URBAN.CULTURE.MAGAZINE

Το «φύσημα» στις κασέτες! 25 χρόνια από τον καιρό που πρωτοκυκλοφόρησε το Game Boy

Το «φύσημα» στις κασέτες! 25 χρόνια από τον καιρό που πρωτοκυκλοφόρησε το Game Boy

Το Game Boy «έκλεισε» πριν από μερικές μέρες τα 25 χρόνια παρουσίας στην αγορά των video games, καθώς στις 21 Απριλίου του 1989 έκανε την πρώτη του εμφάνιση στην αγορά της Ιαπωνίας.

Με μία μικρή καθυστέρηση ορισμένων ημερών, το Enternity παρουσιάζει την ιστορία του φορητού συστήματος που έβαλε το gaming εν κινήσει στην καθημερινότητά μας και μας έκανε να ψάχνουμε μπαταρίες…

Το Game Boy δεν ήταν το πρώτο φορητό της Nintendo, μιας και η ιαπωνική εταιρεία είχε ξεκινήσει την ενασχόλησή της με αυτή την κατηγορία συσκευών από τον Απρίλιο του 1980 με τη σειρά Game & Watch.

Ωστόσο, η πρόθεσή της να επιτρέπει στον κάτοχο της κονσόλας να αλλάζει παιχνίδια που θα φορτώνονταν με ένα αποθηκευτικό μέσο, ήρθε να καλυφθεί με την αποκάλυψη του πρώτου Game Boy.

Υπεύθυνος για το Game Boy ήταν ο Gunpei Yokoi που εργαζόταν στην Nintendo από το 1965 και συμμετείχε ενεργά σε πάρα πολλά projects στο Kyoto, ενώ αποχώρησε από αυτήν μετά την εμπορική αποτυχία του Virtual Boy.

Το Game Boy μπήκε στην τέταρτη γενιά video game συστημάτων και ήρθε αντιμέτωπο με τα Game Gear (SEGA) και Lynx (Atari), αλλά παρά το γεγονός ότι υστερούσε τεχνολογικά κατάφερε να επικρατήσει και να αλλάξει για πάντα τα δεδομένα στην αγορά των video games, αφού μαζί με τη δεύτερη έκδοσή του, το Game Boy Color, πούλησε πάνω από 118 εκατομμύρια συστήματα παγκοσμίως.

Ένα από τα βασικά συστατικά της επιτυχίας του Game Boy ήταν ο απλός χειρισμός που υποστήριζε, αφού προσέφερε τη δυνατότητα για καταχώρηση εντολών με ένα σταυρό κατευθύνσεων και τα πλήκτρα Α και Β.

Στο κέντρο της κονσόλας υπήρχαν τα Select και Start για την πλοήγηση μέσα στα μενού των παιχνιδιών, ενώ στα πλαϊνά τμήματα τα ειδικά σημεία για τις ρυθμίσεις έντασης της φωνής και της φωτεινότητας, η θύρα σύνδεσης με άλλες αντίστοιχες κονσόλες με ένα σχετικό καλώδιο, καθώς και η υποδοχή για τον αντάπτορα του ρεύματος (για όσους δεν χρησιμοποιούσαν 4 μπαταρίες AA.

Τα cartridges (ή… κασέτες) τοποθετούνταν σε ειδική υποδοχή στο πίσω και πάνω μέρος του συστήματος, επιτρέποντάς του με αυτό τον τρόπο να διαβαστούν τα σχετικά δεδομένα.

Γνωστό «πρόβλημα» που υπήρχε με την εκτεθειμένη υποδοχή του Game Boy ήταν η σκόνη που μαζευόταν και ως εκ τούτου έγινε γνωστό και το «φύσημα» στις κασέτες και στην υποδοχή πριν την τοποθέτηση.

Η ίδια η Nintendo σημείωνε κατά καιρούς ότι προτείνεται η μόνιμη τοποθέτηση ενός cartridge στο slot για την προστασία της περιοχής. Στην τεράστια επιτυχία του Game Boy βοήθησε και η κυκλοφορία του παιχνιδιού Tetris, το οποίο και προσφερόταν και με την μορφή πακέτου.

Στα των τεχνικών χαρακτηριστικών, το Game Boy κυκλοφόρησε με ένα 8-bit custom CPU chip της Sharp στα 4.19MHz, 8kb S-RAM και 8kb Video RAM. Η οθόνη του ήταν τεχνολογίας Reflective STN LCD με ανάλυση 160×144 pixels και με διαγώνιο που έφτανε τις 2.6 ίντσες.

Η χρωματική απόδοση ήταν στα 2-bit με 4 αποχρώσεις του γκρι που εναλλάσσονταν για να αποδώσουν και τη σχετική κίνηση στα διάφορα pixels. Στις αρχές του 1995 και συγκεκριμένα την 1η Ιανουαρίου της εν λόγω χρονιάς η Nintendo έδωσε στην αγορά της Ιαπωνίας έγχρωμες εκδόσεις του Game Boy στο πλαίσιο μιας καμπάνιας με τίτλο “Play it Loud!”.

Διαφορά σε επίπεδο hardware δεν υπήρχε και κάτι τέτοιο έγινε το 1996 με τη διάθεση του Game Boy Pocket, μιας πιο ελαφριάς έκδοσης που απαιτούσε για τη λειτουργία της 2 ΑΑΑ μπαταρίες για να προσφέρει 10 ώρες λειτουργίας.

Η βασική αλλαγή του στα της λειτουργίας ήταν το μικρότερο link port, ενώ η διαγώνιος της οθόνης διατηρήθηκε στα ίδια δεδομένα. Το ιδιόμορφο αυτής της δεύτερης έκδοσης του Game Boy είναι πως κυκλοφόρησε σε δύο εκδόσεις, αφού η Nintendo αφαίρεσε το χαρακτηριστικό LED ένδειξης της μπαταρίας σε πρώτη φάση, αλλά αναγκάστηκε να το επαναφέρει μετά από απαίτηση του κοινού.

game-boy-gamesgameboy_pocket6_by_noisetank727-d49i8kfnintendo_gameboy1