URBAN.CULTURE.MAGAZINE

Μία ξεχωριστή προβολή μετά μουσικής. Μιλήσαμε με τον συνθέτη Χάρη Γκατζόφλια

Μία ξεχωριστή προβολή μετά μουσικής. Μιλήσαμε με τον συνθέτη Χάρη Γκατζόφλια

Την ευκαιρία να απολαύσουν τη βωβή ταινία του 1930 «Κοινωνική Σαπίλα» με τη συνοδεία μουσικής είχαν οι θεατές του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Ζητήσαμε από τον Χάρη Γκατζόφλια να μοιραστεί μαζί μας την εμπειρία του.

Μίλησέ μας για την ταινία. Τι και πως διαπραγματεύεται;
Το σενάριο έχει ως εξής. Ένας φτωχός φοιτητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Ντίνος Βρισθένης, έχει εγκαταλείψει τις σπουδές του λόγω οικονομικών δυσκολιών και βρίσκεται σε αναζήτηση εργασίας. Καταφέρνει να προσληφθεί ως ηθοποιός σ’ ένα θίασο, όπου γνωρίζει και ερωτεύεται την πρωταγωνίστρια Νίκη. Όταν αυτή ενδίδει σ’ έναν βιομήχανο που της υπόσχεται ένα λαμπρό μέλλον, ο Ντίνος, απογοητευμένος, εγκαταλείπει το θέατρο.

Η φτώχεια θα τον οδηγήσει στις γραμμές του προλεταριάτου και θα γίνει καπνεργάτης προκειμένου να κερδίσει τα απαραίτητα προς το ζην. Εκεί, έρχεται αντιμέτωπος με την εκμετάλλευση των εργατών, συμβάλλει στην ίδρυση του συνδικάτου και ηγείται του αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη, αδιαφορώντας για τις ανηλεείς διώξεις της αστυνομίας. Φυλακίζεται και, όταν βγαίνει, απαρνείται το παρελθόν του και αποφασίζει να πολεμήσει την κοινωνική σαπίλα.

Ποιο ήταν το στοιχείο αυτή της ταινίας που τράβηξε περισσότερο τους θεατές;
Αυτό δεν μπορώ να το γνωρίζω. Ίσως το γεγονός ότι είναι μια από τις εννιά ελληνικές βωβές ταινίες, ίσως το ίδιο το σενάριο, ίσως και η απλή περιέργεια πώς είναι μια βωβή ταινία του 1930. Προσωπικά, ελπίζω ένα από τα στοιχεία να ήταν και η μουσική μου και ιδιαίτερα το πάντρεμά της με την ταινία.

Πως ήταν η εμπειρία του live στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης;
Πάρα πολύ όμορφη. Βέβαια πάντα υπάρχει το άγχος της ζωντανής παρουσίασης αλλά αυτή τη φορά ήταν μια μαγική βραδιά με μια κατάμεστη αίθουσα και με ένα κοινό πολύ καλά εκπαιδευμένο σε δύσκολες και πρωτότυπες κινηματογραφικές προβολές. Στο σημείο αυτό, να πω πως μαζί μου στο φεστιβάλ με συνόδεψε ένας εκπληκτικός μουσικός και βιολονίστας, ο Μικέλ Μιχαηλίδης.

Θα υπάρξουν επόμενοι σταθμοί για την ταινία;
Θέλω να ελπίζω πως ναι. Το ταξίδι της μουσικής μου μαζί με την “κοινωνική σαπίλα” συνεχίζεται και ελπίζω να μην τελειώσει ποτέ. Ήδη είμαι σε επαφή με κάποιες κινηματογραφικές ομάδες και ελπίζω σύντομα να μπορώ να σας ανακοινώσω νέες προβολές.

Τα δικά σας προσωπικά μελλοντικά σχέδια;
Τα δικά μου προσωπικά μελλοντικά σχέδια περιστρέφονται λίγο πολύ γύρω από τη μουσική και ειδικότερα από τη μουσική σύνθεση. Επόμενος στόχος μου είναι να γράψω μουσική για θέατρο και είμαι πολύ κοντά στο να τον πραγματοποιήσω. Μου αρέσει πάρα πολύ να δουλεύω με εικόνα και γι’ αυτό επιλέγω να γράφω μουσική για κινηματογράφο ή θέατρο. Από την άλλη, δε λησμονώ να ασχολούμαι με την σύνθεση τραγουδιών, ειδικά όταν φτάνουν στα χέρια μου καλοί στίχοι. Άρα το συμπέρασμα είναι ότι αν υπάρχει υγεία και έμπνευση όλα μπορούν να γίνουν!

InfoΟ Χάρης Γκατζόφλιας γεννήθηκε και µεγάλωσε στην Κοζάνη. Τα πρώτα του µουσικά ερεθίσµατα προήρθαν από την χορωδιακή ενασχόληση του πατέρα του. Σε ηλικία 17 ετών παίρνει το πρώτο του σηµαντικό πτυχίο στο δίσκαλο αρµόνιο. Το 2006 αποφοιτά από την σχολή καλών τεχνών του Τµήµατος Μουσικών Σπουδών, ενώ παράλληλα µε τις σπουδές στο Α.Π.Θ. σπουδάζει πιάνο, κλασσικά κρουστά και παίρνει τα πτυχία των ανωτέρων θεωρητικών (αρµονίας αντίστιξης φούγκας). Έχει συνεργαστεί µε πολλά ελληνικά συγκροτήµατα και πολλούς καταξιωµένους Έλληνες καλλιτέχνες ως µουσικός. Το 2007-2009 εργάστηκε ως µουσικολόγος στην κεντρική βιβλιοθήκη του Α.Π.Θ. ενώ τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως αναπληρωτής καθηγητής µουσικής και ασχολείται επαγγελµατικά µε τη σύνθεση µε τελευταίες του δηµιουργίες τη µουσική επένδυση της ελληνικής βωβής ταινίας «Κοινωνική Σαπίλα» του Στ. Τατασόπουλου και τη µουσική επένδυση δύο ταινιών µικρού µήκους “Το Μήλο του Σαµαρείτη”, “Σχέση Κατά”. Φέτος ξεκίνησε σπουδές σύνθεσης στην τάξη του Β. Κίτσου.

picharris14pic4