URBAN.CULTURE.MAGAZINE

Creative Mind

Creative Mind

Ο Αντώνιος Αντωνίου, ο designer που έχει συνεργαστεί µε τη Marvel Comics και την British Vogue απαντά το πιο πολυσυζητηµένο ερωτηµατολόγιο… το ερωτηµατολόγιο του Προύστ.

Ποιο είναι το βασικό γνώρισµα του χαρακτήρα σου;
Πιστεύω πως το βασικό µου γνώρισµα είναι η θετικότητα που έχω. Ότι κι αν συµβεί σκέφτοµαι θετικά και πιστεύω πως όλα θα πάνε καλά. Ποτέ µου δεν τα βάζω κάτω.

Τι εκτιµάς περισσότερο στους φίλους σου;
Την καλοσύνη που τους διακρίνει αλλά και την αγάπη που υπάρχει ανάµεσά µας. Κάθε στιγµή που περνάµε µαζί αλλά και χώρια, γιατί µερικοί βρίσκονται στην Κύπρο ενώ εγώ µένω Λονδίνο πλέον, είναι µαγική. Είναι τα άστρα του ουρανού µου.

Το βασικό σου ελάττωµα;
Θα έλεγα η τελειοµανία. Ειδικά όσον αφορά τη δουλειά µου. Αρκετές ήταν οι φορές που δούλεψα πάνω σε ένα σχέδιο µου περισσότερο από ότι χρειαζόταν µόνο και µόνο επειδή ήθελα να βγει τέλειο, όπως ακριβώς το είχα δηµιουργήσει στο µυαλό µου.

Τι είναι για εσένα ευτυχία;
Να ‘χεις γύρω σου άτοµα που σ’ αγαπάνε για εκείνο που είσαι και να τα αγαπάς και εσύ. Τίποτα καλύτερο δεν υπάρχει από την αµοιβαία και ανιδιοτελή αγάπη.

Τι είναι για εσένα δυστυχία;
Να µην είσαι ελεύθερος. Ελεύθερος να ακολουθήσεις την καρδιά σου, να κάνεις εκείνο που θέλεις, να εκφράσεις την ψυχή σου, τον εαυτό σου. Για µένα η ελευθερία είναι το ακριβότερο δώρο. Άµα δεν το έχεις µόνο δυστυχισµένος µπορεί να είσαι, ακόµα και όταν έχεις όλα τα άλλα.

Αν δεν ήσουν ο εαυτός σου ποιος θα ήθελες να ήσουν;
∆ε θα ήθελα ποτέ µα ποτέ να ήµουν κάποιος άλλος. Αγαπάω αυτό που είµαι τόσο πολύ που δε θα το άλλαζα µε κανέναν άλλο. Ούτε τη ζωή µου θα άλλαζα. Το ό,τι βίωσα µέχρι τώρα το κρατώ σαν θησαυρό! Παράπονο δεν έχω. Είµαι απίστευτα ευγνώµων για τη ζωή που µου δόθηκε.

Ποιος θα ήταν ο ιδανικός τόπος για να ζήσεις;
Η Νέα Υόρκη. Από µικρό µωρό περίµενα να µεγαλώσω και µια µέρα να µετακοµίσω εκεί. Αποκαλείται από πολλούς ως “City of Dreams” και όχι αδίκως. Κάτι µε τραβάει σ’ αυτή την πόλη εδώ και χρόνια. Νιώθω πως µόνο εκεί µπορώ να ολοκληρωθώ σαν άτοµο. Με µαγεύει σαν τόπος και µε γεµίζει µε ενέργεια. Είναι ένα από τα όνειρα ζωής που ανυποµονώ να εκπληρώσω.

Το αγαπηµένο σου τραγούδι;
Λατρεύω τη µουσική. Το να ξεχωρίσω ένα τραγούδι ως το αγαπηµένο µου, µού είναι δύσκολο! Μπορώ να σκεφτώ εκατοντάδες “αγαπηµένα” µου τραγούδια.

Οι αγαπηµένοι σου συγγραφείς;
Μενέλαος Λουντέµης, Θάλεια Αντωνιάδη και Πηνελόπη ∆έλτα είναι οι αγαπηµένοι µου Έλληνες συγγραφείς. Τώρα όσον αφορά ξένους, θα έλεγα ο Henry Neff και ο J.R.R. Tolkien.

Οι αγαπηµένοι σου ήρωες από τη λογοτεχνία;
Αρκετοί! Ο Max Macdaniels του Henry Neff, η Λουΐζα Πετρίδη της Θάλειας Αντωνιάδη, ο Gadalf του Tolkien. Και οι τρεις είναι δυναµικοί χαρακτήρες, ξεχωριστοί από τους υπόλοιπους και γενναίοι, έτοιµοι να θυσιαστούν για τους φίλους τους και τα πιστεύω τους.

Οι ήρωες σου από την πραγµατική ζωή;
Όλοι όσοι παλεύουν για έναν κόσµο δίκαιο, χωρίς διακρίσεις και έχθρα, έναν πλανήτη καθαρό, ειρηνικό. Και οι γονείς µου, γιατί έδωσαν και δίνουν ακόµα τα πάντα για να µεγαλώσουν εµένα και τα αδέλφια µου σωστά.

Ποιες ιστορικές προσωπικότητες αντιπαθείς περισσότερο;
∆ύσκολο ερώτηµα. Από τη στιγµή που µπορώ να δικαιολογήσω τις ενέργειες τους, δεν µπορώ να πω πως αντιπαθώ ιδιαίτερα κανέναν. Πιστεύω πως όλοι µπορούµε να γίνουµε θύµατα των βιωµάτων µας. Να παρασυρθούµε σε δρόµους σκοτεινούς εξαιτίας ανθρώπων και γεγονότων που µας “άγγιξαν” και µόλυναν. Απλά εκείνοι που προχώρησαν σε πράξεις απάνθρωπες, δεν είχαν την εσωτερική δύναµη ή τα κατάλληλα πρόσωπα γύρω τους για να αντεπεξέλθουν.

Οι αγαπηµένοι σου ήρωες από την παγκόσµια ιστορία;
Πολυάριθµοι. Από τον Μέγα Αλέξανδρο και τον Κολοκοτρώνη µέχρι την Ιωάννα της Λωραίνης και τον Martin Luther King. Βασικά οι άνθρωποι που ξέφυγαν από το “εγώ” τους και προσπάθησαν να αλλάξουν τον κόσµο για το καλό όλων µας. Άνθρωποι που πάλεψαν για ένα καλύτερο αύριο.

Πώς θα επιθυµούσες να πεθάνεις;
∆εν το ‘χω σκεφτεί ποτέ η αλήθεια. Ποτέ δε µε φόβισε ο θάνατος, έτσι δε σκέφτηκα και το πώς θα ήθελα να πεθάνω. Το µόνο που θα ήθελα είναι να πεθάνω, αφού πραγµατοποιήσω και το τελευταίο µου όνειρο, τον τελευταίο µου στόχο.

Σε ποια λάθη δείχνεις τη µεγαλύτερη επιείκεια;
Στα λάθη που είχαν τα πιο αθώα κίνητρα, δηλαδή που δεν αποσκοπούσαν στο να βλάψουν κανένα.

Το αγαπηµένο σου ‘’motto’’;
Να ακολουθείς πάντα την καρδιά σου! Μπορεί ναι, ο δρόµος της να είναι δύσκολος µα είναι ο πιο σωστός, γιατί είναι φτιαγµένος για την ψυχή σου και όχι το µυαλό σου. Ίσως σε πονέσει µα θα σου δώσει αξεπέραστη δύναµη.