URBAN.CULTURE.MAGAZINE

Μας βάζει γυαλιά!

Μας βάζει γυαλιά!

Ο οπτοµέτρης Γιώργος Ελευθερίου µας υποδέχεται στο κατάστηµά του στο Παραλίµνι και µας «βάζει τα γυαλιά».

Το µήλο κάτω από τη µηλιά θα πέσει, λεει µια παλιά λαϊκή ρήση και στην περίπτωση του Γιώργου Ελευθερίου ταιριάζει απόλυτα. Από µικρός έβαλε γερές βάσεις και µε οδηγό τον πατέρα του Μάκη Ελευθερίου, ακολούθησε το επάγγελµα του οπτοµέτρη που απ’ ότι φαίνεται ήταν µονόδροµος. «Ποτέ µου δε σκέφτηκα ότι θα µπορούσα να κάνω κάτι άλλο ως επάγγελµα. Μεγάλωσα σε αυτό το χώρο και έµαθα να αγαπώ τη συγκεκριµένη δουλειά. Με αυτό το σκεπτικό πήγα αρχικά στην Αµερικάνικη Ακαδηµία και ακολούθως σπούδασα Οπτοµετρία στο City University London».

Τελειώνοντας από τις σπουδές του έµεινε δύο χρόνια στο Λονδίνο, όπου είχε την ευκαιρία να δουλέψει αλλά και να κερδίσει πολλές εµπειρίες από το χώρο. Αυτό που τον συναρπάζει στο επάγγελµά του είναι η ευκαιρία που του δίνεται να συναναστρέφεται καθηµερινώς µε διάφορους ανθρώπους και διαφορετικούς χαρακτήρες. Κάθε πελάτης καινούργια αποστολή, µας λέει, και αν τον βάλεις να σκεφτεί αν υπάρχει κάτι που δεν του αρέσει στο επάγγελµα, δε θα βρει κάτι να σου απαντήσει.

Από το προηγούµενο καλοκαίρι ο Γιώργος βρίσκεται στην Κύπρο και έχει βάλει ως στόχο του να καταφέρει να περάσει στον κόσµο τη σηµαντικότητα που έχει ο έλεγχος των µατιών. «∆υστυχώς ή ευτυχώς µέχρι σήµερα δε δόθηκε η κατάλληλη µάθηση στον Κύπριο για τα µάτια. Καλή όραση δε σηµαίνει απαραίτητα και υγιή µάτια. Τα µάτια είναι το παράθυρο της υγείας µας και µε το σωστό έλεγχο µπορούν να αποφευχθούν παθήσεις ή να εντοπιστούν ασθένειες που µπορούν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζηµιά όχι µόνο στα µάτια αλλά και γενικότερα στην υγεία µας, όπως είναι ο διαβήτης, ο όγκος στον εγκέφαλο και ο καταρράκτης». Γι’ αυτό και ο ίδιος µας συστήνει να ελέγχουµε τα µάτια µας κάθε 1-2 χρόνια.

Στα οπτικά Μάκης Ελευθερίου θα βρεις ό,τι ψάχνεις σε γυαλιά οράσεως και ηλίου, καθώς και όλα τα είδη φακών επαφής. Σηµαντικό να γνωρίζουµε ότι οι συλλογές τους ανανεώνονται συνεχώς και προσπαθούν να βάζουν µοντέλα γυαλιών πέρα από τα συνηθισµένα. ∆ιαθέτουν επίσης, υπερσύγχρονα οπτικά όργανα που µπορούν να ελέγξουν το βυθό του µατιού (το οπτικό νεύρο, τον αµφιβληστροειδή, τα αιµοφόρα αγγεία αλλά και την περιφερειακή όραση η οποία επηρεάζεται και από νευρολογικές παθήσεις). Αν θεωρήσουν ότι χρειάζεσαι ιατρική φροντίδα θα σε παραπέµψουν σ’ ένα οφθαλµίατρο. Όπως µας λέει ο Γιώργος: «Σωστός οπτοµέτρης είναι αυτός που είναι σε θέση να συνταγογραφίσει τα κατάλληλα διορθωτικά γυαλιά οράσεως και ταυτόχρονα να εντοπίσει έγκαιρα τυχόν παθολογικές ανωµαλίες των µατιών» και αυτή την αρχή ακολουθεί.

Ο Γιώργος µε την επιστροφή του στην Κύπρο βάζει όλη την ενέργεια και τις γνώσεις του, για να προσφέρει καλή και ποιοτική όραση στο κοινό. Αυτή την περίοδο είναι στα σχέδιά τους η δηµιουργία µιας ιστοσελίδας που εκτός των υπηρεσιών που προσφέρουν, θα υπάρχει και ένα µέρος όπου θα εξηγά τη λειτουργία και τις διάφορες παθήσεις των µατιών για την καλύτερη επιµόρφωση του κοινού. Τέτοια παραδείγµατα και ιδέες είναι αξιέπαινες και βοηθούν την ενηµέρωση µας στον τοµέα της υγείας.