσιαστές, Ρούλα Γεωργιάδου και Ανδρέας Δημητρόπουλος.

Χορηγός επικοινωνίας ήταν το περιοδικό TIME OUT.

Υπ.Γεωργίας: Ιδιαίτερη σημασία στην κατοχύρωση παραδοσιακών προϊόντων

Συνεχής και επίμονη είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης για ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας και κατ’ επέκταση της υπαίθρου, δήλωσε σε ομιλία του ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης, προσθέτοντας πως υπό τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που διέρχεται αυτή την περίοδο η Κύπρος έχει δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην κατοχύρωση των παραδοσιακών μας προϊόντων ως Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης και Προστατευομένων Γεωγραφικών Ενδείξεων

Ως Υπουργείο Γεωργίας, συνέχισε «εργαζόμαστε για την κατοχύρωση όλων των παραδοσιακών αγροδιατροφικών μας προϊόντων ως γεωγραφικές ενδείξεις (ΠΟΠ και ΠΓΕ) γιατί πραγματικά πιστεύουμε πως με αυτό τον τρόπο θα δημιουργήσουμε συνθήκες πραγματικής ανάπτυξης, με τη στήριξη νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τη δημιουργία προοπτικών απασχόλησης και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις αγροτικές περιοχές».

Ταυτόχρονα κάλεσε «τους παραγωγούς να αξιοποιήσουν συγκεκριμένα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020 όπως είναι για παράδειγμα το μέτρο για την προώθηση και διαφήμιση των ποιοτικών προϊόντων, στο οποίο προβλέπονται επιδοτήσεις ύψους μέχρι 100.000 ευρώ ανά τριετία».

Ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε ακόμα ότι «η προσπάθεια της κυβέρνησης για ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας και κατ’ επέκταση της υπαίθρου είναι συνεχής και επίμονη. Υπό τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που διέρχεται αυτή την περίοδο ο τόπος μας, έχουμε δώσει ιδιαίτερη σημασία στην καταχώρηση των εξαιρετικών παραδοσιακών μας προϊόντων ως ΠΟΠ ή ΠΓΕ».

Σημείωσε πως «μέσα από την κατοχύρωση των παραδοσιακών μας προϊόντων αναδεικνύουμε την κυπριακή κουζίνα και γαστρονομία ενώ εμπλουτίζουμε με τρόπο ουσιαστικά το τουριστικό προϊόν της πατρίδας μας. Με ορθή και συνεχή προώθηση μπορούμε να προσδώσουμε επιπρόσθετη αξία στα προϊόντα μας καθιστώντας τα ως τους πιο αποτελεσματικούς μας πρεσβευτές στο εξωτερικό».

Η διατήρηση και η ανάδειξη των παραδοσιακών καλλιεργειών του τόπου μας, ανέφερε ο κ. Κουγιάλης «είναι ο δρόμος που όλοι μας πρέπει να ακολουθήσουμε, πρέπει να επιμένουμε κυπριακά, να επιμένουμε παραδοσιακά και να παραμείνουμε πραγματικά πιστοί στις ρίζες και στις παραδόσεις του τόπου μας».

Δήμαρχος Σωτήρας: Η Σωτήρα συνέδεσε το όνομά της με το τοπικό της προϊόν

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η πρόοδος και η ανάπτυξη μίας πόλης, συνδέεται συνήθως με τα τοπικά της προϊόντα» ανέφερε κατά τον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Σωτήρας. Τα τρανά παραδείγματα, όπως είπε, πιστοποιημένων με ονομασία προέλευσης προϊόντων, όπως οι ελιές Καλαμάτας, το Κρητικό Παξιμάδι, το Κατίκι Δομοκού, και άλλα, αποδεικνύουν ότι η ιδιαίτερη φήμη που λαμβάνει το πιστοποιημένο προϊόν, υποβοηθά και την τοπική προβολή της περιοχής προέλευσης. Την ίδια ακριβώς στρατηγική ακολούθησε και η Σωτήρα, όπως είπε, όπου παρά το ότι η παραγωγή του κολοκασιού ξεπερνά το 85% περίπου της παγκύπριας παραγωγής, εντούτοις, θεώρησε χρέος να ενθαρρύνει τους παραγωγούς ώστε να διαφυλάξουν το τοπικό προϊόν από τον φόβο της σταδιακής απαξίωσης.

Συνέχισε λέγοντας ότι η αξιοσημείωτη διατροφική αξία του κολοκασιού, η ευκολία μαγειρέματος, αλλά και η αγάπη των κυπρίων για ένα συνυφασμένο με την ιστορία του τόπου μας γαστρονομικό προϊόν, όλα αυτά οδήγησαν στην επικέντρωση της σημασίας στον γαστρονομικό θησαυρό του τόπου μας και στην περαιτέρω ανάδειξή του.

Ανέφερε εξάλλου ότι είναι γνωστές και οι ιστορικές πηγές που θέλουν το κολοκάσι να σερβίρεται σε δείπνο κατά τους εορτασμούς του γάμου του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου με τη Βερεγγάρια του 1191, ενώ πιστεύεται πως το κολοκάσι καλλιεργήθηκε στην Κύπρο πέντε αιώνες πριν ακόμα από την καλλιέργεια της πατάτας.

Ο κ. Τάκκας σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια ο Δήμος Σωτήρας προχώρησε σε μία δυναμική εκστρατεία προώθησης του Κολοκασιού και του Κολοκασιού-Πούλλες Σωτήρας, κάτι το οποίο τόνωσε κατά πολύ την γεωργική οικονομία, αφού παρατηρήθηκε κατακόρυφη αύξηση στη ζήτηση και την παραγωγή του κολοκασιού.

Η ενθάρρυνση που έδωσε, όπως είπε, η προβολή του τοπικού προϊόντος της Σωτήρας συνέβαλε ουσιαστικά και σε μία περαιτέρω προσπάθεια για ανάπτυξη του Δήμου. Η σχεδιασμένη ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, ανέφερε, συνέβαλε στην αύξηση του τουρισμού, των πολιτικών γάμων αλλά και στην τόνωση του ενδιαφέροντος για επενδύσεις, γεγονός που αποδεικνύεται με την ανέγερση του πρώτου πεντάστερου πολυτελούς ξενοδοχείου στα όρια του Δήμου Σωτήρας.

Παράλληλα, τόνισε ότι με υλοποιημένα έργα της τάξης των 11 εκατομμυρίων ευρώ, με έργα να βρίσκονται σε διαδικασία υλοποίησης της τάξης των 4 εκατομμυρίων και με προγραμματισμένα έργα που ξεπερνούν τα 21 εκατομμύρια ευρώ, αλλά κυρίως με μία πλεονασματική πολιτική, παρά την περίοδο οικονομικής κρίσης, ο Δήμος Σωτήρας απέδειξε πως δεν αποτελεί απλά ένα εύρωστο οικονομικά και αναπτυξιακά Δήμο, αλλά ένα παράδειγμα προς μίμηση για την πορεία και το μέλλον της τοπικής αυτοδιοίκησης στη χώρα μας.

Σημαντικά έργα υποδομής, ανέφερε, τα οποία βρίσκονται σε τελικό στάδιο προσεκτικών σχεδιασμών, όπως η ανάπλαση ολόκληρης της πλατείας της Σωτήρας, η διαμόρφωση ολόκληρου του παραλιακού μετώπου, η ανακαίνιση του Δημοτικού Σταδίου, αλλά και έργα βελτίωσης και επέκτασης του οδικού μας δικτύου, όλα αυτά αποδεικνύουν πως η Σωτήρα δεν παραμένει πλέον το φτωχό γεωργικό χωριουδάκι, ούτε ο φτωχός συγγενής των γειτονικών τουριστικών Δήμων της Αγίας Νάπας και του Πρωταρά, όπως είπε χαρακτηριστικά, αλλά αντίθετα, αποτελεί τον ανερχόμενο Δήμο που σχεδιάζει μία ορθολογιστική πορεία ανάπτυξης και προόδου, με επίκεντρο τη βελτίωση του επιπέδου ζωής των Δημοτών του.

Παράλληλα, ευχαρίστησε τον Υπ. Γεωργίας για την αδιάκοπη στήριξη που παρείχε στον Δήμο Σωτήρας για την υλοποίηση του ονείρου της διεθνούς αναγνώρισης του τοπικού προϊόντος, που σε παλαιότερα χρόνια παρέμενε περιθωριοποιημένο και παραγνωρισμένο.

Ευχαρίστησε, παράλληλα, τους σεφ και τους εθελοντές, που αποδεικνύουν την εθελοντική τους αγάπη για το κολοκάσι, ενώ ευχαριστίες απένειμε και στην Συνεργατική Εταιρεία Διάθεσης Γεωργικών Προϊόντων Σωτήρας για την κοινή συνεργασία και κοινό όραμα στην κατοχύρωση του Κολοκασιού Σωτήρας.